• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Илиян Илиев™ - майстор
А как се връзват към колони като на горните снимки?
Бат Иво - специалист
Връзването за колони или бетонни плочи,стени става с разпробиване на същите и набиване на арматурно желязо 12мм. което да захване минимум по 25 см. от двата строителни елемента.Желателно е при хоризонтално връзване/ т.е.за колони и стени/ да става поне през три реда.Има и вертикални връзки.Тогава се разбушва долната плоча през 25 см.на зиг-заг /при ед.тухла/ и горната набиват се арматурите и се зида м/у тях.
Фло - специалист
Бат Иво написа:
Аз за такава зидария не бих платил.
Напълно съм съгласен. Това не е зидария ами някаква "редилка" при това тухлите са редени неправилно! Четворките се редят прави с дупките нагоре, а не на страни,при това със застъпване и със зидарски разтвор.До колоните и гредите се оставя 20 мм отстояние ,което се запълва с еластична връзка от строителна пяна или слаб разтвор. Който не вярва за разположението на тухлата четворка в зида да изисква от производителя схема за разполагане на детайла/тухлата/в зида,което е негово задължение,на производителя , съгласно стандарта за производство БДС/ EN 771-1 да я представя на клиентите при поискване заедно със Декларация за съответствие и Протокол от изпитване! Уж вече сме европейци и всичко ни се дава като информация и гаранция за качество,пък се доверяваме на мангалите да ни зидат съобразно древния им инстинкт на номади.
Бат Иво - специалист
По вярвай в Бг. все още няма нищо европейско!Даже напротив речеш да посъветваш или направиш нещо както му е реда и те наскачат и те наплюят.Българина трудно се командва много е вироглав и се той е правия.
Фло - специалист
Илиян Илиев™ написа:
А как се връзват към колони като на горните снимки?

Наредба №2 от 23 юли 2007 г- за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони

Чл. 71. (1) При скелетни сгради зидарията на самоносещите стени се свързва със скелета на сградата посредством еластични връзки.

(2) Между самоносещите стени и колоните на скелета се предвижда фуга (междина) не по-малка от 20 mm, която се запълва с нискоякостни материали (като клас на якост на натиск на вароциментов разтвор М 1 N/mm2 и др.).

(3) По цялата дължина на самоносещите стени на нивата на етажните конструкции се предвиждат земетръсни пояси, свързани със скелета на сградата.
emilvtc - специалист
Фло, като запознат със стандартите (аз не съм) мислиш ли, че варианта от линка:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 4&start=20
е въможен и че е добро решение?
(първия пост на 2-ра страница със схемата на горната част на двоен зид и трегера/пояса и плочата)

Ако варианта е възможен, добър и приложим - той не решава ли проблема с термомоста в горния край на двойния зид, като във същото време фиксира и вътрешната стена на двойния зид отгоре от към плочата на тавана?

Biso, ако още не си налял плочата и идеята ми е читава (това не знам дали е така) - би могъл да я реализираш.
Последна промяна от emilvtc на нед апр 03, 2011 5:44 pm, променено общо 1 път.
emilvtc - специалист
Фло написа:
Четворките се редят прави с дупките нагоре, а не на страни,при това със застъпване и със зидарски разтвор.
Как се полага разтвора върху "дупчестата" страна на тухлите?

Може ли по-подробно да обясниш как се прави такъв зид с такава ориентация на тухлите?

Така "товароносимостта" на зида ще е е по-голяма, но не мога да си представя как ще се иззида :?
Фло - специалист
emilvtc написа:
Фло, като запознат със стандартите (аз не съм) мислиш ли, че варианта от линка:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 4&start=20
е въможен и че е добро решение?
(първия пост на 2-ра страница със схемата на горната част на двоен зид и трегера/пояса и плочата)

Ако варианта е възможен, добър и приложим - той не решава ли проблема с термомоста в горния край на двойния зид, като във същото време фиксира и вътрешната стена на двойния зид отгоре от към плочата на тавана?

Biso, ако още не си налял плочата и идеята ми е читава (това не знам дали е така) - би могъл да я реализираш.
Колега,не съм коментирал варианта добър ли е или приложим,а коментирах некадърността на изпълнението трислойна зидария! При това освен некадърно, то е и опасно за по-нататъшна експлоатация ,пак като погледна снимките от по-горе! Така не се зида трислойната зидария. Двата слоя трябва да вървят едновременно нагоре като на места се привързват един с друг или със зидарска превръзка или с метални скоби.
Аз също съм привърженик на трислойната зидария,както и вписването на колоните в зида,но досега не съм срещнал майстор да знае как се прави,а точно тухлите четворки са ги проектирали навремето за трислоен зид.Запомнете,че при трислойния зид от четворки ,броя на тухлите е еднакъв с еднослойния от четворки само,че можете да имате и междина за поставяне на термоизолацията в средата на зида.Четворките са проектирани с вертикална кухинност.

Използва се мистрия с триъгълна геометрия и се полага разтвора с движение отгоре-насолу с изтегляне до края по ръбовете на тухлата подобно на движението за почистване/остъргване/ на мистрията,За тясната страна,която трябва да се залепи за предходната тухла на зида е ясно и без обяснения.
Бат Иво - специалист
emilvtc написа:
Фло написа:
Четворките се редят прави с дупките нагоре, а не на страни,при това със застъпване и със зидарски разтвор.
Как се полага разтвора върху "дупчестата" страна на тухлите?

Може ли по-подробно да обясниш как се прави такъв зид с такава ориентация на тухлите?

Така "товароносимостта" на зида ще е е по-голяма, но не мога да си представя как ще се иззида :?

Прикачен файл

23.jpg

Прикачен файл

zidariq.jpg

Прикачен файл

111.jpg
111.jpg (43.47 KиБ) Видяна 3804 пъти
emilvtc - специалист
Фло написа:
Колега,не съм коментирал варианта добър ли е или приложим,а коментирах некадърността на изпълнението трислойна зидария!
Не си го коментирал, но те моля да го коментираш. Незнам дали е добра идея тухлите да се "затискат" директно от бетонния трегер/греда или плочата над тях. При "клатене" на бетонния "скелет" на къщата по време на земетръс - директното "затискане" на зида няма ли да го строши?

На варианта, които съм описал в темата цитирана от линка по-горе - над тухлите има фибран, които на места е пробит за бетона над фибрана да достигне тухлите и да ги "затисне" и фиксира. Това добра идея ли е или е тотална грешка?

Гледам по строежите, че масово наливат бетона върху тухлите, но незнам дали е правилно ...

Относно зида с четворки с вертикални кухини- така както описваш полагането на разтвора си го представям да стане
само по периферията на тухлата. Как трябва да се сложи разтвора върху вертикалните вътрешни стени (решетката) на тухлата, или там не се поставя хоросан? Той няма ли да пада в отворите на тухлата?

Как и дали въобще се поставя хоросан (разтвор лепило) във вертикалната част на контакт между две съседни тухли?

(извини лаишките ми въпроси, но не съм строител и искам да си изясня технологията за обща култира)

П.П. Бат Иво междувременно е отговорил на част от въпросите ми относно зидарията на вертикалните четворки. Моля ви отговорете и на останалите.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 13

Тема "Идеи около реализацията на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: