• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
papalin4o - специалист
Аз мисля да излориам цялата къща с графитен EPS.
Някой има ли отзиви за него?
Благодаря.
mimilisa - специалист
Много ви благодаря за отделеното внимание. :-D
mindless написа:
Това, което мога да изтъкна като недостатъци към момента е, че стените при удар с ръка кънтят повече, отколкото тухлена стена.

Забелязах че стени изпълнени с гипсокартон вместо мазилка също кънтят буквално като почукване по фазер.
Дюбелирането особено в най-лекия, който се води Термо и е 350кг/м³, за всичко различно от окачване на картина на стената, трябва да се прави със специлани дюбели за поробетон. В този за вътрешни стени, който е 700кг/м³ се дюбелира спокойно.
Знаем за това. Ще го спазим.
Малко съвети, които мога да дам са да се внимава при зидането на първия ред, особено ако мислите, че отвърте ще минете само с шпакловка. Тъй като Ytong-а се зида със специално лепило и то е тънкослойно, ако първия ред не е перфектен, няма как това да се компенсира нагоре. Също така минаването само с шпаклова предполага и перфектна бетонна конструкция. Също имайте предвид, че при 35см зидария и обикновено 25см конструкция, стената ще стърчи с 10см, кото допълнително усложнява задачата за перфектното зидане на първия ред.
Ще обърнем внимание на хората, които ще строят грубия строеж. Затова споделих , че се притеснявам дали проектанта знае за изолирането на топлинните мостове. После кухините се попълват с топлозолационни плочи на същата фирма.
Другият вариант за който мисля е 25 см Итонг и 10 см топлоизолация от минерална вата на цялата къща /Искам максимално природни материали да използвам/. Но така е май по-скъпо , а в първият вариант нещо ти отразявали в квадратурата.
mimilisa - специалист
papalin4o написа:
Благодаря.
Това ми е достатъчно :

https://www.youtube.com/watch?v=3HC_3vEf3WY

Минералната вата не гори и не прави конденз.
vsterev - специалист
mimilisa написа:
papalin4o написа:
Благодаря.
Това ми е достатъчно :

https://www.youtube.com/watch?v=3HC_3vEf3WY

Минералната вата не гори и не прави конденз.
Според теб тази вата от клипа е минерална ?
papalin4o - специалист
Здравейте. Малко страничен въпрос, но какво мислите за подовото отопление?
Другото което ме интересува е, че зная и, че съм чел, че не е хубаво да бъде на паркет или ламиниран паркет, защото дървото е най-добрият термоизолатор. Имате ли някакво пряко наблюдение над ламинат с подово да кажем?
Едната стая ще бъде много просторна и голяма, и искач да има френски прозорци, и затова много много няма да имам къде да поставя радиатори и затова обмислям подово отопление, но пък тя ще бъде с ламинат или паркет, само частта където ще бъде кухненското ще бъде с теракот.
Благодаря Ви.

П.П. Имате ли представа каква е цената на подовото, и дали не се предлагат такива които да могат да се монтират от обикновенни майстори, а не от фирма която ще ми одере кожата :)
vsterev - специалист
papalin4o написа:
Здравейте. Малко страничен въпрос, но какво мислите за подовото отопление?
Другото което ме интересува е, че зная и, че съм чел, че не е хубаво да бъде на паркет или ламиниран паркет, защото дървото е най-добрият термоизолатор. Имате ли някакво пряко наблюдение над ламинат с подово да кажем?
Едната стая ще бъде много просторна и голяма, и искач да има френски прозорци, и затова много много няма да имам къде да поставя радиатори и затова обмислям подово отопление, но пък тя ще бъде с ламинат или паркет, само частта където ще бъде кухненското ще бъде с теракот.
Благодаря Ви.

П.П. Имате ли представа каква е цената на подовото, и дали не се предлагат такива които да могат да се монтират от обикновенни майстори, а не от фирма която ще ми одере кожата :)
Пиша понеже аз съм с водно подово, вързано към пелетна камина и бойлер.
Ако искаш можеш и сам да си слагаш серпантинте, но не ти го препоръчвам, защото ако объркаш нещо трябва да къртиш гранитогрес и след това замазката за да ги изправяш. Технологията е следната плоча над плочата се слага найлон или влагоизолация, след това се полага XPS или ЕPS с висока плътност, над него се монтират серпантините и след това замазка, а отгоре плочки. При мен изолацията 10 см, а замазката колкото дойде от 5 см. нагоре, но средно ми излезе 7-10см.
За ламинат съм чувал, че има специален за подово, но не рискувах, понеже четох че при нагряване отделят вредни вещества от лепилата. Стандартно се прави с плочи гранитогрес.
Цената на самите серпантини не е висока, но като сложиш изолацията, замазката, последващите колектори с помпи, задвижки, дебитомери, управление и камина си става висока.
mimilisa - специалист
Аз ще си изолирам максимално добре къщата и ще заложа на камина на дърва с въздуховоди и климатици. В големият студ на дръвца през другото време на климатици.
Няма нищо по-хубаво от живият огън.
А тези сложни системи със юпиеси не са за моята нервна система.
шоп - майстор
mimilisa написа:
Аз ще си изолирам максимално добре къщата и ще заложа на камина на дърва с въздуховоди и климатици. В големият студ на дръвца през другото време на климатици.
Няма нищо по-хубаво от живият огън.
А тези сложни системи със юпиеси не са за моята нервна система.
Като идея не е лощо, но помислете за диверсификация на отоплението когато няма ток. И аз не харесвам генератори работещи на течно или газообразно гориво за произвеждане на ел. енергия. Не харесвам и ЮПСи или акумулатори, затова имам котелна инсталация на твърдо говиво и естествена циркулация, която е независима от наличето на ел. енергия. Отопление с климатици и въздушно отопление определено е обречено на провал при липса на ток.
Последна промяна от шоп на пет авг 12, 2016 1:19 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
vsterev написа:
Ако искаш можеш и сам да си слагаш серпантинте, но не ти го препоръчвам, защото ако объркаш нещо трябва да къртиш гранитогрес и след това замазката за да ги изправяш. Технологията е следната плоча над плочата се слага найлон или влагоизолация, след това се полага XPS или ЕPS с висока плътност, над него се монтират серпантините и след това замазка, а отгоре плочки. При мен изолацията 10 см, а замазката колкото дойде от 5 см. нагоре, но средно ми излезе 7-10см.
За ламинат съм чувал, че има специален за подово, но не рискувах, понеже четох че при нагряване отделят вредни вещества от лепилата. Стандартно се прави с плочи гранитогрес.
Цената на самите серпантини не е висока, но като сложиш изолацията, замазката, последващите колектори с помпи, задвижки, дебитомери, управление и камина си става висока.
Не съм съгласен на 100%,
при подово отопление е трудно да са обърка нещо. Преди да се сложи финишното покритие се прави хидротест за херметичност на подовата тръба. Всички други връзки са над и извън нивото на подовото покритие и могат да търпят ремонти. Така че за къртене и дума не може да стане. Има много онлайн калкулатори за да се изчисли стъпката и метража на подовата тръба.

7-10 см замазка няма да коментирам. От една страна тази дебелина има предимството, че акумулира топлина, но като финансово и теглово натоварване няма да я коментирам.

Ако плочата е междуетажна няма нужда от никаква топло изолация още повече 10 см!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Вкъщи между етажите съм със схема като на прикачените снимки. Звършващото покритие е най-обикновен ламинат. Топлоносителят е вода с темп. 35-38 градуса. Който вярва на меркетингови трикове, че ламината е вреден при високи температури да си помисли до каква темепература достига ламината лятно време монтиран под южен прозорец огряван от слънцето. Замерете и ще се убедите сами.
Не на последно място форумът е направи си сам, а не плати сам:-)))
Успехи!

Прикачен файл

IMG_0907.JPG
IMG_0907.JPG (107.97 KиБ) Видяна 2692 пъти

Прикачен файл

IMG_0034.JPG
IMG_0034.JPG (32.12 KиБ) Видяна 2692 пъти

Прикачен файл

image.jpg
image.jpg (108.46 KиБ) Видяна 2692 пъти
mimilisa - специалист
шоп написа:
mimilisa написа:
Отопление с климатици и въздушно отопление определено е обречено на провал при липса на ток.
Камината мисля да е с естествено движение на топлия въздух. Ще има вентилатор да бута, но няма да завися от него. По моят проект ще е в средата на къщата и ще топли горните стаи. Няма да се налага да се отвежда топъл въздух на далечни разстояния. пък тока не го спират за повече от няколко часа и то много рядко. Дори и да спре тока, на една изолирана къща няма да умра от студ за няколко часа.
За парно ми трябва помещение за котелно, помещение за въглища, радиатори, тръби. Само котела 5-6 хиляди срещу 2 хиляди добра горивна камера на камина... Пускат им едни високи грозни комини , които засипват целият район със сажди. Поне всички около мен са така и зимно време не си слагам прането навън. Зимата като си отворя прозореца и на комшийката пушека от комина директно пада вътре в стаята ми.
Другите запалили антрацита и не могат да си угасят котела в топлите дни, стоят на отворени прозорци...тока спрял наводнил ги в най-големия студ...бе не са за мен тези екстри.
Ще си изградя нови комини на всяка стая и при война ще си сложа малки каминки във всяка стая.

Ламината не го уважавам , както и всичко изкуствено. Паркет или дюшеме. И сега съм с дюшеме салкъм и зимата ходя буквално боса.
През 1992-ра, моят мъж беше направил "подово" от насновани медни жици под килима. Стояхме всички върху килима и в стаята леко отвърнато. То естествено аматьорска работа ама аз уважавам живият огън в стаята.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Нова къща - съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: