• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
valentin112 - специалист
Фло написа:
jekasus написа:
Фло, прав си за пристрояване, личи си и затова това което забелязах си е пукнатина, и тя си продължава до камъка.
Освен това,ако продължим да гледаме за кусури ,ще видим и неправилния монтаж на левия прозорец:изнесен е на равнината на зида отвън,което говори за непрофесионално вмешателство и трябва по задълбочен оглед ,къде, какво е променяно по конструкцията и до къде е довело.
и постоянното вмешателство на Tsilkov....не ми харесва присъствието му в тоя форум...лично мое мнение....
Sphinx - специалист
Как стоят нещата с присторйките?

Колко би струвало да се пристрои около 40м2?

А с разрешителните?
Последна промяна от Sphinx на съб дек 24, 2011 4:36 pm, променено общо 1 път.
Фло - специалист
Sphinx написа:
Как стоят нещата с присторйките?

Колко би струвало да се пристрои около 40м2?

А с разрешителните?
Пристройките се водят допълнително застрояване,проектират се и се внасят в общината за одобрение и за разрешение за строеж по нормалния ред .Цените за проектиране най-тънко са от 16 лв./м2 до по-дебелото 16 евро/м2.Архитекта ,който си избереш ще ти сметне ,къде ,какво има още за плащане. Грубият строеж ,като най-тънко излиза към 60-80 лв/м2,като по -дебело до около 200 евро/м2.Като правило две еднакви цени на две сгради ,дори и с един проект да са няма.
Стефко - специалист
ebahti написа:
Прикачен файл:
Copy (2) of Photo-0022.JPG
Прикачен файл:
Picture 223.jpg
Ми това е мойта "циганска барака" на 1 ет. :wink:
Добра ти е къщата. Защо не си продължил покрива над прозореца и входната врата? Даже може и с по-малък наклон, и по-напред. Готово място за барбекю. Трябва ти само една външна мивка/ задължително със спирателен кран /, една скара, и си ОК.
Здравей!

Преди близо две години, семейството бях изправени пред същата дилема.
Спряхме се на стара селска къща, което беше за предпочитане пред новото стрителство.
За консултант при избора ползвахме услугите на баща ми, който е строителен инженер- конструктор. Съветвам те и ти да изполваш услугите на специалист и с него да ходиш на втори оглед, преди да се решиш на покупка.
КОгато купихме къщата сменихме ел инсталацията, канализацията, водопровода...задължително е това.
Покрива погледнете как е. Градежа камък ли е, тухла ли е, керпич ли е, какво му е състоянието...
За сумата не мога да те ориентирам колко ще ти излезе, защото зависи много в какво състояние ще е имота.
Зависи и от това дали ще ползваш майтори за всичко...и от много неща зависи :)

Желая ти успех!
Sphinx - специалист
Здравейте,

подновявам темата като съм се спрял на нова стара къща, строена 1930г.

Първото нещо което искам да питам кои са най-важните неща, които да гледам.

Това, което видях е, че няма външни и вътрешни пукнатини, но има ли от какво да се притеснявам при каменни основи. Иначе стените са тухмени, като покривът е гредоред.

Покрива е стар, като твърдят, че е ремонтиран и пререден преди 2г.

Ето не много качествена снимка:
Прикачен файл:
roof.jpg
roof.jpg (54.5 KиБ) Видяна 6058 пъти
Моля за коментар какво може да се прецени от снимката и кои са най-важните неща, на които да обърна внимание.

До тук съм си заложил следните разходи за реновиране, при положение, че къщата е 100м2 на един етаж:

- покрив ремонт: 5000лв. (или 10000лв ако трябва да е чисто нов) - тук моля за съвет, базиран на снимката.
- ел. инсталация нова: 1000лв.
- ВиК нова: 1000лв.
- ПВЦ дограма: 2000лв.
- входна врата 1000лв
- настилки и мазилки 3000лв
- баня: 2000лв

Общо: 15000лв

Какво мислите за бюджета?

Благодаря!
jekasus - майстор
За банята бюджета правилен.
Вратата скъпа, вземи по-евтина, останали пари за СОТ.
Фло - специалист
Sphinx написа:
Здравейте,

Най-важното според мен е първо да видиш какви документи има къщата.Очевидно е ,че е подмината от проектантската мисъл изначално и остава да има удостоверение за търпимост от общината.Защото има голяма вероятност да попаднеш в следната хипотеза:тъкмо си се развихрил с ремонтите и зъл съсед подава сигнал в строителен контрол.Веднага ти съставят акт за незаконно строителство с глоба и предписание за събаряне.Предвиденият бюджет отива на кино. И аз си мислех,че тия неща се случват на други хора и някъде неизвестно къде,докато не ми обявиха за незаконен строеж 30 м. ограда правена отпреди 23 години. Така,че къща може да се ремонтира всякак, и с малко или с много пари,докато изхабените нерви не се възстановяват.
Sphinx - специалист
Фло написа:
Sphinx написа:
Здравейте,

Най-важното според мен е първо да видиш какви документи има къщата.Очевидно е ,че е подмината от проектантската мисъл изначално и остава да има удостоверение за търпимост от общината.Защото има голяма вероятност да попаднеш в следната хипотеза:тъкмо си се развихрил с ремонтите и зъл съсед подава сигнал в строителен контрол.Веднага ти съставят акт за незаконно строителство с глоба и предписание за събаряне.Предвиденият бюджет отива на кино. И аз си мислех,че тия неща се случват на други хора и някъде неизвестно къде,докато не ми обявиха за незаконен строеж 30 м. ограда правена отпреди 23 години. Така,че къща може да се ремонтира всякак, и с малко или с много пари,докато изхабените нерви не се възстановяват.
Благодаря за съвета! Със сигурност без удостоверение за търпимост няма да правим сделка.

Въпросът е, ако може, по снимката да се коментира състоянието на къщата.

И, ако не може, поне какво да гледам и какви основни белези и маркери в къщата мога, аз като аматьор, да набележа и да извадя издови от тях?

Ето няколко факта:

- къщата е стара, строена 1930г с каменни основи и тухлени стени;
- къщата е неколкократно пристроявана.
- в 2 от стаите таванът е провиснал (сигурно гредите са огънати?!)
- на места таванът е доста нисък (около 2.10)
- керемидите са здрави и се твърди, че се пререждани преди 2г.

Въпроси:

- кое може да е най-притеснително.
- ако се махне целия покрив, може ли да се вдигне височината на стените?

Налични документи:

- нотариални актовете (актуален, както и стари)
- удостоверение от кадастъра.
- няма никакви строителни книжа - разрешителни, скици и тн. Затова ще трябва удостоверение за търписмост.

Но ако имам такова удостоверение ще мога ли да сменя покрива да кажем и да правя някакви козметични промеци ( вдигане височината на стените и да кажем дострояване на 3-4м2)?
Sphinx - специалист
Фло написа:
Това,което трябва да се прави освен покрива е и бетонна плоча/настилка/защото мисля,че пода на къщата е на поне 30-40 над терена направен от гредоред и отдолу има кухо пространство.Малка мазичка вероятно има веднага след входната врата,поне такива къщи обикновенно са ги правили по този начин.Модела е доста стар.
Привет,

това което имаш предвид в този пост, предполагам, е валидно за всяка стара къща с каменна основа.

Това означава ли, че ако се махне пода и се излее плоча/настилка/ реално финалната настилка на къщата /пода/ ще бъда на по-ниско ниво от колкото е с гредоред на 30-40см(сегашното състояние) и колко см може да се слезе по този начин?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Колко би струвал ремонт на стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: