• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
failure - специалист
Здравейте, майстори!
Имам идея да преустроя четирикатен покрив на двукатен, като усвоя тавана на двуетажна къща, ето и въпросите:
1. Тавана е на плоча, но самата къща е без бетонн колони - проблем ли е това изобщо? Стените са от печени тухли (плътни).
2. Колко би ми срувало подобно преустройство - тавана е 80 кв.м
Последна промяна от failure на вт апр 17, 2007 11:35 am, променено общо 2 пъти.
Тани - модератор
failure написа:
Здравейте, майстори!
Имам идея да преустроя четирикатен покрив на двукатен, като усвоя тавана на дяуетажна къща, ето и въпросите:

Къде са въпросите? Ако някой ги в откраднал да викаме полиция :-D
failure - специалист
Какво става забравихте ме май :sad:
Хора 90% от къщите строени през миналия век са без вертикални колони! Никой ли не е преустройвал нещо?
Моля ако във форума има архитект-конструктор да ми пише на лични
Последна промяна от failure на ср апр 18, 2007 4:58 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Аз не виждам какво толкова те притеснява да промениш покрива. Колкото до подпокривното пространство не вярвам да го натовариш чак толкова, че да падне. Вярно е, че доста стари къщи нямат колони, но пък зидовете са внушителни. Моята даже и плочи няма.
failure - специалист
Защото мисля да живея там и се се притеснявам има ли опасност за къщата като цяло. :?:
velsi - Почетен майстор
Напълно разбирам притесненията ти, но нали си наясно, че никой тук не може да ти даде конкретен отговор. Можем да изкажем мнения по принцип, но категорично би могъл да се произнесе специалист и то след оглед на място.
Justy - майстор
При четирискатния покрив, товарът се разпределя върху четирите стени, докато при двускатния - върху две. Така трябва да се промени носещата ферма, че и четирите стени да са носещи. Но това наистина си е работа за специалист - ама не от тези, които като сменят две керемиди на тоалетната на дядо си на село, пишат на визитката си - Специалист покривни конструкции :wink:
Стефан - майстор
velsi написа:
Напълно разбирам притесненията ти, но нали си наясно, че никой тук не може да ти даде конкретен отговор. Можем да изкажем мнения по принцип, но категорично би могъл да се произнесе специалист и то след оглед на място.
Сигурен ли си? За мое съжаление, мога да дам личен отрицателен пример.

Историята е следната:
Беше през 1979 г. Реших да страя собствена къща - 70 кв.м. Изтеглих заем, който после изплащах 6 години. Строих я почти сам, с малко помощ от приятели при отливане на плочата над първия етаж. Над плочата е повдигнатия таван. За ориентация, разположението е такова, че, в средата на къщата е междинен коридор и банята, а под него е мазето. От едната страна е спалнята, е преддверието, а от другата е хола, и кухнята. До тук всичко е добре.
За съжаление, времената бяха такива, че, въпреки заема, на пазара липсваха всякакви материали. Трудно се намираха.
На въпроса - къщата е без бетонни колони. Подпочвените води през зимата достигат до 80 см от повърхността. Мазето пълно с вода.
Резултата - плочата е здрава, но двете странични части пропадат заедно с основите. Стените пукнати по диагонал. Забравих да кажа, че от пролетта на 1983 г. не живея там - преместих се тук.

Изводите правете сами!!!
velsi - Почетен майстор
За кое да съм сигурен? Че можем да го посъветваме само по принцип ли?
Ти говориш за своята къща. А виждал ли си неговата? Или това е поредната тема, която ще оспамим с излишни спорове?
failure - специалист
Мерси за отговорите, малко повече инфо:
Къщата е със здрави 50 см основи от камък лежащи на бетонов пояс около къщата, липса на всякакви пукнатини и води в мазетата, които са заляти с бетон. Два етажа и три плочи, вътрешно монолитно стълбище в северната затворена част на къщата, което свързва трите плочи. Стените са дебели от печени тухли, от северната страна е плътна стена, прозорците са на трите други стени, като ми се струват прекалено много. Това са били така наречените типови къщи, съставящи 90% от къщите. Строена е началото на 70 та година.
Идеята ми е да направя покрива максимално лек без керемиди - с битумни покривни елементи.
  • 1
  • 2

Тема "Преустройство на покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: