• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
skostadinov - специалист
чет яну 25, 2024 2:15 pmrook написа:
След доста забявяне, дойде ред за избора на тухли. Чуденката е междеу Поротерм 25 Термо (на Винербергер) и Климатон 25 Класик(Керамика Бургас). Някой има ли скорошни преки наблидения над някой от двата (или и на дввта) вида тухли? Как са като качесто?
Честито! Браво, че напредваш.
Ние зидахме с Porotherm 25 Thermo. Като цяло аз съм много доволен. Доста здрава тухла. Изобщо не е мека както казват някои хора и без проблем можеш да дупчиш и анкерираш каквото пожелаеш. Отливките не са идеално прави, но според мен доста по-добре от останалите по-евтини алтернативи. Ако трябваше сега да започваме да зидаме, пак бих избрал този модел. От толкова много палета, които използвахме дали е имало 10-20 тухли, които са били счупени. Но баща ми ги използваше за местата, където трябваше рязане. Усвоихме почти всичко и имаше много малко отпадък :)

Успех!
D.Kalchev - специалист
Чисто любителски въпрос: Има ли смисъл от тухлите на Винербергер с дебелина 38 сантиметра? Гледам, има и с вата в кухините, но са доста скъпи. Мненията за тях са малко, предполагам заради цената. Оправдават високата цена с това, че няма нужда от допълнителна изолация. Поне аз не съм виждал на живо строителство с такива тухли и не познавам строител който да е ползвал такива.
skostadinov - специалист
пет яну 26, 2024 11:10 pmD.Kalchev написа:
Чисто любителски въпрос: Има ли смисъл от тухлите на Винербергер с дебелина 38 сантиметра? Гледам, има и с вата в кухините, но са доста скъпи. Мненията за тях са малко, предполагам заради цената. Оправдават високата цена с това, че няма нужда от допълнителна изолация. Поне аз не съм виждал на живо строителство с такива тухли и не познавам строител който да е ползвал такива.
Аз лично не виждам много смисъл в тези модели. Особено пък тези с ватата. Тези скъпите с ватата дори и да покриват минималните изисквания по документи без да се слага допълнителна изолация, то на практика тази изолация далеч няма да е достатъчна и ефективна за ниско енргийно потребление. А да не говорим, че за да не слагаш допълнително изолация ще трябва да ги подравниш с бетоновите части и така ще ти изядат от квадратурата на помещенията. Ако пък ги сложиш така както са замислени, а именно да стърчат извън бетоновите части, тогава пак трябва да изолираш минимум бетоновите части (колони, греди, чела на плочи и прочие) и това допълнително оскъпява.
Лично непрофесионално мнение разбира се :)
D.Kalchev - специалист
Да, това с изолацията на бетона който остава по-навътре го пропуснах. И тази изолация струва някакви пари. Но ме блазни някак си мисълта за цяла и еднородна стена без пластмасови дюбели отвън.
Тия дни водих предварителен разговор с архитект и конструктор за проект и сякаш имам усещането, че ще се разберем. :?

Много въпроси започват да ми се въртят в главата за проект, бетон и тухли. Предполагам, че за много от нещата ще съм в грешка или на практика ще е по-различно от това което си мисля.
resistbody - майстор
пет яну 26, 2024 11:44 pmD.Kalchev написа:
Да, това с изолацията на бетона който остава по-навътре го пропуснах. И тази изолация струва някакви пари. Но ме блазни някак си мисълта за цяла и еднородна стена без пластмасови дюбели отвън.
Тия дни водих предварителен разговор с архитект и конструктор за проект и сякаш имам усещането, че ще се разберем. :?

Много въпроси започват да ми се въртят в главата за проект, бетон и тухли. Предполагам, че за много от нещата ще съм в грешка или на практика ще е по-различно от това което си мисля.
Мисля цената им е твърде висока... стария модел беше 5 пъти по-скъп от стандартната тухла.. Когато бях на презентация преди 5г ми казаха че имало само 2 къщи в страната построена с тея тухли..
yordanovdir - напреднал
Но ме блазни някак си мисълта за цяла и еднородна стена без пластмасови дюбели отвън.
Баумит предлагат “лепилни дюбели” май им казваха.Остават между стената и изолацията.
nelina_london - специалист
С бездюбелно лепило се дюбелират само бетоновите елементи и ъглите на къщата .Не мога да се сетя точно ,но по спомен ,до 10м височина е безпроблемна описаната техника .Ние използвахме Баумит Стар контакт .
Въпросните тухли с изолация не си струват .Мисля ,че Dessie беше пускала тема с изчисления .
resistbody - майстор
съб яну 27, 2024 10:11 amyordanovdir написа:
Баумит предлагат “лепилни дюбели” май им казваха.Остават между стената и изолацията.
Може да ги видите в темата на skostadinov, неговата изолация е изпълнена по тази система...
D.Kalchev - специалист
пет яну 26, 2024 11:54 pmresistbody написа:

Мисля цената им е твърде висока... стария модел беше 5 пъти по-скъп от стандартната тухла.. Когато бях на презентация преди 5г ми казаха че имало само 2 къщи в страната построена с тея тухли..
Цената им сякаш не е просто висока, ами е много висока. Към 18 лева за тухла. За сравнение 25 см. Винербергер е малко над 5 лева за брой. Или поне такива цени виждам към момента. Не знам доколко са актуализирани сайтовете. Тоест имаме над 10 лева разлика на тухла. Сериозна разлика в пъти. Предполагам, тази разлика може да покрие изолация с каменна вата 10 см. и скъпа мазилка и да остане.
resistbody - майстор
Когато аз бях на презентацията(преди 4-5г) винербергера бяха около 2,8-3лв, тая с ватата(старата не е като сегашната) 11-12лв по спомен.. аз година по-късно взех Мирково на 2.19лв... и заложих изолация 20см.. мисля по-евтино ще излезе от дебелите тухли..
Топлопроводимостта им е невероятно малка, но не мога да кажа дали лъжат... ако е вярно се равнява на широкоформатни и 15+см епс...
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12

Тема "Съвети при проектиране/строеж на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: