• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ZEDYCUS - майстор
Планките за основата излизат по евтино и здраво, да си ги завариш от метална кутия с размера на гредата. В основата на кутията метална плоча. Ако е в бетон основата, заваряваш и мустаци които после заливаш с бетона. Поне аз така направих моите 15 кутии. Гредите после с яки винтове с шестограм, по два на греда в кутията.
p-pleven - помощник
Много благодаря за съветите.
Сега още един новобрански въпрос: ползват се от ония греди, които се взимат и за конструкциите на покривите? Примерно 6х8 см. х 3/4 м. ?
За "метални кутии" дали е добре да се ползва ламарина 1-2 мм. за страничните стени, ако се налага 2 слоя? Все пак ламарината ще държи гредата в основата да не "шава". За основата, която ще се захване към бетонната отливка мисля да ползвам едни... да го нарека "лапи", които се слагат в основата на тръбните скелета (квадратно плоско желязо, наварено с 4 арматури около педя по средата, перпендикулярно, където се подмушва в тръбата).
ZEDYCUS - майстор
С ламарина много играчка. Има готови кутии 80х80,100х100мм с дебелина на стената 3мм, само си режеш на височина. За вертикалните греди не ползвай ребрата за покрива, вземи си квадратни. 18лв метъра, от метър ти стават 10 кутии. :partyman:
http://markita.net/kvadratna-traba-1001003.html
Здравейте, използвам темата на колега за да за да задам и аз няколко въпроса за навес който искан да направя.
Навеса ще се прави на мансардна тераса на 4 етаж на нова кооперация. Покрива на кооперацията е от керемиди с гредоред . Идеята ми е да се продължи съществуващия покрив (но с по-малък наклон) над терасата и отгоре да се налепят битумни керемиди. Не ми се иска да дупча стената и да вкарвам шпилки в стаята към терасата . Още повече стената е изолирана с няколко см. фибран и не знам като стягам шпилките дали няма да се смачка и золацията и да се напука мазилката. Затова мисля да удължа ребрата на покрива с около 2 м.
Чудя се обаче, как да захвана новите ребра (мертеци) към тези на съществуващия покрив. Единия вариант който ми хрумна е да сваля улука с челната дъска и ламперията под ребрата и със шпилки и гайки да хвана новите ребра за старите. Другия вариант, който обаче не знам колко ще е устойчив е да захвана ребрата челно и планки и от двете страни и отдолу евентуално.
Втория ми въпрос е за материала който да ползвам. Терасата е с „S” образна форма и фактически ще правя два по-малки навеса, който в последствие ще свържа. Вс навес е с размери 4х2м. Та за такъв навес 4х2 м. две чамови колони 10х10 и 8 ребра 5х10см. През 50 см дали ще са достатъчни. На горе смятам да покрия с 1.2см OSB плоскости и после някакви битумни керемиди. Поста ми стана много дълъг, но тъй като съм чиновник ми е трудно да се изразявам с малко думи.
VLADO66 - майстор
Колоните най-много през 2м.,удължаваш ребрата със същото сечение ребра захванати с шпилки с припокриване на разстоянието на стрехата/предполагам около 60см/.OSB-то най-малко 15мм.
VLADO66 написа:
Колоните най-много през 2м.,удължаваш ребрата със същото сечение ребра захванати с шпилки с припокриване на разстоянието на стрехата/предполагам около 60см/.OSB-то най-малко 15мм.
Благодара за бързия отговор. Значи 2 греди ще стигнат. Разстоянието на стерхата наистина е толкова, но няма да мога да ги припокрия по цялото разстояние, тъй като няма да следвам наклона на покрива (45 гр.), но на 2-3 места като се хване с шпилки 1см. мисля, че ще стане здраво.

Да попитам и нещо друго. Както казах навеса е на мансардна тераса на 4 жиличен (5 ) етаж. Тъй като последствията от загуба на равновесие могат да са твърде тежки мисля, че е задължително като полагам битумните керемиди да съм обезопасен по някъкъв начин. Мислех си да сложа куки на трегерите които надстърчат покрива и да се вързвам с въжета и някъкъв колан (от типа на алпинистките). Някъкви идеи или пропуски в моята?
kalin72 - майстор
Ето и моя навес за дърва, без покрив е все още, ОСБ с битумни керемиди съм му замислил.
Сглобихме го двамата с баща ми за 2 дни по 4-5 часа труд....

Изображение

Изображение
Здравейте!!!
Иксам да ви попитам за един навес (веранда) която смятам да е размери 8 метра дълга и широка 4 метра. Като за основни носещи греди и попове ще изполузвам 10х10 см и тези който смятам да използвам за ребрата ще са 8Х6 см. върху който ще изполузвам плоскости от палета на фотоволтайчни панели размера на който 1.7 м на 1.14м и дебелина 10-12 мм който са от слепени тънки по милиметър и парчета 85х 70 см дъвесина. Ще ги прикова за гредичнките 8х6 с рапитки като и отгоре за ще ги покрия с битумни керимиди. Притеснява ме с времето тези плоскости от влагата да не се разлепят. Мога ли да ги лакирам с нещо за да ги предпазя от влагата и съответно от разлепяне. Казват че са OSB ама има ена разлика че OSB е слепено под налягане и пресовано докато тези само са слепени. В последствие мога да ги снимам и да Ви покажа снимки каково преставляват. За да ми дадете съвет. Благодаря предварително!!!
VLADO66 - майстор
Ребрата са ти тънички за това растояние-най-малко 10-12см трябва да са във вертикално сечение.Снимай ги да ги видим плоскостите,иначе за най тънко като цена ми идва наум Бохемит.
Снимал съм ги но трябва да намеря компютър от който да си прикача снимките че са на телефона ми иначе всичко съм снимал чертежа с размерите както и самите плоскости!!!
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Въпрос за навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: