• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ivanovbg - майстор
вт юли 25, 2023 11:08 pmgnt69 написа:
вт юли 25, 2023 10:34 pmivanovbg написа:
Вие сте като коне с капаци. Едно си знае баба, едно си бае. Има десетки начини в зависимост от района в който сте да се охладите на нормална температура почти без пари на месец, а вие знаете само климатици. Ще ви нахвърлям няколко идеи:
Аз ще си барам дистанционното пък ти си копай.
Та кой е казал, че след копането не можеш да си имаш дистанционно?
Или и ти си от продавачите и монтажниците на термопомпи и климатици? Хубавото на либерализацията на енергийния пазар за населението е че хората като разберат колко са се пре*бали може да пре*бат управляващите и най после да се живее добре и у нас :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
вт юли 25, 2023 10:34 pmivanovbg написа:
Ако имате кладенец в двора е много лесно. Всеки който го има е студил диня, бира... Еми една петметрова серпентина в него ще ви даде нужната студена вода дето да се върти от една циркулационна помпа през един конвектор и да ви климатизира къщата.
Ако нямате бунар, а по дълбок сондаж спокойно можете да пуснете една U образна тръба за подово до дъното на сондажа и да захраните конвектора с водата циркулираща в нея.
Иванов, нали си чувал оня лаф, че е много по-добре човек да си мълчи, а другите да си мислят, че е прост, отколкото да се обади и да докаже, че е вярно. В този смисъл - защо не оставиш хората да те мислят за технически грамотен, щом работиш в автосервиз, ами си решил да се изхождаш по неясни за тебе теми? Според теб дали има разлика в топлоемкостта на 5кг диня, 1тон вода в кладенеца и стотици тонове бетон и тухли в една къща. Дали можеш да сметнеш колко топлина може да поеме 1 тон вода в кладенеца, за да вдигне температурата си с дТ=5*С (от 15 на 20*С) А после тази топлина с колко ли хилядни от градуса ще свали температурата в къщата или това за тебе са сложни задачи? Ама иначе с чуждите пари лесно ще изградиш охладителна инсталация с конвектори, тръби и помпа, без надежден и дългосрочен източник на студ! :-D :-D :-D
ivanovbg - майстор
Лазаре, тези неща са направени и работят. И вместо да се правиш на голям математик, топни си в кладенеца един бързовар и пробвай да го затоплиш. Сам ще се убедиш колко време трябва да работи бързовара да загрее водата в кладенеца само с един градус, не че ще успее де. И трябва да си много тъп, че първо да стоплиш стотиците тонове къща и после да се мъчиш да я охлаждаш с каквото и да било. Или според твоите сметки климатиците и термопомпите са някакви магически уреди и биха охладили вече стоплена 200 тонна къща за нула време???

А и в темата става въпрос за къща с вътрешна изолация и стотиците тонове къща се редуцират до десетки килограми въздух вътре. Мисли малко!

И много ще ми е интересна реакцията на човека от темата ако махне един контакт и конзолата, бръкне през дупката зад изолацията и с един термометър премери температурата на стената зад нея. Поне с 10 градуса ще е под температурата вътре в стаята.

Така че може да си много добър майстор-монтажник, но за да даваш съвети извън готовите решения дето ги сглобяваш трябва да учиш много повече.

В този ред намисли питащия в темата като си вземе климатици за лятото прекрасно ще се топли с тях и зимата.
Grozdev - специалист
Нямах никво намерение, НО
За майстор "Трифон Трифонов"
Ше отговоря. Без "чаршафи те".
По ред на номерата
Кво Означава Вътрешна топлоизол.?
Изолираме вътре от какво и какво Изолираме.? Зидовете?
Да не ги охладим или загреем.?
При положение че сме ги опаковани от вън със още по сериозна изолация ще изстине ли? Или го пазим шибания зид да не настине? И от вътре и от вън!!
Единствено логично такова е ако някой е решил да живее под земята в мазе. Там температурата е постоянна с малки амплитуди според сезона.
Или пък къща на 3000м над. Мор. Височина къде вечно има сняг и е минус...!
Като си ОПАКОВАш стаята от вътре и добавим модерните врати и прозорци които оплатняват така че и грам въздух не минава.,, полУчаваме 1хубав термус.
В Него топлим или охлаждаме един и същ ВЪЗДУХ!
А той има свойството да се променя много бързо.
Така ако в "термуса"жевеят 3ма чиляка и 1 от тях пръдне,, климатика ще помогне да завърти всичкия че да може и останалите да разберат...!
А ОТ къде ще влезе свеж нов?
ОТ вън.? Ама вътре хладен а на вън 40 °....топлообмена на въздуха става за 4=5 мин.
(Не ми се дават примери даже за те темпериране в стар панелен ап. Без климатици.!)
А също да влезнеш в помещение от вътре изолирано на 100,% безшевна топло изолация от пръскане полиуретанова пяна на 10см дебелина и Ланда 0.021W/mk. Прозорци няма..!
Ще издържиш 10мин в тая жега ше избягаш.
Сам си отговори на въпроса
На баш майстора. Къде спомена.

По точката с кой къв бил в
Номенклатурата?
Майстори много, и баш също
А ОТ както им взеха Мечките
На мургавите у БГ станаха още повече.
ВИЖ специалист е нещо друго.

П п
Поддържам мнението на
BLU..
ПО нагоре на 100%
Сградите в които ще живеят ХОРА , трябва се проектират с миним.нуждя от разход за отопление така и за Охлаждане..
А и давайте съвети на питащия в темата да си реши проблема.

"Аз паднах. Друг ще ме смени и...толкоз.
Какво тук значи някаква си личност?
:yawinkle:
:
nelina_london - специалист
Ако една къща има супер минимални нужди от охлаждане с водата от кладенеца може и да стане .
Миналата година братчеда се бе надъхал и го изпълни .Последва огромно разочарование .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Моята стогодишна къща си е сама по себе си термопомпа. Най-долният етаж е наполовина в земята. Всичко е отворено, на средния етаж е поносимо, на най-горния...Е, то си е таван с прозорци... Реално е строена да се живее само на средния етаж, другото е сервизни помещения...
Преди от тъпата община да отсекат високите корони на уличните дървета, засенчваха и покрива... сега засенчват южната и малко от западната фасада и това страшно много помага. Отвън, като сложа ръка на засенчено и незасенчено е огромна разлика. Има разлика сянката от дърво с листа ли е или от тента...
Една друга къща, богатска, с по два метра повече височина на етаж, е още по-добре лятоска.
И все говоря за 60см зид...
gnt69 - майстор
вт юли 25, 2023 11:18 pmivanovbg написа:
Та кой е казал, че след копането не можеш да си имаш дистанционно?
Или и ти си от продавачите и монтажниците на термопомпи и климатици?
Аз предпочитам готовите решения, гледаш си работата от която разбираш, изкарваш пари и си бараш дистанционното. Инжинерите са измислили климатиците за да е лесно на такива мързеливци като мен. Сега като се замисля ти защо не си купиш една хубава лека кола за 500 лева и да си джиткаш с нея, тя върши същата работа като оная от 50к. Ама съм сигурен че колата ти не е от 500 лева. И не мога да разбера като има евтини решения за придвижване защо не се възползваш. :partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср юли 26, 2023 7:13 amgnt69 написа:
...
Аз предпочитам готовите решения, гледаш си работата от която разбираш, изкарваш пари и си бараш дистанционното. Инжинерите са измислили климатиците за да е лесно на такива мързеливци като мен. ...
+1
ср юли 26, 2023 2:01 amGrozdev написа:
...
"Аз паднах. Друг ще ме смени и...толкоз.
Какво тук значи някаква си личност?
:yawinkle:
:
Гроздев, пуснах една сълза от куртоазия.
Преди 12 години окачих майсторията и пенсионирах бъркалката. Тогава спрях да работя професионално топлоизолация. Най вече на въже.

Като влизаш в непознато село, внимавай с кучетата!
LazarGanev - "Велик майстор"
Иванов, аз ти казах нещо, ама не ме слушаш - мълчи си бе човек, по-малко хора ще узнаят, че си нямаш понятие от материята
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13

Тема "Охлаждане." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: