• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
zmiori - специалист
Чувал съм и за още два вида "импрегнатора" Първия е от книгата "пътешествието синдбад"
Там правят възстанов ка на "шит" арабски кораб. Защитават го от гниене и дървояди като смесват овча лой и вар при висока температура и после мажат. По думите на автора е било доста смрадливо /това е древен метод/
Преди повече от 20 години работех в едно дървообработващо предприятие, там се опитаха да продават дървени къщи в Германия. Импрегнираха всичко щое дървено във "вана" с горещ ленен безир за няколко часа.
Георгиев - специалист
Безирената вана е най-сигурния начин да направиш дървеният материал вечен. Въпросът е дали си струва :)
Фло - специалист
zmiori написа:
Чувал съм и за още два вида "импрегнатора" Първия е от книгата "пътешествието синдбад"
Там правят възстанов ка на "шит" арабски кораб. Защитават го от гниене и дървояди като смесват овча лой и вар при висока температура и после мажат. По думите на автора е било доста смрадливо /това е древен метод/
.
Хареса ми тоя древен метод и ми се струва,че е много ефективен.Овчата лой,както и говеждата съдържат към 51% наситени мастни киселини ,представени главно от палмитиновата и стеариновата.
Може да се пробва такава рецепта със заместител на овчата лой -твърд стеарин за свещи,който е смес от двете киселини и не е скъп.Опита поне няма да е толкова миризлив: загрява се стеарина до разтапяне и му се добавя гасена вар да поври.Гасената вар е разтворима в мазнини. С топлата течност се намазва повърхността на дървесината.Предполагам,че попивността ще бъде по-голяма и в дълбочина зарази амфифилния / отношение и към вода и мазнини едновременно/характер на тази смес!
Sharkolia - специалист
Фло написа:
zmiori написа:
.
Хареса ми тоя древен метод и ми се струва,че е много ефективен.Овчата лой,както и говеждата съдържат към 51% наситени мастни киселини ,представени главно от палмитиновата и стеариновата.
Може да се пробва такава рецепта със заместител на овчата лой -твърд стеарин за свещи,който е смес от двете киселини и не е скъп.Опита поне няма да е толкова миризлив: загрява се стеарина до разтапяне и му се добавя гасена вар да поври.Гасената вар е разтворима в мазнини. С топлата течност се намазва повърхността на дървесината.Предполагам,че попивността ще бъде по-голяма и в дълбочина зарази амфифилния / отношение и към вода и мазнини едновременно/характер на тази смес!
Фло,като ти чета постовете си мисля ,че можеш да дадеш някой друг добър съвет и в тази тема viewtopic.php?f=35&t=15570&p=355163#p355163
Фло - специалист
Фло,като ти чета постовете си мисля ,че можеш да дадеш някой друг добър съвет и в тази тема viewtopic.php?f=35&t=15570&p=355163#p355163[/quote]

@Sharkolia
Нямам никаква идея как трябва да изглежда "състарена" дървесина и как да стане още по-малко! Що се отнася до стеарина и гасената вар/ с хидратна вар пробвах/ и със сигурност става за импрегниране на дъски за лодка и бризент/парусина/,но му добавих и 50 % олио и безир.За видима дървения ,която трябва да разкрие красотата на дървото май не е подходяща тази смес,тъй-като прави дебел почти непрозрачен восъчен филм.
Stefan2000 - специалист
При мене напречното рендосване не показа много задоволителни резултати. Проникването на сместа напречно на дървените влакна е незначително. Проникване има само по дължина на влакното. Извода е че се образува само лек защитен филм. Предполагам че същия резултат ще бъде и с мазането с безир и други течности. Може би тези на водна основа ще проникнат по-дълбоко, но едва ли кой знае колко. То не случайно е измислено импрегнирането под налягане в автоклавите.
Иначе за състарявенето ползвам телена четка, но не е много производително. Ще трябва да пробвам какво се получава и с амоняк, както е описано в другата тема.
rendo - специалист
Битумен грунд - просто и евтино
Stefan2000 - специалист
rendo написа:
Битумен грунд - просто и евтино
Но не и за места изложени на слънце.
miros84 - специалист
Говорейки за ОБС и импрегниране, вижте каква къщичка намерих от ОБС. Мислил съм си да си направя една такава за инструменти да слагам, ама ме е страх че като падне снега ще поеме много влага и ще прогизне. Дори да е добре импрегнирана.

Изображение

http://spanish.alibaba.com/product-gs-i ... 25155.html

Вие какво мислите? Колко живот им давате?
Sharkolia - специалист
miros84 написа:
Говорейки за ОБС и импрегниране, вижте каква къщичка намерих от ОБС. Мислил съм си да си направя една такава за инструменти да слагам, ама ме е страх че като падне снега ще поеме много влага и ще прогизне. Дори да е добре импрегнирана.

Изображение

http://spanish.alibaba.com/product-gs-i ... 25155.html

Вие какво мислите? Колко живот им давате?
ОСБ-то го пробутват на пазара като водоотпорен продукт :-D мене ако питаш тва си е матерял тип жив ташак и точно една зима като хората ти трябва за да стане неизползваемо за следващата година :)Някъв евтин грунд-боя да запечата и тнт и си готов за няколко години ама ако е за инструменти и не ти дреме и на голо ще избута някоя друга година.
Лично мнение ЖИВ ТАШАК - Евтиното илзлиза по-скъпо!
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Имрегниране с масло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: