Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Joriev_83 - помощник
Здравейте, радвам се че има такъв форум, в който може да получиш компетентно мнение. Започнах една пристройка към стара къща избих основите и сега ми предстои първа плоча.Арматурата е подготвена, но майстора иска да сложи найлон под нея та бетона да не е директно на земята.Въпроса ми е да ли има нужда от този найлон.

Предварително благодаря на всички.
PS:Забравих да спомена , че отдолу е насип от скална маса.
evdoki - специалист
и аз слагах по същата причина. има логика в обясненията им донякъде.
Spokoiniq - майстор
Идеята е циментовото мляко да не смукне надолу, винаги така го правят.
lambov - специалист
има логика да слага найлон, както има логика да се слага хидроизолация (найлона ти се явява хидроизолация, но нетрайна)
panalov - специалист
Този найлон ще ти спести след време много нериятности .
Много правилно е решил майстора
Joriev_83 - помощник
Много благодаря за отговорите .
housedoktor - майстор
Кажи му,ако е найлон,то да е от армирания и да го забърне по стените -после изрязваш остатъка .Иначе е съвсем правилно и препоръчително
Ако правилно съм разбрал, става въпрос за настилка не точно за плоча, която ще се разположи на терена:

1. Найлона е най простия вариянт, за някъква хидроизолация и за ограничаване на изтичане на циментовото мляко. Важна е основата върху която се полага найлона, за да не се накъса докато сложат армировката. При по груба основа ще се накъса тук таме и ефекта се губи.
2. Препоръчва се да се подложи под плочата обратен насип добре уплътнена баластра (трошен камък).
3. Аз препоръчвам специалните полителенови платна за хидроизолация в сутерени и мазета, като фундалин или изостуд, те се произвеждат от полиетилен висока плътност, за разлика от обикновенния найлон, който е полиетилен ниска плътност. Отделните платна се лепят едно за друго.
4. Задължително е да се обърне в края при стените изолацията.
5. Горещо се препоръчва и топлоизолация поне 5 см. , няма да съжаляваш. Няма смисъл да я правиш над плочата и после да изпълняват замазка, това си е разхищение на средства. Топлоизолацията също се обръща при стените.
6. Самата плоча при добро желание може да се изпълни почти идеално равно и да се избегне изпълнение на замазка. Основната цел на замазката е да се скрият дефектите и неравностите при бетониране, така че ако се ограничат може да се мине и без нея.
7. Препоръчвам ти настилка (плоча) минимум 10 см. дебелина независимо какво казва майстора, която да се армира задължително, може и с мрежа заварена. Никакви оградни мрежи или такива за кокошарници. Минимум бетон клас В15 (горе долу марка 200), нищо по ниско като клас от това.
8. Фугата между стените и настилката да се обработи допълнително със подходящ полиуретанов фугопълнител.

Ами горе долу, това е

Допълнение:
Ако настилката е свързана с основите, трябва да се залее без прекъсване, тогава хидроизолацията не отделя настилката от стената. За препоръчване си прави всичко с бетон клас В20.

Тема "Питане за бетонна плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: