• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
Вадим Владимиров написа:
А тези току що ги качих http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 9219a2816e
Егати чанча-а можеше да бъде вдигнато за 2 часа със СИП панели http://vbox7.com/play:1672cf1792
boqnkov - специалист
Така... Tsilkov е прав (май както винаги). Звъннах в общинътъ и ми казаха следното: От улицата трябва да има 5м. От съседите трябва да има по 3м. и от дъното също ми казаха 3м. Странна работа. Наистина преди да почна идейния проект ще взема да си изкарам една виза за проектиране да ми стане ясно черно на бяло какво може и какво не може. От обищината ми казаха, че със съгласието на съседите, мога да строя допълващо застрояване на имотна граница, като отводняването трябва да е към моя имот.... гараж и т.н.
В този случай вече наистина взех да се замислям за двуетажна къща. Такава... със скосени тавани. Кефи ме. Говорих с архитекта с когото работим в екип и той ми каза, че ще ми помогне с каквото може и ще мислим заедно. :) Сега мисля за хол , кухня с трапезария, склад и тоалетна на първия етаж и на втория спалня, детска, баня, мокро и малка стаичка за работа. Това с надстройката май го отхвърлихме като вариант.
torbalan - Дървен философ
Пак изпусна гаража :)
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
От улицата трябва да има 5м.
Това е едно от стандартните своеволия на на малките общини - не исках да ти го казвам за да не излезе че се заяждам. Изкарай си визата пък тогава му мисли - има начини и тя да се променя ама докато не знаеш какво е изходното положение само можеш безмислено да гадаеш.
Garibaldi - специалист
Здравейте,
нов съм в форума. Ще споделя и моята дилема: къща на един етаж 110м2 или на два етажа х 70м2.
Мислехме и за вариант със скосен покрив, без плоча, за вариант първи етаж по- голям от вторият: примерна първият 80м2, а вторият 40м2...но като се зачета пък къща на два етажа имало смисъл при над 150м2 РЗП. Стълбището много изяжда от площа.
Терена е почти равнинен, а не искаме нещо голямо...като цяло една-две спални да има в повече, за гости когато ни дойдат.
За избора на етажи, най- ме притеснява разхода: покрив. Основите предполагам няма да окажат толкова голямо значение. Другото притеснение е и че при вторият етаж ще има повече изолация, зидария, скеле и т.н. та тези работи, ще компенсират ли разликата в площа на покрива??

Нямам още проект. Говорил съм и със строител: и той ми каза на два етажа е по- евтино.
Разбирам, че няма точна обосновка: един или два етажа.
Моля някой да помогне:)
Tsilkov - майстор
Пускам пак схемата от първа страница с отбелязана допълнителната площ за стълба да видиш защо смятам че под 150 квадрата е безмислено двуетажна:
Изображение
Garibaldi - специалист
Да, гледах я тази схема днес, и смятах и смятах...
При варианта 120м2, ще имаме покрив поне 150м2
При варианта 71,25м2 ще имаме покрив 85м2
Разликата не е малко.
Tsilkov - майстор
Garibaldi написа:
Разликата не е малко.
Така е. Покрив с конструкция и изолация идва на поне 100 - 120 лв./м2 . Основите и те сигурно гонят към 100 лв./м2 РЗП. Ама ти смяташ само спестяването. Не смяташ обаче цената на самата стълба, допълнителната фасада (зид, прозорец, изолация) и вътрешните работи (настилки,измазване,осветление,отопление, парапет,стъпала,первази....), това че основите и колоните ще са по-тежки и двуетажната ще има макар и минимално укрепване от земетръс (я рамки я някоя малка шайба).
Над 150 квадрата вече двуетажната е със сигурност по-евтина, след 200 кв.м. дори разликата почва да става адски осезаема ама за 120 квадрата :sad:. Като цяло за съжаление малките къщи са си набутвация от към цена за квадратен метър(независимо от етажността) - не случайно по на запад от нас са толкова разпространени редовите сгради на калкан.
stenmark - специалист
Е не е точно така.Не вярвам някой да си построи по-голяма къща,защото кв/м ще му излезе по-евтино.Да не говорим че реално след време половина къща остава неизползваема .
Tsilkov - майстор
stenmark написа:
Е не е точно така.Не вярвам някой да си построи по-голяма къща,защото кв/м ще му излезе по-евтино.Да не говорим че реално след време половина къща остава неизползваема .
Не съм казал противното - просто отбелязвам защото видно от тази тема хората се надяват да построят многостайна къща с РЗП 100 квадрата на цена лв./м2 колкото многоетажна - просто няма как да стане за съжаление :sad:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 27

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: