• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
докера - специалист
Това си е стандартното и най-разпространено обшиване с ламарина при керемиден покрив . Имам познат тенекиджия и той ме научи преди време на тънкостите , ама съм 120+ и не съм за такава работа много -много :-D :-D Много фира дават керемидите , ако се обшива или преобшива комин при вече наредени керемиди .... :lol: :lol:
Керемидите се редят върху обшивката отгоре и отстрани , а отдолу , под нея . Сглобките на отделните фрагменти се правят така , че водата да се отвежда в страни и надолу . Не се вижда много добре дали на тази обшивка го има , но той прави на горната напречна ламарина лека чупка в средата - да се надигне с около 1см - даже и водобрана не се премазва много и не надига керемидата , която лежи отгоре .Така водата по-лесно се отича настрани .
А - сетих се и още нещо - за да не проникне вода между горните ръбове на обшивката и замазката на комина , там фугира с един полиуретанов уплътнител на Emfi - ей този PU25Изображение Каза , че години след като е поставял обшивки е ходил да ги проверява - уплътнителя не е мръднал ... На село замазах с такъв ламарините към калкана на пристройката - вече 2 години си е еластичен .
Вадим Владимиров - специалист
Дай да видим и другите страни
Прикачен файл:
SAM_0647.jpg
SAM_0647.jpg (89.41 KиБ) Видяна 4776 пъти
Прикачен файл:
SAM_0646.jpg
SAM_0646.jpg (85.88 KиБ) Видяна 4776 пъти
докера - специалист
Ей тук прави чупката и се получава лек наклон встрани и надолу

Прикачен файл

SAM_0646.jpg
Вадим Владимиров - специалист
Другия вариант е да задигне с няколко мм която и да е страна и еффекта е същия.
Тани - модератор
Вадим Владимиров написа:
Я си дай адреса на лични и да ти пратя един чифт! Избери си

И между другото преди 3 дни обшивах комини за обикновени керемиди.Ако има желаещи, мога да отворя една тема с коментар стъпка по стъпка.
Благодаря ти за жеста! Не разбрах точно за какво пращане става въпрос , но да си кажа публично , че подаръци не желая! Стремя се да си спазвам принципите и от десетките срещи със съфорумци, не съм позволил на никого дори кафе да ме почерпи и съм гледал аз да платя сметката! Друг мой принцип е да не работя с чужди инструменти, така че може да ми ги пратиш, ако си ги платя.Виж отстъпки приемам :wink: - и това ми е принцип - да се пазаря :lol: Аз дори не знам кой точно инструмент ми е необходим. Трябва ми, за да направя борд на ламарината , която влиза в улука, за да стане надолучна пола. Всъщност колко трябва да е широк борда? Днес направих един опитно около 3 см, но го правих с електричарските клещи и стана грозна картинка, а и ми отне цяла вечност за 250 см , а ме чакат още около 5000 :shock: ! Май ще е по-добре да си намеря абкант, където да ми ги огънат предварително.
Благодаря и за снимките на комина! Смятам , че ще са полезни на четящите темата. Аз също ще снимам моя начин , въпреки , че не е толкова разпространен и използването му е ограничено. Той обаче е много по-лесен за изпълнение от начинаещ и си има и предимства! Ето няколко снимки :

Прикачен файл

P1240195.JPG

Прикачен файл

P1240196.JPG

Прикачен файл

P1240197.JPG

Прикачен файл

P1240212.JPG
докера - специалист
Добро утро . Нали ти писах как най-просто се огъват дълги ивици ламарина по дължината - поставят ги върху права талпа или дъска така , че линията на огъване да съвпадне с ръба на дъската и с гумен чук причукват върху висящата извън нея част , като застъпват другата с крак /или стяги на няколко места /- да не мърда .Към 10м ламарина ми огъна по този начин моя познат , защото абканта му се беше повредил нещо , а трябваше да се довърши покрива . За около 15 мин , без да бърза , беше готов. На тази снимка се виждат - в дясно , към съседната къща . То си е част от старата къща де , но има други собственици вече :-D

Прикачен файл

IMG_0750.JPG
schuldiner - майстор
Мастар за огъване може да се направи от два Г-винкела, капнати на разстояние един от друг (Гг) и със заварена дръжка. Дълбочината на огъване зависи от размера на винкелите, а дължината на работения детайл на практика е до метър, че голям зор инак. За по-дълбоки огъвания (над 5-6 см) вместо Г, профилите са две широки Т-та откъм плоските страни. За малките дължини (например за фалцовете на комините) става и обикновена черна ламарина 2-3 мм, огъната на абкант.
Купешките маши (това с плоските челюсти) не ми вършат работа, щото са с късо рамо и контролът при огъване е слаб.
Ножица ти трябва една, но да реже всичко (понякога и от ръката зависи).
vlad0 - специалист
И Аз обших комина с лентата на Брамак, вярно че е малко скъпичка/ около 130 лв. по спомен/, но се работи много лесно даже за пълен лаик като мен и става за 5 минути. Даже като го правих /преди 2 години/ нямаха в магазина от тези лайсни за отгоре и остана да ги слагам след това и още не съм ги сложил но няма никакви проблеми.
Тани - модератор
Явно не четеш мненията над тебе или поне не гледаш картинките :lol:

Днес дано не забравя да ти снимам детайла на терасата :wallbash:
VLADO66 - майстор
На мен с тези ленти не ми харесва -прекалено е ниско обшивката.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Една година след "майсторите" на покрива" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: