• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nolkov - специалист
пет мар 08, 2019 7:21 amшоп написа:
Всичко зависи от основата. Ако е здрава и добре трамбована и 15 см стигат.

При мен алеята за автомобили е 15 см и армирана само с ф8мм мрежа, но основата е супер здрава, насишах малко трошен чакъл и минах с виброплоча.
Благодаря! Ще бъде трамбована. Основата е супер здрава земя с камъни в нея - мергел.
А фуги?
kozl - майстор
пет мар 08, 2019 7:09 amnolkov написа:
Добро утро на всички!
Добутахме го до пътеки около къщата. Ще ги прави майстора 10 см., а там където ще се качва кола върху тях иска да са 20 см. дебели и с двойна армировка.
Сега и аз искам мерцедес, но карам опел - пак ме докарва където ми трябва :)
Въпросът ми е - нужно ли е наистина 20 см. пък и двойно армирана, също и на какви площи се правят фугите (тротоара около къщата ще е 120 см. широк?
Благодаря ви предварително!
Щом си писал в тази тема е така. 20 см горна и долна армировка си е плоча.
Шопа ти писа, че настилка се прави връз здравата основа. Ей на наша настилка пропадна там де канал се засипва. Ако беше плоча, може би щеше като мост над пропадналото да виси. Но настилка слаба има няма 10 см, а бетона рехав, без товар си се разпада на прах, песок и на чекъл. Армировката се показа и опасна за гумите стана :shock:
И зимата недей да солиш ако не сакаш бетоня бързо да умориш :wink:
BLUEPUPIL-2 - специалист
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (91.37 KиБ) Видяна 2324 пъти
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (101.9 KиБ) Видяна 2324 пъти
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (35.61 KиБ) Видяна 2324 пъти
Прикачен файл:
4.jpg
4.jpg (99.69 KиБ) Видяна 2324 пъти
Дебелината е обратно пропорционална на вероятността за напукване. И подходите с повече армировка и по-тънка настилка или велико трамбоване и отново малка височина на бетона, не могат да компенсират недостатъчният h. Основният въпрос, обаче е:
какъв трябва да е бетона, за да не стане на юфка след дестина цикъла на замръзване и размразяване!
nolkov - специалист
пет мар 08, 2019 1:53 pmBLUEPUPIL-2 написа:
1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

Дебелината е обратно пропорционална на вероятността за напукване. И подходите с повече армировка и по-тънка настилка или велико трамбоване и отново малка височина на бетона, не могат да компенсират недостатъчният h. Основният въпрос, обаче е:
какъв трябва да е бетона, за да не стане на юфка след дестина цикъла на замръзване и размразяване!
Благодаря ти за включването!
Препоръчват ми В20, вибриране и шлайфане. След това по моя инициатива мисля да го мина препарат, който допълнително го втвърдява (като тези дето се използват за шлайфан бетон).
Какви са твоите препоръки относно бетона - някакви пластификатори да сложа?
nolkov - специалист
пет мар 08, 2019 1:57 pmnolkov написа:
пет мар 08, 2019 1:53 pmBLUEPUPIL-2 написа:
1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

Благодаря ти за включването!
Препоръчват ми В20, вибриране и шлайфане. След това по моя инициатива мисля да го мина препарат, който допълнително го втвърдява (като тези дето се използват за шлайфан бетон).

Фугите също - на какви разстояния се правят при евентуална дебелина 10 см.?
Руди - майстор
Аз препоръчвам В30 или поне В25, земновлажен (гъст).
Не добавяйте вода! Добавка за водоплътност може да се сложи,
тя подобрява и уплътняването, полипропиленови фибри също помагат.
Фугите - на всяка чупка на къщата, на дълги страни през 4-5 м.
kozl - майстор
Да Руди пресованите от земновлажен бетон изделия (плочи, павета и бордюри) издържат най-много на замръз/размръз.
Та значи земновлажен, подравнен и с трамбовка уплътнен. :roll:
Много се работи тъй обаче, и за да е работата облекчена, то бетоновата смес с вода е разредена. :-D
BLUEPUPIL-2 - специалист
пет мар 08, 2019 1:57 pmnolkov написа:
Колегите са ме изпреварили с препоръката за много гъст бетон. Ако се бърка на място, ще трябва добавъчни материали с добър зърнометричен състав, задължително се работи с възможно най-малко количество вода и с не по-малко от 340 кг цимент на 1м3 бетон. За да може бетона да се положи ще трябва суперпластификатор и задължително въздуховъвличаща добавка, ако не е включена вече в пластификатора. Въвлеченият въздух във вид на микроскопични мехурчета, колкото и парадоксално да звучи намалява възможността водата да прониква в бетона и да прави магарии. Добре е да има добро финишно покритие, както си предвидил, но не забравяй, че то има два важни недостатъка: 1..трябва да се обновявя и 2..не предпазва настилката от водата и влагата от под бетона. По отношение на фугите- Не бива да се забравя, че въпреки наличието на пласт чакъл под бетона, пръстта под чакъла ще замръзва и ще повдига пътеките. Ефекта от повдигането ще бъде толкова по-голям, колкото повече е водата в почвата. Затова, когато няма специални дренажи, които да не допускат вода под пътеките на дълбочина до 60-70см, моята препоръка е да се стремиш към по-малко разстояние между фугите. Ако около теб има свестен бетонов възел и решиш да поръчаш бетони, нека бъдат: XF3 или още по-добре XF4 и двата с клас на якост не по-нисък от 30/37 и мин. количество въвлечен въздух от 4%.
npace - специалист
съб мар 09, 2019 12:53 amBLUEPUPIL-2 написа:
суперпластификатор
Какви хубави суперпластификатори има - български, вносни? От какви вещества се правят?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Армиране и отливане на бетонова плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: