• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
maimun - специалист
Основната ми чуденка е за тази част, където е голямата денивелация - това са около 3-4 метра дължина. Освен това там расте и една смокиня (вижда се на първата снимка), която не искам да махам. Ако е зид, ще трябва да минава зад нея.

Това е зида на комшията - сух от мрамор, и нашите ще са такива. Въпросът е ще е стабилен ли при такава височина?

Изображение

Каква е технологията при правене на сух зид на склон? Първо се отсича склона и тогава се реди зида (както е при съседа)? На мен ми се иска да дойде една идея по-напред - възможно ли е първо да се нареди зида, а после зад него да се досипе пръст?
Svetoslavoff1 - майстор
Смокинята е тих убиец на зидове.
ivouz - специалист
Точно така отсичаш склона, основи 0,80см и започваш да зидаш едно-лицево (може и разтвор да сложиш но гледай да не излиза на лицето, да изглежда като суха зидария)След 1м. височина зариваш отзад с пръст ,
хубаво трамбоване и мокрене да улегне и така нагоре.А другия наклон, ако искаш стъпаловидно или следвай ската както ти харесва.
А ,и му дай някакъв наклон примерно 5 градуса .
От къде тоя мрамор много убав.
Смокиня и зид е красиво ама невъзможно!
maimun - специалист
Заради корените? То даже са две смокини там - едната е горе, на ръба на първа тераса, а втората в началото на склона (тая от снимката). Не знам наистина къде да мине тоя зид :? Уикенда ще гледам да направя по-хубави снимки на мястото, сега поне няма растителност и по ще се види.

Аха, значи успоредно зидам и насипвам отзад. Звучи логично :)

Мрамора е местен, не знам точно от коя кариера го е взел съседа, те тук са доста наоколо (Сандански).
ivouz - специалист
Направи още снимки ще го обсъдим и ще стане много хубаво!
maimun - специалист
Снимки тук:

http://rowguid4.snimka.bg/other/k-shta- ... ane.858786

В терасата има вкопано едно бетонно "нящо", което беше пълно с боклуци и засипано с пръст. Изринахме ги, ама самото нящо няма как да махнем. Чудя се дали не можем да го използваме по някакъв начин, да се превърне дефекта в ефект :?
maimun - специалист
Чудя се кое е по-добър вариант - един висок подпорен зид или оформяне на малки тераски с малки зидчета.

Високият може би ще е по-стабилен, но ако тръгне смокинята да си краде камъни отдолу ще е неприятно. Освен това се съмнявам дали ще успеем да го направим качествено.

С малките, ако се наложат поправки ще е по-лесно. Ще се загуби малко място, но пък ще стане по-раздвижено.
maimun - специалист
Трябва да купим пръст за запълване, а идея си нямам как да преценя колко ще е нужна. Предвид трамбоването 1 кубик пръст колко голяма дупка запълва? Ще е голяма прецаквация да се наложи втори път да поръчваме, по-добре да остане - няма да е излишна.
ArturDent - Почти Безобиден
Ами един кубик пръст запълва един кубик дупка. 1м х 1м х 1м ;)

НО като се трамбова - зависи от почвата, влажността и т.н.
В смисъл тебе ще ти докарат нетрамбована почва, и като я сложиш ще запълни точно колкото е, НО след като трамбоваш....

За практически цели можеш да смяташ 2:1
Слагаш 10 см, навлажняваш леко, трамбоваш яко с "пачи крак", после още 10 см и т.н.
maimun - специалист
Аха, мерси. А какво е пачи крак?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Селска къща - преустройство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: