Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
sstefanov - майстор
Забелязах странни следи по фасадата на една къща, която ме интересуваше.
Една от тях е оградена в червено на снимката (от Google maps).
От какво са те?
Така на пръв поглед ще трябва ли да се прави голям ремонт?

Прикачен файл

snapshot20.png

Прикачен файл

snapshot21.png

Прикачен файл

snapshot22.png
mitko414 - специалист
Харесвам този тип къщи, но са за мераклии.
Лаик съм в тази област, но смятам, че те чака смяна на покрив, дограма, вътрешна плоча, ел. и ВиК,вътрешна мазилка... май, май само основи и стени са останали, като е възможно и наличието на влага в мазето.
PCL82 - майстор
Странно изглеждат подредени в правилни хоризонтални и вертикални линии. Да е било закрепване за билбордове не вярвам, но може ако сградата е била необитаема, да е била накичена с реклами.
По такива стари сгради често се срещат жалузи/клапи за вентилация под прозорците. Те са имали няколко предназначения. 1.Свеж въздух за отоплението. 2.Система за вентилация/отопление със въздуховоди в зидарията. 3.Кухненски долапи под прозореца с вентилация от към гърба. Не прилича да е нищо такова.

Да е имало балкони на двойно т-профили, продължение на гредореда и простори, които да са премахнати също не изглежда. Не дали е имало орнаменти, кито да са паднали.

По такива сгради с гредоред често могат да се видят стенни анкери. Това са дървени греди или само стоманени шини зазидани в тухлената зидария в краищата на подовата конструкция. В краищата си завършват със шина обикновенно 50х10мм, огъната на уко, което стърчи от фасадата или е скрито под фасадната мазилка. В ухото има сложена напречна котва, която държи стените срещу хоризонтален опън. Котвата е или парче от същата шина (вертикално) или е оформено като декоративен елемент. http://de.wikipedia.org/wiki/Anker_%28Bauwesen%29.

Във възрожденските къщи тези елементи са изцяло дървени, т.нар. сантрачи. Те са един вид бигли пояси на зидарията.
nikolson - майстор
PCL82 написа:
Странно изглеждат подредени в правилни хоризонтални и вертикални линии. Да е било закрепване за билбордове не вярвам, но може ако сградата е била необитаема, да е била накичена с реклами.
Обезцветяването по фасадата ме навежда в тази посока.
jekasus - майстор
За мен са дървен гредоред.
А за ремонта - колкото за нова къща.
schuldiner - майстор
Е как гредоред през средата на джама?
На мен ми мирише на "Красива България" или подобно - това оригиналната фасада ли е? Щото ако е правено нещо последните 20-30 години, петната може да са от вързването на скеле. Абе докат не се изчопли квото е там в кръпките, не мойм отгатна...
Ограденото не ми изглежда опасно. Виж, черното по корниза от първата снимка... Такъв покрив обикновено плаче за фадрома.
jekasus - майстор
Прозореца висок, а и от снимките се вижда, че е над 2 метра от долното петно, демек над вратите :-D
Тези греди държат стените без тях ще се разпадне къщата, а "Красивата България" е подминала тази къща още от построяването й. :-D
schuldiner - майстор
Не съм съгласен, че без сантрачи ще се разпадне къщата, във Варна почти не съм виждал такова укрепване на старите тухлени сгради. Дори си имам една подобна, само тухли единички. Още повече позициите на петната според мен са леко хаотични. Убедени ли сте, че там има стени? Красива България въобще не беше комплимент, по-скоро опасение от небрежен ремонт и всъщност точно това съм го виждал - да дупчат фасадата при укрепването на скеле, а после да замазват, ама прави разлика.
gogitko - специалист
Да ви кажа поне това което съм виждал.По време на строежа на къщата се оставят отвори в зида .В тези отвори вкарват греди които използват за скеле. Нещо като временен под и на него се подреждат всички тухли така че майстора да са му под ръка и да си ги взима сам.След това като почне да лепи стените и тавана му е по-лесно.Като приключат със зидането и мазането конструкцията се разваля и отворите се запълват с парчета тухли и доизмазват и това става в повечето случаи чак след направа на цялата къща.Та затова след време тези кръпки изпъкват.

Тема "Какви са тези следи по фасадата на къщата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: