• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 23
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kr1100 - майстор
пон авг 28, 2023 7:25 pmpreslav написа:
пон авг 28, 2023 6:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
https://goo.gl/maps/UH8PeWe4wUn14tku6
Така е маааалко по добре, че да се добие представа за подхода.
Вижда се, че има и къде да се разтовари, каквото там и колкото.
Началото на пътеката започва от стълба.
Малко след ъгъла на лозето е пътната врата.
Къщата си седи повече от 10 години, та не виждам проблем да го стори още поне 50.
Я пресли почти съсед. Там не беше ли свлачищна зона ?
Пресли имам бетонобъркачка, ако ти трябва.
Интересното е ,че от 2-3 г няма подпочвени води.
Офф всяка сутрин съм по Поп Димитър и от Еконта нагоре по стръмното все "направо" :? :shock: с малко S завои до светофара на сокаьите и после пак направо.
Само на 1 ва ,че "пътя' е идеален.
Grozdev - специалист
съб сеп 09, 2023 4:37 pmpreslav написа:

, а че няма да се получи от първото бъркало е повече от сигурно.
Туй шишенце смятам да разделя на 5 равни части, всяка за по 25 кг. цимент...
Ше се получи като спазваш стъпките за направа.
Имай в предвид че 140л.бетонарка НЕ може да бърка 140л ( 0.14м3) от куб. Бетон.!
ПО това което смяташ да дозираш с кофите,,, мисля че
Ще ти е мудно.! А и малко по
"Чакълест" ще ти стане бетона.!
ПО нагоре Трифон спомена
Правилото 1:2:3..! (ц :п :фр.)
НЕ знам с какъв "Филц" " и пясък ще работиш,, .( за справка само, производствения бетон
Съдържа 2 вида фракция = дребна 4=11мм и едра 11=22мм
Пясък едър 0=4 мм,, Тва по новите норми../ Старите 5=15,,15=25/.)
Може да бъде и само с дребна!
Тогава му казват =филцов.
В най добрия случай от 1 бъркало ще излезе 0,7 =0,8 от кубика. .
12L.(кофа) пясък ~ 20кг
12L кофа ситна фракция~22кг
Можеш да провериш с колко
Лопати се пълни кофата,,
И да броиш лопатите като
Ги хвърляш направо в бетонарката.! :?
. Мисля че машината ще събере 25=28 (стр. Лопати) пясък и чакъл общо.
Моя съвет е :
На суха машина първо
Фракцията и пясъка (пр. По 10лопати) +цимента после.
Омокряне : 6=8л вода
И добавката след това.
РАЗТВОРА ще е много гъст.
Добавяш още кол. Вода
Разрежда се, и изправяш с обръча "на горе с 1 позиция.
ДОБАВЯШ останалите лопати
Пясък и фракция. =сгъстяване.
Като фракцията да е 3=4лоп. повече от пясъка в крайното количество.
При нужда добавяне на вода.
Това на око за постигане на
Желаната консистенция.
Относно добавката!...
Май сложно се опитах да обясня
За действията (предозиране и разводняване /десортиране на сместа..) както споменаха и по горе
В описанието на твоята пише
ОТ 0.5до 1.5% от теглото на цимента.
Тези 200мл които си разделил
Са прибл. 0.8%..! (това означава че имаш почти толкова още толеранс да сбъркаш.! :)
При такава доза водата няма да е намалена 30%.. А 5=6%.
Общото кол. Вода за 1 замес
Ще е 12=14L според влажността
На материалите. За да се намали
Още,,,,, дозата на добавката се
Увеличава до 1,5%! (до 340 mL в твоя случай) продават се в литри но се дозира в КГ. По обемно тегло. (в случая ТКК 1.08.!)
Хубаво е да има бидон с вода
И кофа за (дозиране.) не с маркуча.

П п
Цитирания "ТЕкопласт"ся няколко вида пластификатори. на Теком=унимат Бургас
Значително доста по евтини
Определено. И вършат хубава
Работа.
В крайна сметка както и да
Решиш да го бъркаш ще стане
Ако цимента е 42.5, с тази дозировка,, ще стигне и надвиши
По кубова Якост " В =30" и достатъчна водоплътност.
Успех.

:yawinkle:
preslav - майстор
Още веднъж благодаря за разясненията!
Не бях обръщал внимание на марките цимент - мислех си, че циментът е цимент, нещо сиво в торби по 25 и 50 кг. и разликите са дали ще е от Девня или Златна Панега. За онази рецепта, която цитирах по-рано са използвали СЕМ II/B-L 32,5 R - предполагам 42.5 е с по-добри якостни качества. Ще трябва да гледам какво купувам, макар че отстрани погледнато се престаравам. Чакълът е ситен, промит, сивкав на цвят, лесно се гребе с лопата. Бетонарката смятам да я позиционирам непосредствено до изкопа за да се изсипва директно - междинното място на пясъка и чакъла е на минимум 10 м. отстояние и меренето с лопати е неприложимо, но за коригиращи дози мога да измисля нещо (имам 2 железни корита - бебешки). Вода имам на маркуч, на кофи, на бидон - всякак.
Цялата приказка е за това, че искам да съм максимално подготвен за всякакви изненади - нямам време да правя нещата по 2 пъти.
Не знам дали казах, че арматурата ми е вече готова, навързана, компактирана, стифирана - "изядох" 12 колчета за домати (№10 Х 2 м. - булката каза, че къщата и е по-важна). Не е за икономия, просто времето ме притиска, за седмица отпуск трябва да се направи бетонирането и гроздобера, и пътеката да не се блокира, и, и, и - халал да му е къщата и лозето на този, който ги наследи или купи!
preslav - майстор
Започна се и изненадите не закъсняха.
Преди два дена реших да си отворя малко фронт за работа и демонтирах част от плочките около бъдещия изкоп. Зор само с първата плочка, следващите излязоха за минути и реших да копна в единия ъгъл, просто да имам представа какво ме чака. Тъкмо забих първата лопата и се появи мой стар познат (съученик от малките класове). "Давай да я мятаме" ми вика и за няколко часа направихме целия изкоп - това е едната ПРИЯТНА изненада. Другата изненада е, че практически не видяхме основи - на нивото на терена са наредени по-едри (колкото футболна топка) камъни, камъните са залети с нещо като бетонов пояс (10-тина см.) и нагоре е зидарията. В земята практически няма нито камъни, нито бетон, единствено в ъгъла е сложен един по-едър таш. Да се чудиш и маеш как това нещо е оцеляло тридесетина години. За радост или мъка, в изкопа се откри огромен камък (местен жител), няма подкопаване, няма разбиване. Реших, че е по-добре да не го премахвам, а да го ползвам като част от новия фундамент - проблемът е, че подготвената арматура не влиза по никакъв начин, но зорът ми беше да "подпра" къщата в единия край, а след това да подкопавам другата част от "основата". На следващия ден ме посети Музата, дооформих изкопа около големия таш и запретнахме ръкавите с булката - до 14 часа забъркахме 4 бъркала бетон(ь), нахвърлях произволно част от арматурата и сега късата страна на изкопа е подпряла къщата. Надявам се да няма проблеми с подкопаването на дългата част на "основата" (около 2 м.) - там се вмества подготвената арматура и новият фундамент ще "влезе" под старото, но ще е вече с 60 см. дълбочина, армиран и от як бетон.
Другата изненада е, че никак не се справих на (6) с бетонарката и не знам къде бъркам, само мога да предполагам, че се опитвам да забъркам прекалено голямо количество бетон наведнъж. Първата машина беше що-годе добре, гъст, равномерно разбъркан бетон. Във втората машина забелязах, че на дъното са останали 2-3 шепи пясък и цимент, като буца. Очаквах в третата машина да се разбърка останалото от втората, ама не се получи съвсем. Четвъртото бъркало си беше жива трагедия в сравнение с предходните - половината съставки останаха ненамокрени на дъното, другата половина се преовлажни и стана почти като чорба. Раздробих неовлажнеите съставки, върнах в машината преовлажнените (доколкото успях да събера с лопатата), бърках отново, но вече технологията беше нарушена, от което не съм очарован.
Следващия път ще пробвам да слагам по половин доза от всичко, ще се опитам да го слагам по-бавно и без припряност - питанката ми е кое да е последно, водата или цимента, а може би и тях трябва да слагам на порции?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет сеп 22, 2023 6:59 ampreslav написа:
... питанката ми е кое да е последно, водата или цимента, а може би и тях трябва да слагам на порции?
Пясък и камъчки, машината върти и добавяш цимента. След като се разбърка добре почваш да добавяш водата. Мисля, ти казаха, да бъркаш половината от обявения за машината обем.
Няма да коментирам досега компрометираното
Натискаш "Пуск".
- наливаш водата .
......................
- следват вариации
Обикновено- цимеН, пясък, чакъл.

Кака, лепне му щото е на "сухо"- леко влажни стени от предното бъркало.
Не помниш ли като са носили с кофите бетонь, как се овлажнява преди да я напълнят инак не мое се изтръска качествено?

пп. Дано не сте объркали куфарчетата с Путин снощи!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пет сеп 22, 2023 7:28 am, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет сеп 22, 2023 6:59 ampreslav написа:
... практически не видяхме основи - на нивото на терена са наредени по-едри (колкото футболна топка) камъни, камъните са залети с нещо като бетонов пояс (10-тина см.) и нагоре е зидарията. В земята практически няма нито камъни, нито бетон, единствено в ъгъла е сложен един по-едър таш. Да се чудиш и маеш как това нещо е оцеляло тридесетина години...
Моята къща е с 30см основи - зидан камък. Почти двуетажна къща, гредоред, деветдесетгодишна. "Плаващи основи". Земетресения и тн, си ги преодолява кат' тръстика. Наоколо наблюдавам пропадания, само от течове - занемарени улуци или стари ями
пет сеп 22, 2023 7:27 amn_a написа:
Моята къща е с 30см основи - зидан камък. Почти двуетажна къща, гредоред, деветдесетгодишна. "Плаващи основи". Земетресения и тн, си ги преодолява кат' тръстика. Наоколо наблюдавам пропадания, само от течове - занемарени улуци или стари ями
Същата е и моята. Ние дори вдигнахме още един етаж, който носи без проблем от 94-5та.
Чукам на дърво, че имам под шапката!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет сеп 22, 2023 7:24 amТрифон П.Трифонов написа:

Кака, лепне му щото е на "сухо"- леко влажни стени от предното бъркало.
Не помниш ли като са носили с кофите бетонь, как се овлажнява преди да я напълнят инак не мое се изтръска качествено?
Кака е бъркала бетон с лопатката*. Също като Кекс. Първо сухите съставки, после течните. Сложил е първо водата, лепне му по дъното, утаява ... Няма как с първо водата, да се забърка земновлажно. Повервайте ми... Съседът има бъркачка и го чувам кат трополи на сухо, та...

* Освен дребните нещица, съм си опасала градската къща с общински тротоар и с лична бетонна пътека и бившия гараж съм бетонирала. По два квадрата, по два квадрата... 1% наклон, армировка, фуги
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет сеп 22, 2023 7:30 amТрифон П.Трифонов написа:

Същата е и моята. Ние дори вдигнахме още един етаж, който носи без проблем от 94-5та.
Чукам на дърво, че имам под шапката!
Допълнително пристроихме +втори етаж, '72ра... Преди земетресението :-) Основите са метър нахвърляни камъни, после половин метър бетонирани камъни
Последна промяна от n_a на пет сеп 22, 2023 2:22 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 23

Тема "Сух бетон в торби по 25 кг." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: