• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Къщата е на около 100 години за основа (в мазетата) са използвани камъни на височина 1.50 след което започва зидария тухлите са плътни и стените са около 50 сантиметра.
Основния проблем е на приземния етаж на нивото на земята е, пода (дюшаме) си се клати сериозно има влага по външните стени на около 60см височина от пода съответно и тук таме има мухъл (мазетата са сухи).
Това което смятам да направя е външна хидро изолация (на дълбочина до камъка в основите) също така искам да укрепя и топлоизолирам пода и да топло и шумо изолирам тавана.
Та относно хидро изолацията да питам за оринтировъчна цена при положение че ще трябва да се извърши на около 50см дълбочина и обилолката на къщата където смятам да я правя е около 25 метра?
Относно укрепването на пода и топлоизолацията му приемам всякакви идеи! Като в стаите мисля да е на ламиниран паркет а в кухнята на плочки (кухнята е 5 квадрата някъде и там може и без топло изолация за да не е на различно ниво от останалата част)
А за топло и шумо изолацията на тавана ми се ще да не е по дебела от 1-2 см че къщата се отоплява на климатици и ще се наложи демонтиране и монтиране на по ниско ниво (демек още разходи) все пак ако не съ достатъчни тези 1-2см кажете!
При подовете и таваните става въпрос за около 80 квадрата площ ако може пак някаква ориентировъчна цена?
Височината на приземния етаж е 2.60 (ако това има значение)

Ако случайно има хора които се занимават професионално с ремонти на лични приемам оферти...
crez - майстор
Колега виждам че си нов във форума, добре дошъл. Препоръчвам ти да прегледаш задълбочено всички писания по зададените от теб въпроси в него. Ще откриеш много от отговорите на твоите въпроси. Когато ти се избистрат някой неща задай точни въпроси на които не си намерил отговор. Има много писано по твоята тема във форума. Има търсачка използвай я. Успех, ще помагаме с каквото можем.
BanoTheWolf - специалист
Колега тук във форума определено ще намериш хора за тая дейност и разбират :)
Ама първо почни с това ти откъде си, къде се намира къщето, дай снимки малко ако имаш.
Изолации колко искаш, потърси и във форума има много инфо за вати, стиропори, фибран и така нататък. Горе е гредоред предполагам? А долу пак ли искаш да слагаш душеме?
Чао и успех...
"Къщето" се намира в София със снимки не разполагам но ако кажеш какво конкретно да снимам ще го направя...
Четох няколко дена преди да се регистрирам но не намерих отговори за това питам (може да не съм прочел баш всичко)
За пода сега е дюшаме покрито мокет определено се усещат неравности и като подскочиш се "тресе" стаята мазето отдолу е неизползвано може ли да се укрепи пода с някакви колони? За топло изолацията на пода видях че се препоръчва фибран за под 5см като отгоре се реди ламината само че в моя случай ще се наложи може би нивелиране и обиране на неравностите което не ми е ясно как и с какво става (нещо от типа на саморазливна замазка ама за дюшаме)?
Таваните са гредоред измазан както се е правило навремето киче с няква там замаска и са варосани но тук таме има пукнатини които изглежда са само повърхностни защото тавана не поддава на допир. Та въпроса ми тук е има ли някакви плоскости които да се лепят директно и да са до 1-2 см дебели ? Другия вариант го знам сваляне на замаската поставяне на метална мрежа (не помня как точно се казваше) и измазване с гипс но това е много трудоемко и скъпо май?
Относно хидро изолацията от вън мисля да си спазя технологията която ако не се лъжа е копаене изолационна мушама-->фибран-->някакво нещо дето се лепи на фибрана--> чакъл и циментова измазка на някакво разстояние (не знам какво е препоръчителното?)

Та ще помоля да ме ориентирате (знам че ще е стрелба в тъмното) за това колко ще ми излезнат гореописаните неща?
Благодаря предварително!
housedoktor - майстор
Не мога да ти дам много съвети преди да видя поне снимки,но общи насоки мога
За дюшамето,ако е на приземния етаж и мърда-явно са загнили носещите му гредички,заменят се с нови ,импрегнират се ,поставя се фолио под тях .Сигурно има сгурия посипана--отстрания(не е здравословна)Над "фибрана"
ти трябва поне 5 см замаска а саморазливната е супер като финално,преди ламината Не мисля ,че е проблем и да сложиш "фибран" върху замазската и отгоре ламината За таваните за стари къщи най евтиният материал е стириоопорени плоскости с най различна текстура. 5мм са и осигуряват и топлоизолация
Хидроизолацията е почти задължителна при старите къщи,има мяколко начина,като се почне с отвеждането на дъждовните и над почвените води.Има писано във форума

Прикачен файл

floor (Small).JPG
пример за под
floor (Small).JPG (53.11 KиБ) Видяна 10416 пъти
Последна промяна от housedoktor на чет яну 29, 2009 1:05 am, променено общо 1 път.
BanoTheWolf - специалист
Относно копането около къщата - викаш циганите или турците и си готов, но ВНИМАТЕЛНО трябва да се пазариш с тях (да не им даваш много кинти, убедил съм се, че работят и за малко ;)
С годините, особено ако не е обитавано мисля, че влагата си е оказала влияние и тавана според мен не е чак толкоз незасегнат.
Относно мазето трябва да се поинтересувам (консултирам) за колони дали могат да се поставят, но за да е здраво те трябва да се захванат - нали се сещаш, че ще носи доста тежест. Според мен трябва да се захванат с камъка чрез фусове колоните и после да се лее плоча
Как така 50см стени? То после има мухал, защото тухлите пият и държат влага, а където е камък няма влага. Около къщатата, щом искаш да копаш по-добре си направи и дренаж накрая.
Ти първо си направи пода пък после му мисли за ламинат и т.н. Сега четох има и някакъв пенобетон, който държи топлина (но като всяко ново нещо се предполага и да е скъпо), ламината иначе е решение доста добро и хубаво си го замислил. След време като стигнеш дотам живи и здрави ще ти кажа един магазин в Х.Димитър...
Тавана трябва да си го огледаш и то много добре. Мрежата май дето имаш предвид е рабицова :? Може с OSB плоскости, гипскартон и вата,стиропор и си готов, но трябва да си сигурен, че няма да тече :) Виж си покривчето - носещите греди, поповете дали са му здрави, да не паднат керемидките - все пак къщата е на 100г. :) Потърси в търсачката тук за OSB, секторите на гипскартон и покривите и др. описани - ще намериш инфо...
Търси също за фибран. Ние нашия го положихме в основата и после чакъл, стана супер. По принцип трябва да се слага под фибрана и мушама, за да не стига влага нагоре.
Не съм уточнил че "къщето" е на два етажа има и таван тук става дума за партерния етаж който е на нивото на земята.
Стените са 50 сантиметра дебели (двойна тухла от старите плътни и доста здрави когато са сухи тухли)
Относно дренаж не мисля че ще е необходим тъй като мазетата са сухи а както казах основата е камък на височина 1.5м от общо 2та метра височина на мазетата.

@housedoktor
Това което каза е интересно за подмяна на носещите греди само че аз виждам отгоре на пода наредени плътно широки около 20см дъски а отдолу в мазето доста плътно наредени на тавана гредички широки около 3-5см подмяната на греди с какво е свързана махането на кои горните или долните дъски/греди ? Идеята ми допадна ама реализацията нещо хич не ми е ясна :?
Ако в мазето изградя елементарна конструкция с греди стъпваща на по дебели греди и опираща е една по дебела греда на тавана на мазето няма ли да заздравя достатъчно ?
Ако се разбива пода може ли тогава на мястото на сгурията (не съм сигурен с какво е пълен да се сложи фибран?
Все пак остава въпроса как да изравня дюшамето преди да сложа фибрана от горе?
А и пък на няколко места четох че е възможно ламината да се реди директно на фибрана без да се прави замазка (което в моя случай е за предпочитане тъй като вратите са 190 високи и с прекомерното дигане на пода ще се наложи и къртене на каси и нови врати което не знам дали ще ми е по силите финансово :sad:
На кое да направя снимки?
housedoktor - майстор
нищо не разбрах....не мога без да видя...пипна...чуя ..и помириша :)))))Снимай проблемните у4астъци ще ми е много по лесно да си представя ситуацията
Ок утре ще снимам.
Друга идея ми се завъртя в главата колко би струвало махането на дюшаметата и гредореда и слагането на плоча?
  • 1
  • 2

Тема "Основен ремонт на стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: