• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pipbel - майстор
Ето и малко цифрички за любопитните :
РЗП 122м2, на 1 етаж, но с голяма маза 35м2. Покрива (около 110м2) ще бъде трискатен, като около 30 м2 от площа му ще бъде използваема за таванска стая. Покрива го по4ват тази седмица, но вси4ки материали за него съм ги заредил, така 4е са вклю4ени по-долу.
Общата сума досега е 48 260лв, като в нея са вклю4ени и малко по-страни4ни пера като разходите по разрушаването на старата къща и извозването на боклуците (около 1400лв) както и направата на общия за 2-те къщи мръсен канал и шахти и свързването им с ули4ната канализация (1800лв - 1400труд+400материали)
Ако сложа към тези 48 260лв и около 600-700лв о4аквани допълнителни разходи по поставяне на улуците и още грубо около 1000 лв за недоставени все още коминни тела и разни гвоздеи и цигански скоби - общата сума за тазгодишния груб строеж се заформя да е близо 50 000 лева.
По пера това изглежда така :

= Надзорник и проектант - 860лв ( 1.72%)

= Майстори (за труд) - 15 050лв (30.1%) - 13 000 лв за грубия строеж на къщата+1400 лв за мръсен канал+650лв за измазване на западния калкан на 1-та къща и слагане на са4ак на нея страна на покрива.

= Бетон - 8260лв (16.52%) за 55м3 Б15, вси4ко с бетонпомпа с изклю4ение само на 6м3, възела е на 30км. Средна цена около 150лв/м3 бетон.

= Желязо - 6590 лв (13.2%) - 6070 лв от арматурния двор за 2960 кг желязо при средна цена 2.05лв/кг (май месец ми го даваха по 1.50лв/кг, ама после стана 2.30лв/кг) + 520 лв разходи за разли4ни кофражни телове,арм.решетки и гвоздеи.

= Тухли - 2940лв (5.88%) - 2576лв за 15 палета четворки на Генерал Тошево (много са здрави !) + 358лв за 2 палета единички. Дори и след покрива ще ми останат поне 6 палета 4етворки (имах 11 палета 4етворки останали от миналата година), но няма зарар аче и гараж ме чака другата година.

= Дървен материал - 5960 лв (11.92%) - греди, кофражни дъски, подпори, като съм включил и дървенията за направата на покрива.

= Покрив - 3040 лв ( 6.08%) - 2560лв за 1500 бр. керемиди Тондах с капаци и вентилационни керемиди + 460лв за 2 топа (150м2) фолио Брамак универсал.

= Други разходи - 5600лв (11.2%), които включват :

- 1400лв -за разрушаването на старата къща и извозване боклуците.
- 600лв - за багер и изкоп на основите
- 400лв - за фибран/лепило за ТИ за калкана между 2-те къщи
- 1430лв - цимент, пясък, чакъл, тръби фи 160 за мр.канал и др.
- 530лв - за боклуци след строежа, вадене на гвоздеи и прибиране на годния дървен материал на сухо в мазата.
- 570лв - 6м3 варов разтвор (хоросан)
- 70лв - хидроизолация на мазата откъм цоклите отвън
- 80лв - инструменти (кирка,лопати, тесли)
- 120лв - бетонни кол4ета за над вратите
- 300лв - грунд и силиконова мазилка за калканната стена
- 100лв - поставяне на ново ел.табло (ЕОН)

Значи обобщено - грубия строеж тази година ми идва около 210Е/м2 а като общо средно за 2-те къщи с РЗП 240м2 - около 203 Е/м2 (396лв/м2)
pipbel - майстор
Tъкмо получих от жена ми няколко обзорни снимки

Прикачен файл

Resize of Re-exposure of SS850231.JPG
Resize of Re-exposure of SS850231.JPG (82.72 KиБ) Видяна 8081 пъти

Прикачен файл

Resize of Re-exposure of SS850238.JPG
Resize of Re-exposure of SS850238.JPG (84.35 KиБ) Видяна 8081 пъти

Прикачен файл

Resize of Re-exposure of SS850240.JPG
Resize of Re-exposure of SS850240.JPG (77.71 KиБ) Видяна 8081 пъти

Прикачен файл

Resize of Re-exposure of SS850249.JPG
Resize of Re-exposure of SS850249.JPG (88.03 KиБ) Видяна 8081 пъти

Прикачен файл

Resize of Re-exposure of SS850250.JPG
Resize of Re-exposure of SS850250.JPG (81.47 KиБ) Видяна 8081 пъти
mitko414 - специалист
@pipbel
Страхотна тема. Изключително полезна информация.
Продължавай в същия дух.
Стефан - майстор
pipbel написа:
Tъкмо получих от жена ми няколко обзорни снимки
А какво ще е предназначението на строежа от първата обзорна снимка?
pipbel - майстор
Стефане магазинче е планирано да стане това отпред, около 30м2.
Може под наем да го дам (улицата е перспективна) та да избие част от инвестираното.
Или пък жена ми да развие някой бизнес там. Пуска разни идеи...
Master_Kenobi - V.I.P.
Докторе, радвам се отново да те видя! :) Много полезна информация си дал по-горе. Благодаря! :)
Inch_High написа:
a какво мислите относно разрешителното за строеж,мога ли да започна строежа преди то да е излязало и...
Не става. Ако ще го правиш законно - прави го. Ако не... Не ти трябва дори и сърдит комшия за да загазиш.
Има един Протокол - обрзец 4, май беше, за строитерна линия и ниво. Забиват ти колчетата, където ще е сградата и ти казват къде е кота "нула". Това в присъствието на районния техник от Общината. Тоя протокол, естествено се подписва след като имаш издадени и одобрени всички необходими строителни книжа и документи. Така че няма как да си "напред с материала" като дойдат на т. нар. местостроеж. Вероятно може и да има вариант на местна почва - с уговорки и "бецален" на ниско ниво, да си затворят очите, ама... май няма да се оправиш така. Сори, но задаваш такива въпроси, че така мисля. :)

Освен това е невъзможно, при така описаната ситуация, да си спретнеш една стаичка за Коледа. Дори и да направиш уникална организация строителната влага ще те спре, както каза по-горе колегата Domashen_maistor. Има си технологични срокове, които не може да пренебрегнеш.
И защо плачеш по бюрокрацията!? Да не си дал проекта за одобряване в Общината? Наеми си надзорна филма и за някой лев ще ти турят печати по проектите. После като ги внесеш с тия печати в Общината, разрешителното за строеж излиза за една седмица.

Petyr написа:
Master_Kenobi написа:
А си мисля, че това с фибрана между двете къщи не е добра идея, дори го смятам за голяма грешка. За КАКВО ти е тоя фибран там?! За да ти избие мухъл ли? Особено на стената, на която е залепен, не тая с въздушното отстояние, ама и там знае ли се... В крайна сметка помисли какво правиш - изолираш две "топли" стени една от друга. ЗАЩО?
Ако приемаш съвети - махай го ако можеш още сега. Пет сантиметра въздух изолиран от атмосферата (по контура на стената със стиропор) е напълно достъчен. В краен случай сложи стриропор (EPS), ама фибран (XPS)... Надявам се и други да подтвърдят това.
В немско така изолират с вата между къщи и апартаменти. Всеки да се топли колкото си иска...

Според мен няма никакъв проблем относно XPS, защото стената е долепена с друга стена, т.е. влагата няма къде да ходи, освен в помещението...
Е, ти го каза - вата. Което не е XPS. :) И нали тва е проблемът - влагата няма къде да ходи и се връща в пощението под формата на мухъл по стените.
Но в случая мисля, че тоя ефект ще се размине, тъй като и от двете страни имаме отопляеми помещения, вероятно с неголяма температурна разлика, а както знаем водните пари се движат от топло към студено. Да се надяваме, че точно през тая стена няма да се движат интензивно. :)
Petyr - специалист
Master_Kenobi написа:
Petyr написа:
В немско така изолират с вата между къщи и апартаменти. Всеки да се топли колкото си иска...

Според мен няма никакъв проблем относно XPS, защото стената е долепена с друга стена, т.е. влагата няма къде да ходи, освен в помещението...
Е, ти го каза - вата. Което не е XPS. :) И нали тва е проблемът - влагата няма къде да ходи и се връща в пощението под формата на мухъл по стените.
Но в случая мисля, че тоя ефект ще се размине, тъй като и от двете страни имаме отопляеми помещения, вероятно с неголяма температурна разлика, а както знаем водните пари се движат от топло към студено. Да се надяваме, че точно през тая стена няма да се движат интензивно. :)
Слагат вата, защото е по-евтина и защото звукоизолира, и именно защото и от двете страни се очаква да е сравнително топло. Ватата би се държала много по-зле от XPS, ако не е пароизолирана и ако едно от двете помещения е много студено...

Ти как си представяш конденза при едно такова изпълнение с XPS? Конденз имаш, когато топъл въздух с голяма абсолютна влажност се охлади и достигне точка на оросяване (т.е. при тази температура да не може да носи конкретното количество водни пари). Писали сме го много пъти във форума, но ще го напиша пак. Кубик въздух с температура 30°С градуса може да носи около 20-30 грама водни пари. Кубик въздух с температура 0°С носи около 4 грама. Това е абсолютната влажност, има и относителна, която се дава с проценти от максималната абсолютна за дадена температура... Та ако имаш 30° въздух при 50% относителна влажност, то той примерно носи 15 гр. вода, която за да кондензира, то трябва да се охлади до под 15 градуса, за да имаш конденз.
При преминаване на тези пари, ако има 5 см. фибран между двете стени, то температурата при съседите трябва да е около -75°С, за да имаме температура под 15 градуса в стената, която би довела до кондензация, а от там и влага в стената...

При външни стени, се слага дишаща външна топлоизолация, за да могат стените да съхнат лятото най-вече от строителната влага или такава проникнала в стената след това, но не от въздуха в помещението... влагата от помещението не трябва да влиза в стените, за щастие един обикновен латекс (по принцип латекса е недишащ) спира проникването на влага в стената. Ако влагата преминава свободно, то тя ще достигне до дишащата топлоизолация, а именно в нея зимата е точката на росата (преди нея е топло след нея е студено т.е. в нея е "критичната" температура...). Така че допускането ти, че изолацията трябва да е дишаща, за да може зимата влагата да излиза през стените е грешно, влагата излиза чрез вентилацията било то естествена (със широко отворени прозорци или инфилтрация) или изкуствена (вентилационна система).

Извинявам се за дългия пост. Малко се отплеснах, поради късния час.
Master_Kenobi - V.I.P.
Petyr написа:
Така че допускането ти, че изолацията трябва да е дишаща, за да може зимата влагата да излиза през стените е грешно, влагата излиза чрез вентилацията било то естествена (със широко отворени прозорци или инфилтрация) или изкуствена (вентилационна система).
В живия живот, за първия тип вентилация все трябва да се грижиш и да я мислиш, а за втория - почти не съм виждал в жилищни сгради прилична вентилация.

Както и да е - мир! :) Не споря, особено след като:
Petyr написа:
Слагат вата, защото е по-евтина и защото звукоизолира, и именно защото и от двете страни се очаква да е сравнително топло. Ватата би се държала много по-зле от XPS, ако не е пароизолирана и ако едно от двете помещения е много студено...
На едно мнение сме. Не виждам причина за спор. Изолират се едно от друго две сравнително еднакво топли помещения и не виждам нужда от изолоция изобщо. Виж в началото и поста ми, с който поставих въпроса.

Иначе извиненията за дългия пост не се приемат, защото е достатъчно поучителен за всички, въпреки късния час. :)
Petyr - специалист
Master_Kenobi написа:
В живия живот, за първия тип вентилация все трябва да се грижиш и да я мислиш, а за втория - почти не съм виждал в жилищни сгради прилична вентилация.
Прав си, у нас няма, но на запад не е така. Добър пример за това е Испания.
Master_Kenobi написа:
На едно мнение сме. Не виждам причина за спор. Изолират се едно от друго две сравнително еднакво топли помещения и не виждам нужда от изолоция изобщо. Виж в началото и поста ми, с който поставих въпроса.
Важното е да спорим, а това че гледните ни точки съвпадат е без значение :) :) :) А за необходимостта от изолация, явно немците, които дори си заключват кофите за боклук, искат при тях да важи приказката: "чисти сметки - добри приятели" и така като някой отиде на почивка и си сложи термостата на 12 градуса, да не открадне от съседа си дори и малко топлина... явно са прави - немците са студени хора.
Master_Kenobi написа:
Иначе извиненията за дългия пост не се приемат, защото е достатъчно поучителен за всички, въпреки късния час. :)
Благодаря за успокоението :) Дано поне за теб е бил поучителен, защото имаше еднда статистика, че пост от над 20 реда се чете от по-малко от 10% от форумците :)
Master_Kenobi - V.I.P.
Petyr написа:
Прав си, у нас няма, но на запад не е така. Добър пример за това е Испания.
Е, те` за тва у нас е най-гот и сме най-умни. Все има нещо, което да усъвършенстваме... :-D
Petyr написа:
Важното е да спорим, а това че гледните ни точки съвпадат е без значение :) :) :)
:-D :-D :-D
Petyr написа:
Благодаря за успокоението :) Дано поне за теб е бил поучителен, защото имаше еднда статистика, че пост от над 20 реда се чете от по-малко от 10% от форумците :)
Е, чак поучителен... Просто подтвърждение на някои виждания. :)
Иначе статистиката и при мен "работи" - дълги постове чета, ако съм много заинтересуван или съм цитиран. И се мразя като не мога да се изразя кратко. :(
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 45

Тема "Строителство - епизод 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: