• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
krismarg - специалист
potrebitel22 написа:
krismarg написа:
Ако са и перпендикулярни и зидани с единички, това ти е противоземетръсната шайба.
Може ли малко разяснение на тази практика и как да се идентифицира подобна шайба на 'старо' стройтелство, без колони.
"Т" или "Г" разположение на такива стени от тухла и половина. Например северна стена 10 метра и една от стените на стаите перпендикулярно.
Последна промяна от krismarg на ср ное 09, 2016 7:36 pm, променено общо 1 път.
Чираче - майстор
krismarg написа:
...стайте ...
даже и в заглавието на темата
...стройтелство...
Кога ще се научите на правопис?
Последна промяна от Чираче на чет ное 10, 2016 7:58 am, променено общо 1 път.
krismarg - специалист
Е то излиза че тези стени са толкова дебели заради комините. Значи тази на втория етаж лесно може да се махне. От долната се махат 3 реда тухли и се излива греда. После се отваря отвора. Вратата от голямата стая отива към банята, за да остане поне 1,2м между касите като укрепване на гредата Предполагам идеята на BLUEPUPIL е подобна.
krismarg - специалист
Чираче написа:
krismarg написа:
...стайте ...
Кога ще се научите на правопис?
Така става от QWERTY често ъ-у....и-й
bmwww - специалист
Горе долу от общи знания разбирам за какво става на въпрос ,но да си призная от твоето мнение нищо не можах да схвана ,а го четох 3 пъти . От къде се вадят тези 3 реда тухли , защо трябва да преместя касата на вратата - е тези работи не ги разбрах ! Иначе и аз се чудя защо тази стена е толко дебела,но нали уж стигнахме до извода ,че това е противоземетръсната щом е от тухли еденички и е на буквата "Т" спрямо външната стена ! И понеже ми е минавало на ум ,че е по-добре да се махне стената и на горния етаж съм помислил и за един друг вариант . Само не знам доколко е безопасно да се маха тази стена !
Изображение
Ама тоя вариант ми се струва малко несериозен защото не мога да си представя да махна цялата стена (не че не искам) просто не знам дали е безопасно ! Ако случайно махна цялата стена това добър вариант ли е ?
krismarg - специалист
Двете дебелите стени в случая не са противоземетръсни заедно, но всяка от тях е до някаква степен с прилежащата външна стена на "Т", ако са зидани с единички тухли или с такива на дупки с обща площ до 20%.

След като се махне стената на втория етаж до нивото на пода и от стената на първия етаж се махат 3 реда тухли ако са единчки. Те се равняват по височина на греда. Ще се получи почти кофраж между подовете на двете горни стаи и долната стена. Където искаш отвор в долната стена между двете стаи, на дъното на кофража залагаш да речем 3-4мм лист стеропор за да не залепне бетона за тухлите. Така ще използваш стената за кофраж. На следващ етап отваряш отвора между двете стаи, махайки частта от стената под стеропора. Откъм двете врати заедно с част от стената и гредата се оформя елемент за устоичивост - тухлен с трегер или бетонен. Как да се направи тази връзка и колко от дебелата стена да се остави откъм външната стена ще каже конструктор след оглед на място.
bmwww - специалист
Аxа - сетих се ! Доста добро решение . За това не бих се сетил !
BLUEPUPIL - майстор
bmwww написа:
А и забравих също нещо много важно да спомена . Качвал съм се на тавана и върху тези стени не лежи абсолютно нищо ,само комините излизат от тях !
А гредореда, между двата етажа стъпва ли върху въпросната стена или не?
bmwww - специалист
Между стаите не знам , но ако съдя на по дошемето как е наковано - не !
BLUEPUPIL - майстор
bmwww написа:
Между стаите не знам , но ако съдя на по дюшемето как е наковано - не !
Ако това "не" е твърдо, то стената не носи нищо и може да бъде премахната. И остава да се компенсира нейната липса по отношение на хоризонталното натоварване от земетръс със ст. бет колони със или без свързващи ст. бет греди.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Избор между закупуване на къща и ново строителство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: