• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BanoTheWolf - специалист
Колеги бутаме старата къща, която е отпреди 60г., а на нейно място ще има къща. Умисъла на замисъла ми е :lol: дали може като паднат тухлите (аз гредореда и летвите съм ги събрал вече) те да останат там и да не извозват, а да останат в плочата на новата къща, която плоча на места достига над 50см. Има антре и баня, която някога е пристройвана и там има малко бетон и арматура, той също е планиран да остане долу. Има ли проблем? Мисля, че така правят по кооперациите и другите строежи като има отпадъци? Дайте мнения :)
Лека...
Domashen_maistor - специалист
След като ще правиш къща трябва основите да стъпят на здраво, не върху отпадъци. Ако искаш да не возиш отпадъците, може да ги използваш за обратен насип, но и това аз не бих препоръчал. Щото ако изолираш основите обратния насип от този боклук може да наруши цялостта на мушамата. Поне доколкото аз схващам замисъла!
BanoTheWolf - специалист
Смисъла го схващаш, такъв е :) Затова е питането все пак, да получа адекватен отговор. То ще има копане и пояс ма се интересувам за тези тухли. Даже целите ще се заделят за ограда. Така че мисля, че няма да е кой знае колко голямо количество.
Заначи, копаеш основите. Те трябва да стъпят на здрава за фундиране почва. Здрава ли е ще ти каже инж.геолог или по-опитен конструктор. Ако са ивични фундаменти (по-евтиния вариант) до заливащата фундамента плоча между рамбалките (ивичните основи) можеш спокойно да зариеш част от боклука. След това както писах част може да зариеш около къщата до нивото на земята. Все пак си мисля, че вместо да правиш всички тези хватки по-евтино ще ти излезе да извозиш всичко при изкопаването на масовия изкоп, вместо само да го прехвърляш насам-натам. И без това вероятно ще имаш извозване при копането по-добре е да извозиш боклука, а да оставиш почвата. Всичко е въпрос на т.нар баланс на земни маси. Ако обаче нямаш напр. мазе (т.е. копаеш по-малко) нещата може да се променят. Просто отговора на въпроса до голяма степен е свързан с това какво е в момента (количеството за което говорим), какво ще бъде (големината на новия изкоп и доколко това количество може да се побере) и колко струва един курс до Враждебна. Аз на твое място бих отбрал тухлите (не само целите), с които по-късно бих си правил ограда или друго, гредите (с които бих направил навес или пристройка за времето на строителството, а после бих изгорил за да ме топлят), керемидите (бих или продал или запазил - зависи колко са и дали може да ги ползвам), а останалите боклуци - извозване.
BanoTheWolf - специалист
Значи къщата няма да има мазе. Всичко ще се копа до ниво твърда жълта почва. Постройката ще бъде около 70кв.м.
С бащата мислим този вариант, защото старата къща не е голяма. Тухлите освен целите ще пазим и половинките. Керемидите вече са сортирани :) Отпадъци сме извозвали, не е кой знае каква трудна работа. Имаме комби и ремарке и всичко е ОК. Пръстта, която ще излезе ще я ползваме за изравняване нивото на дворното място, тъй като е неравно и да не се събира вода. Все пак къщата е в Модерно предградие :)
Мисълта ми е дали ще има прблем просто, дали е практика (виждал съм в кооперациите че така правят, че дори и бирени бутилки и др. глупости заравят). Дали няма да вреди на новия бетон?
nasko957 - напреднал
Керемидите и особено тухлите са хигроскопочни и ако наливаш бетон отгоре ще го изсушат неравномерно.
Не знам какво си виждал :? , но според мен имаш предвид накрая при вертикална планировка, но това е доста малък отпадък и то натрупал се през време на строителството. В повечето случаи идва багера и всичко - вън. А ако се бъркаш с фундаментна плоча (която действително е 50см), то тя стъпва на подложен бетон и се прави само с бетон и арматура (и то яка).
BanoTheWolf - специалист
Мда де знам, че тухлите и керемидите пият влага, но не се бях замислял. Благодаря!
За фундамент става въпрос иначе като отстрани ще правим пояс и колони (някои със стъпки,но не всички). Къщата ще е на един етаж. Няма да има горна плоча (поне така го замисляме). Идеята е горе да е гредоред като гредите да лежат на пелайзери върху трегерите :)
solo5 - майстор
викаш малко роми
и им казваш да бутат къщата и им подаравяш всички тухли
преди поне се съгласяваха, сега не знам :?
Gandalf - специалист
Доколкото разбирам, пода на къщата искаш
да е повдигнат от терена на определена височина.
Понеже нямаш сутерен(мазе) трябва после да запълниш
с нещо - в такъв случай, според мен може да ползваш стари
тухли, мазилки и керемиди. Уплътнявай хубаво насипа и
няма да имаш проблеми.
  • 1
  • 2

Тема "Въпросче за отпадъци ->да останат в плочата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: