• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Master_Kenobi - V.I.P.
Стефан написа:
...Дано само не се разбунтува Вранча, че тия 100 кум. м. камъни ще станат една камара. Не знам, пък и не разбирам мотивите за обновяване и преправяне на плевня в къща? Дали е само от носталгия към старото, дали е от куртоазия, не знам...
Мдаа... Разумно! :-D
Не е зле да се помисли и за защита от метеоритната атака, която се очаква през 2012 год., а също и за все по-реалната ядрена заплаха от Северна Корея и Иран. :lol:

А мотивите на автора ги знаем всички, които сме чели темата внимателно. :)
bolen_siderov - напреднал
dito написа:

Правиш си сутерен на половината площ, който вкопаваш примерно 1.50 м, а над него ти остава височина колкото за един етаж, където можеш да разположиш нощния тракт
Принципно е много добре като идея, обаче, човека каза, че го притеснява качването на камъни до втория етаж за надграждане... тоест доколкото разбирам такива, по-мащабни начинания не са му по силите, парите, времето или желанието (той си знае)

5 х 15 = 75 кв.м.
75 / 2 = 37.5 кв.м.
37 х 1.5 = 56.25 куб.м доста сериозно начинание :irre:, а ако е скалиста почва... не ми се мисли за колко работа става въпрос
silllveto - Майсторица
Правиш си сутерен на половината площ, който вкопаваш примерно 1.50
А ако копнеш още малко, правиш и противобомбено убежище :wink:
Не е зле да се помисли и за защита от метеоритната атака, която се очаква през 2012 год
Чакай Кен, не беше ли тогава слънчевото подравняване в центъра на галактиката :? :wink:
Струва ми се че това строителство е доста стабилно ако е изпълнено качествено разбира се.
Щом е оцеляло дълго, значи е качествено направено. Старите майстори едно време са си знаели работа. Сега не знам дали можеш да намериш каменен зидар :?
Но ако теоретично предположим надстрояване, мисля, че за няколко реда няма да е проблем, особено ако се използва идеята на Единак. Не че не може да се надстрои с друг материал де. И да се докара до визия подхождаща на камъка.
Stanislav Stefanov - специалист
А мотивите на автора ги знаем всички, които сме чели темата внимателно.
Ако може,споделете какво впечатление съм създал за (мотивите).
Много ми е интересно да разбера. Какво мислите ,че аз мисля :?:
dito - специалист
bolen_siderov написа:
човека каза, че го притеснява качването на камъни до втория етаж за надграждане...
Идеята ми е именно за да не се надгражда, да се направи вкопан сутерен + 1 етаж вместо 2 жилищни етажа. Защото на тази височина няма да влязат 2 или поне ще е с цената на много компромиси.
bolen_siderov написа:
5 х 15 = 75 кв.м.
75 / 2 = 37.5 кв.м.
37 х 1.5 = 56.25 куб.м доста сериозно начинание :irre:, а ако е скалиста почва... не ми се мисли за колко работа става въпрос
Прав си, олял съм се, като на чуждо :) Евентуално ако се намали като площ и да се вкопае по-малко... Драснах една груба схемичка на обемите след твоята забележка:
- с черно е постройката в момента
- червено - сутерен (7*5*0.8 = 28 м3, но може и още доста да се намали ако се направи само едно мазе)
- зелено - 2 спални
- синьо - дневна, кухня, сервизни
- жълто - този обем остава излишен - тоест тази част, която пречи на ската може просто да се разгради (трудоемко е, но не е много като обем; няма да му трябва зидар, а и ще може да си ползва камъните за нещо друго)
Така се получават 75м2 жилищна площ + мазе, а и мисля, че се решават много конструктивни проблеми. Наистина има доста работа - копане, разграждане на няколко кубика камъни, смяна на покрив... Обаче съвсем без средства и работа не става

Прикачен файл

house.JPG
house.JPG (25.15 KиБ) Видяна 4839 пъти
dito - специалист
silllveto написа:
А ако копнеш още малко, правиш и противобомбено убежище :wink:
Добре де, прекалих; вече казах - като на чуждо :-D . Не забравяй, че тръгнах от предложение за разграждане, а това си е значителна еволюция в посока желанията на клиента :)
bolen_siderov - напреднал
dito написа:
Добре де, прекалих; вече казах - като на чуждо :-D
:lol: Нормално! Нали знаеш? - на чужд гръб и сто тояги са малко :wink:
А като копне неговото можеме да го викнеме колегата и наще да копне - аз съм решил на вилата да изравнявам двора не места та ше се намерят едни 70-80 кубика за извозване :lol:
dito, колега, не еважно колко глупости ще изприказваме - като сички кажеме по пет абсурдни предложения, ето ти няколко стотин предложения. Пет от тях да му харесат на човека и ето, че мисията на форума е изпълнена :cool:
Важното е идеи да се генерират. Какво беше? - количественото натрупване води до качествени изменения :!:
П.п. във второто предложение със схемата изглежда вече доста по-реално и изпълнимо - лично на мен ми харесва :)
А то че хич без пари и ОСОБЕНО БЕЗ РАБОТА не става - това е сигурно!!!
dito - специалист
Това за качествените изменения май винаги е в отрицателна посока... :lol:
Такава ми беше и идеята - да дадем на човека предложения, но подкрепени с размери, макар и груби.
Ползата да се вкопае зимника е двойна - от една страна се печели височина, от друга се намаля температурата през лятото и се съхраняват хранителните продукти. Част от изкопаната пръст се трамбова под дневния тракт, който се вдига на определна височина (поне 1-2 стъпала) за да се предпази от земна влага, проливни дъждове и т.н. Плочата между етажите може да стъпи на греди и колони от вътрешната страна на зида в сутерена, така че да не натоварят допълнително конструкцията. Така няма да се наложи допълнително укрепване на основите, защото колоните могат да стъпят на техни си фундаментчета и да поемат на практика всички товари от дострояването. Покривът дори и да изглежда като двускатен на скицата, може да се направи четирискатен като единият скат е по-дълъг и слиза над дневната, където могат много готино да се виждат гредите, както на някои от снимките на Силвето. Могат да се ползват керемидите (които успеят да се спасят поне). От зида остава да се разгради малка част - площта на жълтия правоъгълник над ската - може да се сметне по-точно чак при дадена височина, положение на билото и наклон, но грубо около 4 кубика да речем. От тези камъни + извадените от отворите за прозорци какъв хубав дувар може да стане... Общо-взето не е чак такава хамалогия, особено в сравнение с пълно разрушаване. Няма такава свобода, но пак не е зле.
Станислав, я дай ако обичаш един план с улицата, двора и положението на плевнята вътре, като означиш и посоките. Чак ти завиждам какво може да постигнеш с малко време и доста пари :lol:
Master_Kenobi - V.I.P.
Stanislav Stefanov написа:
....И след като го разделихме с брат ми,къщата остана от неговата страна.В нашата част няма друга постройка за живеене .За това решихме да преустроим тази.
П.П -Къщата не ни трябва спешно като основно жилище.Ще си я правим лека по лека тертиплийската както се казва :)
Stanislav Stefanov - специалист
Master_Kenobi написа:
....И след като го разделихме с брат ми,къщата остана от неговата страна.В нашата част няма друга постройка за живеене .За това решихме да преустроим тази.
П.П -Къщата не ни трябва спешно като основно жилище.Ще си я правим лека по лека тертиплийската както се казва :)
Аха :) Грешно съм разбрал поста ти.Мислех ,че искаш да кажеш,че не звуча сериозно.
Последна промяна от Stanislav Stefanov на чет сеп 24, 2009 4:07 am, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16

Тема "Преустройване на Плевня в Къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: