• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stefan2000 - специалист
VLADO66 написа:
Това ли ще бъде технологията :?
Абсолютно!
До сега не го бях намирал това филмче. Но идеите са ми почти същите. Само че ще работя с по-малки количества. Дори си мислех за разбъркване по подобен начин, с 1000-Вата перфоратора ОК от Баумакс. Но и варианта миксер-бетонобъркачка не е окончателно отхвърлен. Как мислите? За около 8 кубика арболит и 2-3 мазилка, заслужава ли си да купувам миксер?
Други разлики с филмчето са, че мисля да сложа желязна армировка, хоризонтални пръчки през 40см. Ф8. Ще има и пясък към сместа. 1/1/5 е работеща пропорция.
Ето и пробите:

Прикачен файл

a.JPG
vlad0 - специалист
Тоя арболит ми се вижда като голяма хамалогия, а и тея стърготини имаш ли от къде да ги вземеш или на място ще ги "произвеждаш" по някаква технология? Аз бих напукал един гипсофазер от вънка+вата и картон от вътре и готово. После върху фазера една бяла силикат-силиконова мазилка и заспива.
Stefan2000 - специалист
Ако оставим цената на страна.
Гипсфазер или гипскартон, ги обмислях, но да ги ползвам вместо кофраж отвътре и да си останат по стените. Но отваряне на цепнатини по фугите ще е неизбежно, заради деформациите които настъпват в този вид дървеноскелетни конструкции. А гипсфазер отвън? Трябва 100% водонепропусклива мазилка.
Талаша съм го поръчал и уж всико е договорено за цена малко по висока от тази на която им го изкупуват за други нижди. Ще видим какво ще стане, но наистина трудно се намира.
Хамалогия, да. Ами всичко е хамалогия, ако щеш даже и Итонг да реша да ползвам пак са 8 кубика да пренеса.

П.п. Току що ми се обадиха да ми кажат че първата част талаш вече ме чака. 7кубика :?
Последна промяна от Stefan2000(стар) на чет сеп 27, 2012 1:51 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Питай Фло, мисля че се слагаше по 2% калциев хлорид и гасена вар по отношение на количеството на цимента.
Stefan2000 - специалист
Да, преди да взема решенито съм обменял мисли с ФЛО.
Да видим сега дали ще сподели нещо и за мазилките и измазването, че и за тях трябва да взема решение.
VLADO66 - майстор
Оградата я пръсках с пръскана мазилка на Боро и да чукна на дърво нямам поражения,само че основата трябва да е здрава .Същата мазилка съм слагал и по разни тавани на бани и отзивите са добри.Най добре е основата да се грундира за да се предотврати бързото съхнене на мазилката,все пак това е смес от бял цимент,мраморно брашно и акрилати.
Stefan2000 - специалист
На мене ми се иска да е по-гладка от пръскана.(по близо до оригинала) Един вид пердашена. Разбира се разни малки драскотини и шупли не са никакъв проблем.
За вътре пак така. Леко финосана. Може евентуално и една варова шпакловка да се удари.

Не съм решил обаче, дали отвън да е в цвят, или да си я оствя бяла. В Пловдив и Копривщица къщите са цветни, но това са сравнително богаташки къщи, докато аз правя къща средна ръка.

Друго което ми идва на ум, е дървена обшивка. Само на предната стая която се вижда в дясно от чердака на фронталните снимки. Това ще ме улесни, защото дъските ще ги накова предварително и ще се ползват за кофраж на арболита, а после ще си останат и няма да има нужда от измазване а и скеле за измазване. Само че, къщата е в шоплука, макар и в периферията му, а за шоплука не са характерни дървени обшивки. :?
VLADO66 - майстор
Щом искаш да постигнеш този ефект може да ползваш минерална мазилка с зърнометрия макс. 1.5мм. напр. http://baumarket.bg/product/weber_pas_colorit_30-kg/
Caxo - специалист
Няма какво да се чудиш, прави я бяла.Ти сам се аргументира защо :) Идеята със сайдинга също е добра . Само не мога да си представя ако сложиш отвътре гипсокартон и после "излееш" стените...какво мазало ще се получи. Вълнението ще е поне 3-4 бала :-D Хал хабер си нямам от тоя арболит, та да попитам. Предполагам стената е около 15 до 20см...ще е получат ли достатъчно добри изолационни свойства на стената ? Все пак това е важно.
За хамалогията, всеки сам си решава, щом не те притеснява, давай смело :partyman:
Stefan2000 - специалист
Абе сетих се и за "вълнението" на гипскартона, но все пак това е лек бетон, а ще се лее и на хоризонтални части от по 60тина см. Ако се наложи, най-горе ще се попълва с блокчета излети предварително. Варианта с гипскартон вече е почти отписан. Купил съм кофражните дъски.
Топлоизолационните качества на арболита са много добри, но зависят все пак от вложеното количество пясък и цимент. стените ще са около 14см, колкото са и гредите. Мазилката отделно. Мисля си, ако сам си я бъркам, дали да не добавя и перлит?
Нищо не казвате за бетонобъркачка. Да се набутвам ли? То ми е ясно, че ще се започне без нея, тъй като съм в края на строителния сезон и парите свършиха, но все пак.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: