• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mici - специалист
Харесал съм една идея за чешма ( http://kachi-snimka.info/viewer.php?id= ... 60154j.jpg ) на двора. Модерна и семпла, естествено ще я променя за моите нужди. За изграждането мога да използувам всякакви материали: бетон, тухли, дори итонг. Не знам обаче с какъв материал да я облицовам. Широко разпространените плочи от камък няма да вървят, формата като че ли не позволява такива. Мога да използувам мозайка, но това е много трудоемък процес. Някой може ли да ми подскаже подходящ за случая монолитен или друг облицовъчен материал, който ще мога сам (или с помощта на съответен специалист) да изпълня? Желателно е да може да се оцветява и да бъде достатъчно здрав, за да издържа на атмосферните условия и неизбежните механични въздействия от използуването на чешмата. Благодаря.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Тази форма позволява всички материали за облицовка, както и комбинации.
Мозайка е най-нетрудоемкият процес.
Дали сам ще се справиш, никой, който не ти познава майсторлъка, не може да каже.
Не знам дизайнът как ти се връзва, но като че ли най-удачно за млад майстор и за съвременната "гладка" визия, е оцветен полимербетон.
emil_v r - майстор
Ами коритото от кво мислиш да го правиш ,
и ефтина ли трябва да бъде като цяло ?
Итонггг...за вънка...

Н-а какво е полимербетон ?
todor_velikov - специалист
купи си гранит ,в бриколаж има такива отделни плочи по 2 лв,30/30 мисля че им беше размера :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Полимер бетон, лаишки обяснено, е с едни пласмасови фибри, които армират. За дребни нещя няма нужда от никаква арматура. за "големи" неща допълва класическата желязна арматура.
кОМБИНАЦИЯТА ОТ МРАМОТНО БРАШНО, БЕЛИ ЦИМЕНТИ И ПОЛИМЕРНИ АРМИРовъчни фибри..ми реално се получават мраморни склптури. Ляти.
Това мивки, кашпи, паметници, орнаменти всякакви.
Оцветява се с всичко с което се оцветяват циментите.
emil_v r - майстор
АаААа , не знаех че така се казва.
Аз за това го питам може ли да е скъпа , понеже да
забръка бетон от бел цемент + фибри + оцвет. +прецизен кофраж е по- скъпо.
Щях да му предложа ако има хубави тухли , може да се иззида прецизно фугирана зидария , и не се облицова .

Но що м Тодор казва за толкова ефтин гранит , - облицовка с плочи
става хубаво .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Гранитът е може би евтин да го купиш, но после обработката е скъпа откъм инструмент. Все пак е най-твърдият камък.
Полимер бетонът се лее без проблем и в стиропорен кофраж и в гипсова форма. Правих си "мраморни" плочи от него и реставрации на старинни орнаменти. На другия ден, малко като стегне, се полира като обикновената мраморна мозайка. Със шмиргел и много вода. Колкото повече се изчаква, толкова повече се втвърдява циментът и е по-трудно, но не невъзможно. Говоря за лека обработка на ръка.
mici - специалист
Благодаря още веднъж на включилите се. За полимербетона прочетох в нета:
Полимербетонът е композиционнен материал с матрица, полимерно свързващо вещество и дисперсна фаза от влакнести и зърнести пълнители. За свързващо вещество се използва фуранови, епоксидни, полиестерни, фенолформалдехидни и други смоли...
т.е това, което ми предлага n-a по същество е фибробетон. Най-вероятно така и ще изпълна чешмата. Тъй като къщата ми е бяла, чешмата реших, че трябва да е "белокаменна".
Сетих се, че структурната мазилка всъщност е бял цимент, мраморно брашно и ситна фракция от мрамор (продава се готова в торби по 25 кг) остава да прибавя полимерни фибри и сместа ще ми е готова. Ето и идеята ми: http://kachi-snimka.info/viewer.php?id= ... 90812g.jpg Мисля да я излея легнала върху калъп от гипскартон отдолу и ламарина отстрани. Може да подсиля с арматура, може да попълня с итонг за да е по-лека, ще вградя необходимите тръби и като се втвърди просто ще я изправя върху готовия фундамент. Полирането ще се извърши накрая. По подобен начин мисля да направя е коритото. Ако някой има опит с такава технология, може да сподели опит.
emil_v r - майстор
Еей чакай не вграждай тръбите , а по- добре вгради ПВЦ тръби ф 50
и после в тях тръбите за водата+ топл.изол..
иначе като мръдне чешмъта от улягане и къса връзките , а и мръзне.

Хубаво ще стане както казваш.
mici - специалист
emil_v r написа:
Еей чакай не вграждай тръбитe...
Е, чак толкова не съм невеж... То си има шахта с кран за източване, освен това минах вече на полиетиленови тръби, и не ме е страх от скъсване на връзки. А мога да вградя полипропиленови, та дори и да замръзне - пак няма да е страшно от спукване.
  • 1
  • 2

Тема "Чешмата на двора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: