• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ribnikolaevi - майстор
Защо да ги изолираш и вътре? Ако са дръпнати достатъчно навътре, може даже на 50 см от фасадата да се, не виждам тогава смисъл от такава изолация. Но ако ти е по-разчупена архитектурата може да няма възможност за всички колони да се дръпнат навътре. Тогава за 1-2 ще трябва да си действаш по стандартния начин.
emilvtc - специалист
Относно отвежданито на конденза извън стената в "сандвичовата" конструкция - казаха ми, че имало някаква мрежа, която на капилярен принцип "изсмуква" кондензиралата влага от вътрешността на стената и я извежда през влакната си извън стената (те трябвало да не се зазидват, а да се оставят няколко сантиметра навън, за да ги обдухва вятъра и орез тях става извеждането на конденза) ...

Та въпроса ми е някой чувал ли е за такова чудо ?
Ще съм благодарен ако ми дадете някакъв линк към производител или форум, от където мога да прочета техническа информация и инфо как се вгражда в стената (как се използва).
gkaraivanov - специалист
Имам едно голямо питаме и моля за компетентно мнение:
Може ли вместо стериопор (eps) в стената да се вградят каменна вата 5 см. или фибран 5см. или ще има проблем с дишането!?
Фло - специалист
gkaraivanov написа:
Имам едно голямо питаме и моля за компетентно мнение:
Може ли вместо стериопор (eps) в стената да се вградят каменна вата 5 см. или фибран 5см. или ще има проблем с дишането!?
Може,даже е желателно.Между другото стиропора и фибрана са едно и също нещо като материал ,казва се полистирол , произведени са по различен начин, едното е набухване другото, изтегляне на материала/полистирола/.
Ватата каменната е за предпочитане понеже има по-дълъг ресурс /дълговечност/ от стиропора поне теоритично.
gkaraivanov - специалист
При мен нещата стоят така: имам проект за къща,като проектанта остави между двата реда тухлите 5 см. за изолация за вграждане и си мисля дали да не инвестирам повече пари за каменна вата и да си остана само с тази изолация нито външна нито вътрешна какъв ще е ефекта ако сложа вата с енергийна ефективност 150 кг. на м3 защото епс масово слаганият бил 15 кг м3 как ще дишат стените защото никъде не намерих мнение за този вид материал вграден в стените.Отвън мисля да я замажа и после с драскана мазилка а вътре мазане и шпакловка!?Ще икономисам доста ако отвън не поставя епс 30-35 лв на м2 а каменната вата ще оскъпи спрямо епс вграждането с 7-8 лв,как мислите евтиното ще излезе ли ефективно!?Аз лично незнам признавам си!
VLADO66 - майстор
Направи с 10см. вата с по-ниско обемно тегло-90-120кг/м3 ефекта ще е значително по-добър.
Фло - специалист
gkaraivanov написа:
При мен нещата стоят така: имам проект за къща,като проектанта остави между двата реда тухлите 5 см. за изолация за вграждане и си мисля дали да не инвестирам повече пари за каменна вата и да си остана само с тази изолация нито външна нито вътрешна какъв ще е ефекта ако сложа вата с енергийна ефективност 150 кг. на м3 защото епс масово слаганият бил 15 кг м3 как ще дишат стените защото никъде не намерих мнение за този вид материал вграден в стените.Отвън мисля да я замажа и после с драскана мазилка а вътре мазане и шпакловка!?Ще икономисам доста ако отвън не поставя епс 30-35 лв на м2 а каменната вата ще оскъпи спрямо епс вграждането с 7-8 лв,как мислите евтиното ще излезе ли ефективно!?Аз лично незнам признавам си!
Тука в една друга тема смятаха,че изолацията след дебелина от 5 см рязко и пада ефективността и се отива на голяма дебелина над 10 см .Тъй,че хубаво ти го е предвидил проектанта изолация в средата на зида от 5 см. В Европа така и я монтират ,в средата.В тоя случай евтиното излиза и по ефективно от външната и вътрешната изолация.Там в средата на зида е равновесната ,средната точка на температурния пренос вътре-вънка т.е. температурните колебания са нулеви ,съответно устойчивостта на материала и дълготрайността многократно се увеличава в сравнение с тази отвън .В средата на зида изолацията е и с малки температурни натоварвания и затова е по ефективна.
kuuuuuul - майстор
Ако аз сега зидах мойта къща щеше или да е със стерупорени блокчета или както на тебе са го проектирали с каменна вата.С нея стената ще диша като змей :lol: изобщо не се притеснявай.
gkaraivanov - специалист
Имам едно малко колебание и то е относно влажността изхождам от четенето ми във форума.Тук казват че външната изолация спира влажността вън преди тя да е попила (попаднала) в стените когато изолацията е по средата на стената дали влагата няма да се задържа там?
Tsilkov - майстор
gkaraivanov написа:
Имам едно малко колебание и то е относно влажността изхождам от четенето ми във форума.Тук казват че външната изолация спира влажността вън преди тя да е попила (попаднала) в стените когато изолацията е по средата на стената дали влагата няма да се задържа там?
Не само ще се задържа ами и там ще кондензира - то това им е целта на тия двойни стени. Ето ти едно страхотно синтезирано инфо по темата https://environment7.uwe.ac.uk/resource ... /print.htm което ми го даде nelina_london. Виж го прочети и осмисли хубаво как точно се правят нещата за да не извършиш някоя огромна глупост. Имай предвид и ,че на острова(от където е линка) не е сеизмична зона и укрпеването на външния зид е доста леко - при теб не виждам как ще минеш без пояси.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 17

Тема ""Вградена" термоизолация по време на строежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: