• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 33
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
boqnkov - специалист
Малко да съживя темата. След разбор на бюджета, реших да направя нов проект на къщата. Новия проект е 86 кв.м. От общината ми казаха, да мине като промяна по време на строителство. Новия проект няма нищо общо със стария. Тези дни ще го вкарвам в общината и ще ангажирам майсторите да я започват, защото искам преди зимата да се приключи с грубия строеж. Моля за съвети, които не са по конструктивната част. Най голямото ми чудене е дали детската да остане с един голям южен прозорец или да е така както е на проекта. Плота в кухненската част май няма да го има защото остава много тясно. Та там мисълта ми е колоната до вратата към проектоверандата да иде още малко на запад, а колоната да мине на изток т.е. прозореца и вратата да са разделени от колоната. По този начин ще остане повече място за дневната. Помещението е 4,2м / 6,5м (27кв..м) . Мисля си и дали да не взема малко от хола за сметка на детската. Детската е 3,3 / 4,2 (14кв.м). Иска ми се прозореца да е на юг, а леглата на Г в ъгъла. За Друго нямам чуденки, но ще се радвам, ако някой сподели някоя идея, с която мога да подобря къщата.

Прикачен файл

forum print scr.jpg
forum print scr.jpg (107.99 KиБ) Видяна 3483 пъти
Tsilkov - майстор
Големия прозорец на детската естествено на юг - най-малкото там ти е двора а другото улица.
Според мен си разшири леко къщата къщата до някакъв правилен размер (примерно 8,50х11,00) - цената ще ти е същата а както виждаш сега дневната се пука по шевовете. Също така сложи кухнята на вътрешната стена а трапезарията на прозорец към двора (обърни и) и този прозорец да ти е "френски" а не тоя дето ще е на гърба на Г-то на дивана. Не махай бара/островната част на кухнята - няма да имаш плот за работа и цялата кухня(мръсни чинии,забравени прибори) е "зейне" като на изложба в дневната.
boqnkov - специалист
Благодаря за отговорите. Малко поразместих дневната. Какво ви е мнението за това разположение? Да се притеснявам ли, че няма да мога да гледам телевизор нормално заради отражението на прозорците? Ако някой има идеи ще съм благодарен да ги сподели. Не мога да разширявам проекта тъй като вече е готов и терена се заравнява.

Прикачен файл

za forum.jpg
colyo - специалист
Според мен намали малко късата част на "П"-то (кухненския плот), защото като седне някой откъм мивката, няма да може да се минава.
Tsilkov - майстор
Според мен стария вариант е по-добър. Иначе отблясъците са едни и същи и в двата варианта. Също така във всички случей ще трябва да си вземеш по-семпъл диван а не някой огомен които да запуши цялата дневна.
boqnkov - специалист
Tsilkov, имаш предвид трапезарната част да си остане така, а дневната част да си остане както първата идея? Този диван на рискунката е изключително огромен. (3,00 / 1,80)
Tsilkov - майстор
Имам предвид и двете да си останат като на първия вариант. Аз не виждам начин пък и смисъл да ги комбинираш двата варианта.
Сега дивана на дневната ти е с гръб към прозореца (нямаш гледка), гледа към проходното място и телевизора ти става отдалечен.

Мисълта ми за дивана беше че на такива малки рпостранства трябва да търсиш по-семпъл като дизайн приемрно отдолу на крачета а не цял както е обикновенно - но тва бял дерт дет се вика.
kolcho - специалист
boqnkov написа:
Този диван на рискунката е изключително огромен. (3,00 / 1,80)
Колега, останах с впечатлението, че намерението ти е да изградиш грубия строеж преди Нова година. Ако е така, то терзанията за местоположението на дивана не са много на място, по-добре се концентрирай върху строителството / определено закъсняваш!/, още повече, че няма как да променяш проекта в тази фаза на нещата.
Успех :)
prascho - майстор
Аз бих разположил нещата в хола по този начин.....

1. Преместване на комина в кухненския бокс - ще служи за аспирация и същевременно при нужда може да се ползва втория отвор за отопление на спалнята
2. Смяна на местата на колоната и изходната врата на южната страна. Разделяне на прозорец за хол и пистолетен прозорец с врата на трапезарията. Може да се изгради преградна стена до 90 см височина между бокса и холната част. Или пък стена от итонг 15см с широчина 80см до горе. Колкото да скрие хладилника да не се вижда от вратата.
3. От комина към вратата на хола - печка, мивка, хладилник /в една равнина/. В посока трапезарията да са разположени само горни и долни шкафове.

П.П. Не съм нито архитект, нито конструктор. Хубаво е големи мебели като кухня, гардероби ...да не са на външна стена.

Като цяло колегите от Виас са прави. Нямаш време за губене. Принципно интериорното разпределение не е толкова важно на този етап като изключим няколко ключови момента:

1. Точното разположение на комините, които ще послужат за вентилация и отопление. Съветвам те да направиш трети комин межди банята и тоалетната за вентилация
2. Разположението на колоните. Отвори за прозорци може да правиш, но колони не може да буташ!

Прикачен файл

forum%20print%20scr.jpg
forum%20print%20scr.jpg (64.38 KиБ) Видяна 2928 пъти
prascho - майстор
Надявам се да не досадя, но бих променил разположението на прозорците и в двете спални. Не знам защо повечето хора се притеснявам да разположат прозорците предимно на юг. Аз съм с южно изложение и по-хубаво от това здраве му кажи. Светлина /особено през зимата/ идва от юг. От север и да я търсиш едва ли ще дойде. Няма нищо по-лошо от тъмна депресионна стая. Винаги има възможност при прекомерна светлина да се понамали с тента или щори! На стая 12-15 м2 един трикрилен прозорец стига и е за предпочитане от два прозореца!

П.П. Споделям моето решение на поставения въпрос от теб и не задължавам никого с моите възгледи. Разни хора, разни идеали!!!

Прикачен файл

forum%20print%20scr.jpg
forum%20print%20scr.jpg (66.41 KиБ) Видяна 2923 пъти
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 33

Тема "Строителство на къща - стъпка по стъпка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: