• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
emilvtc - специалист
А как да положа набъбналия перлит между стените? Трябва ли му някаква "споиваща" съставка - като цимент или друго?

Може ли с него да се направи и някаква мазилка от външната страна на стените ? Може ли тя да е финишна? Ако е финишна - как би се отразил дъжда върху перлита? Хидроскопичен ли е?

Май много станаха въпросите за този материал. :) Някой може ли да даде линк към техническите му параметри?
Фло - специалист
emilvtc написа:
А как да положа набъбналия перлит между стените? Трябва ли му някаква "споиваща" съставка - като цимент или друго?

Може ли с него да се направи и някаква мазилка от външната страна на стените ? Може ли тя да е финишна? Ако е финишна - как би се отразил дъжда върху перлита? Хидроскопичен ли е?

Май много станаха въпросите за този материал. :) Някой може ли да даде линк към техническите му параметри?
Ако майстора зидар е кадърен и зида без дупки и фуги,перлита може да се изсипва директно между двата реда тухли,както е от чувала сух,пък ако е много бос трябва да разбърка перлита с малко вода и цимент/тъй-наречения перлитобетон/и да го изсипва като смес в междината.За перлита питай чичоГошо-гугъла и има да четеш много
kuuuuuul - майстор
Перлита е остаряла работа,мойта къща я мазах с перлит защото още стиропора не беше навлязал.Цимента ще влоши още повече качествата му,по добре само вар ако изобщо се спреш на него.
Фло - специалист
kuuuuuul написа:
Перлита е остаряла работа,мойта къща я мазах с перлит защото още стиропора не беше навлязал.Цимента ще влоши още повече качествата му,по добре само вар ако изобщо се спреш на него.
Ако говорим за мазилки перлита не е най-доброто за външна мазилка,защото се работи трудно но за измазване на помещения с пожарен риск-котелни помещения и др.,като противопожарни зидове и т.н. е най-добрия материал от всички познати и използвани в строителството!
emilvtc - специалист
Днес изрових от нета този линк:

http://www.mkmgrup.eu/index.php?mPath=4524&lang=bg

Та- прави се и в България :-)

И една книжка в електронен формат даваща начални познания по материята:

http://www.sec.bg/userfiles/file/Guide%20book%20BG/
8180 - майстор
emilvtc написа:
И една книжка в електронен формат даваща начални познания по материята:
Добра книжка, макар и старичка. Авторският колектив е различен от масовия и "най-велик" в БГ - интернет.
emilvtc - специалист
Някой попадал ли е на читава книга или ръководство как да се избягват термомостовете при желязобетонни конструкции с тухлени стени?

Имам някакъв смътен спомен, че бях гледал такова чудо в едно от тъководствата за използване на YTONG, но не мога да го намеря ...

Примерно как желязобетонните колони да се "вградят" в тухления зид, така че да се изолират от него.

Т.е. опитвам се да "вградя" колони и бетонни земетръсни шайби в стените, така че в обитаеми стаи да нямам бетонни елементи от вътрешната страна. Колкото и да е добра изолацията примерно от вън на къщата (следователно и на бетонните елементи от външната страна)- от вътре ако застанем пред дях усещаме как "дърпат" топлина от нас и чувството на комфорт се губи ...

Това би могло да се компенсира без ускъпяване САМО с подходяща конструкция и/или вграждане на тези елементи в тухлените стени.
ribnikolaevi - майстор
Колоните могат да минат навътре, не да са във външния зид, а в преграждащите стени. Но това трабява да се каже на твоите проектанти още в началото. За фасадните греди не се сещам друго читаво решение освен да ги пуснеш на 20 ширина, а зида да е на 30. Струва ми се, че с блокчетата на Винебергер на 30 см няма да имаш нужда от ТИ поне за района на Пловдив (но не съм сигурен, не съм ги проверявал).
Ичаше един пиниз, зидовете да се зидат малко навън от плочата, но детайла не искам да го измислям, нека кажат опитните строители тука. Може би се хваща нещо временно там, примерно някакви бичмета, които после се махат. А останалата празнота можеш да запълниш с продукт по избор, залепен за плочата. Ако правиш гредите по-тънки отвън минаваш с ЕПС (то и плочата така, направо наведнъж). Ако се пиртесняваш от някоя снежна топка точно там - сложи някакви здрави плочи на ЕПС-а, за малки площи ще е и няма да излезе много като крайна цена.
С интерес следя развитието на темата.
Аз не съм строител и това дето го давам като съвети съм го виждал по разни обекти, но лично не съм проектирал такива.
8180 - майстор
В "твоята" книжка имаше раздел за термомостовете.
emilvtc - специалист
В "твоята" книжка имаше раздел за термомостовете.
Само е загатнат проблема и няма разгледани много и различни варианти. Просто информативно с няколко примера е загатнат проблема ...

ribnikolaevi,
Може и да греша, но си мисля, че колоните ще е по-добре ако са "изолирани" някак си и от вътрешната страна на стената.

Нека някой ако има под ръка линк или инфо да помогне и после ще обсъдим вариантите за които ще прочетем.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17

Тема ""Вградена" термоизолация по време на строежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: