Hursa написа: Но това не са ли две системи?REINFORCED CONCRETE FRAME- стоманобетонна рамка. Тази рамка може да има няколко подварианта един от които е системата WEAK BEAM STRONG COLUMN- слаба греда- здрава колона.
REINFORCED CONCRETE FRAME и WEAK BEAM STRONG COLUMN
Hursa написа:Това което е на 5та картинка, не мога да го видя на първите 4.(Не държа, че съм прав. Но това, което е показано на първите 4 картинки ще реагира при земетръс различно от показаното на 5 картинка - според мен.)Системата е проектирата така, че сравнително по-здравите колони да устоят на големи натоварвания, докато слабото място на системата-нещо като бушон- е изместено в гредите, те са с по- малки сечения и са допустими ограничени повреди по гредитe (които после да се отремонтират), без да се засягат вертикалните носещи елементи на сградата- колоните. Така при сравнително силни земетресения сградата остава цяла и контрастира на полусрутените сгради с шайби и малки колони при които обикновено една от колонките на първия етаж- поради няколко възможни причини не издържа на хоризонталното натоварване и причинява големи поражения. Идеята е да се избегнат недостатъците на системата състояща се от малки колони, шайби и безгредови плочи, която според мен не е много подходяща за къща.