• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фло - специалист
emilvtc написа:
Фло написа:
Колега,не съм коментирал варианта добър ли е или приложим,а коментирах некадърността на изпълнението трислойна зидария!
Не си го коментирал, но те моля да го коментираш. Незнам дали е добра идея тухлите да се "затискат" директно от бетонния трегер/греда или плочата над тях. При "клатене" на бетонния "скелет" на къщата по време на земетръс - директното "затискане" на зида няма ли да го строши?

На варианта, които съм описал в темата цитирана от линка по-горе - над тухлите има фибран, които на места е пробит за бетона над фибрана да достигне тухлите и да ги "затисне" и фиксира. Това добра идея ли е или е тотална грешка?

Гледам по строежите, че масово наливат бетона върху тухлите, но незнам дали е правилно ...

Относно зида с четворки с вертикални кухини- така както описваш полагането на разтвора си го представям да стане
само по периферията на тухлата. Как трябва да се сложи разтвора върху вертикалните вътрешни стени (решетката) на тухлата, или там не се поставя хоросан? Той няма ли да пада в отворите на тухлата?

Как и дали въобще се поставя хоросан (разтвор лепило) във вертикалната част на контакт между две съседни тухли?

(извини лаишките ми въпроси, но не съм строител и искам да си изясня технологията за обща култира)

П.П. Бат Иво междувременно е отговорил на част от въпросите ми относно зидарията на вертикалните четворки. Моля ви отговорете и на останалите.
На Бат Иво му казвам едно евалла за илюстрацията-забележете как е разположен разтвора и триъгълната мистрия!

Колкото до това:"Гледам по строежите, че масово наливат бетона върху тухлите, но незнам дали е правилно ..." не не е правилно,ако става въпрос за тухли самоносещи като четворките и по-големи!
Първо се прави скелетно- гредовата конструкция от армиран бетон и после стените се изграждат като самоносещи със задължителната фуга от 20 мм.която се запълва с еластична връзка.Не е правилно и за единички тухли с по-голяма кухинност от 25% т.е. не носещи а самоносещи.Носещите единички са с по-малка кухинност от 25% и якост на натиск 10N/мм2,като при тях се излива бетонен пояс обхващащ горния край на всички напречни и надлъжни зидове със ширина,колкото зида и височина 20 см. Лошата практика е,че набедените за майстори не правят разлика между самоносещ и носещ зид и първия го изпълняват като втория. При самоносещия зид от четворки правят и други глупости вредни ,като вкарването на единички при реда на четворките за да не режат четворките ,когато дойде ред за застъпване .Какъв е ефекта от такава смесена зидария с различни по якост тухли ,когато леко друсне някой трус може всеки да се досети като стисне два ореха в шепата си!
единак - специалист
Бат Иво написа:
Връзването за колони или бетонни плочи,стени става с разпробиване на същите и набиване на арматурно желязо 12мм. което да захване минимум по 25 см. от двата строителни елемента.Желателно е при хоризонтално връзване/ т.е.за колони и стени/ да става поне през три реда.Има и вертикални връзки.Тогава се разбушва долната плоча през 25 см.на зиг-заг /при ед.тухла/ и горната набиват се арматурите и се зида м/у тях.
Искаш да кажеш, че при една колона 20х20 ти я разпробиваш от поне две страни през поне 21 см с ф12..?! И разбиваш връзката на колоната с плочата...?!

Абе, аз ли изтървам нещо или съвсем сме се смахнали... Той тоя стоманобетон не е стомана и бетон. Да не вземе някой из Бг да дупчи колони за да си "върже" зида. Ако за зидове говорим де, щото има и друго нещо, ма някой май не си е прочел урока докрай...
Доста време стана, откакто няма носещи стени сякаш. Има външни и вътрешни.

Бисо, братче, давай смело напред, но както някой по-горе спомена си прави превръзка на зида... има изписано в учебниците, питай.
emilvtc - специалист
Ееее благодаря Ви Фло и Бат Иво !!! Много точно и ясно ми отговорихте на въпросите.

Още един може би лаишки въпрос:
С цел да се опрости куфража (ако това е някакво олеснение де) възможно ли е първо да се изградят двойните зидове на стените от тухли четворки (с голяма кухинност са и не са носещи), и после върху тях да се постави2-3см фибран. Идеята ми е да се налее бетона на пояса/ гредите или трегерите (незнам как точно се казва) директно върху тухления зид, (той се ползва като подпора отдолу за куфража в тези участъци) като целта на фибрана е да "дистанцира" тухлите от бетона (въпросните 20мм), като в същото време да не позволи бетона да навлезе в кухините на тухлите?

Виждате ли нещо рационално в тази идея ?

Ако това е възможно - и правилно ако съм разбрал идеята за "привързване на тухления зид кум трегерите и колоните с "привързващите" метални щифтове , то тези парчета желязо биха могли да се поставят, като се пробие въпросния фибран между тухлите и трегера/гредата и се закрепят някак си (с тел или др.) да не изпаднат в кухините на тухлите. Така те наполовина ще са в бетона (отгоре) и в кухините на тухлите (от долу). Добра идея ли е това да се направи така?
Бат Иво - специалист
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (14.67 KиБ) Видяна 3668 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (14.67 KиБ) Видяна 3668 пъти
Бат Иво - специалист
Прикачен файл:
fig-20.jpg
fig-20.jpg (22.44 KиБ) Видяна 3663 пъти
Бат Иво - специалист
При липса на такъв модел тухли можеш да импровизираш .Тоест да назидаш канала с по тънки тухли обърнати еденички или там каквото предлага пазара в БГ.
emilvtc - специалист
А относно идеята ми (описана по-горе) да сложа фибран 2-3см върху тухлите и отгоре да наливам бетона - възможен и добър вариант ли е?
( Т.е не-носещите стени да се иззидат предварително и да се използват като подпора отдолу за куфража на бетонната плоча отгоре)

Biso, извини ме, че задавам въпросите си в темата отворена от теб, но мисля, че са по темата и засягат и твоята конструкция на стените.
единак - специалист
Бат Иво, стига пълни главите на хората с неприложими идеи. Това, което си показал на снимката е нещо съвсем различно, със съвсем различно приложение. Хората за едно говорят... ти за краставицата.
Фло - специалист
emilvtc написа:
А относно идеята ми (описана по-горе) да сложа фибран 2-3см върху тухлите и отгоре да наливам бетона - възможен и добър вариант ли е?
( Т.е не-носещите стени да се иззидат предварително и да се използват като подпора отдолу за куфража на бетонната плоча отгоре)

Biso, извини ме, че задавам въпросите си в темата отворена от теб, но мисля, че са по темата и засягат и твоята конструкция на стените.
За мен тази идея не е добра! Гредите са нещо важно,кофража им трябва да е як,бетона да се вибрира и има опастност да поддаде кофража ,като изплюе отдолу.За да не се получи фал иска здраво стягане и предвидената икономия да стане загуба голяма.Би могло да стане и такъв въриант ,ако колоните са излети преварително и тогава е вдигнат зида ,но за мене е излишно упражнение,тъй като гредите биха могли да се излеят едновременно с плочата и тогава тъй и тъй се прави цялостен кофраж и армировка и се лее по ниво
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Идеи около реализацията на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: