• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stanetzz - специалист
Колеги, имам няколко въпроса за преустройството на покрива на къщата ми. Значи- в момента е 4-скатен, площта на тавана е около 65 м2.
Искам да го преустроя в двускатен, и да усвоя след време подпокривното пространство.
Някъде по форумите бях чел, че ако не се променя височината на билото, не са необходими разрешителни от институциите. Така ли е това наистина, защото това е най-голямото ми притеснение.
А ако намеря бригада, която да действа, без да имам въпросните разрешителни, какви биха могли да са последствията?
Има ли възможност нещата да се узаконят, след като са направени? :?
panalov - специалист
По принцип за всяко нещо си трябва разрешително .Братовчет ми наскоро направи преустройство на покрив, трябва първо да се разбираш със съседите защото те ще са първите който могат да подадат жалба.Това за кота било е вярно трябва да го спазиш задължително.
Matchless - специалист
Че трябва да има разрешително-трябва(то в таз държава и в моя си кенеф като ходя трябва да вдигам ръка:) )...Случвало се е да се прави покрив и без разрешително...оставя се задължително достъп до подпокривното пространство за възможност за евентуална инспекция за да може да се издаде удостоверение за търпимост.
kaltchevmg - специалист
Стига сме били праволинейни в държава в която всички си правят каквото си искат, в която ни изнудват инженери за неща които трябва да ги направи държавата за символична цена, в която има само закони и правила за дребните. Направи си покрива както смяташ, както ще ти е удобен и както ще ти върши работа. Никой няма да ти направи проблем. В най лошия случай ще си платиш глоба която е ще бъде много по ниска от сумата необходима да го направиш по каналния ред.
Spokoiniq - майстор
В закона имаше нещо за строените преди 80-та година-със и без документи са в търпимост заради давност.И каквото и да променяш върху тях е все тая, но трябва да провериш, Закон за устройство на територията беше май.
EmoZ - специалист
В момента, в който разтуриш покрива и къщата ти придобива статут на строителен обект (строеж). Ник'ви давности и чудеса не могат да те спасят от липсата на сервитути (отстояния) от най близките околни обекти (други сгради, огради и прочее). С една жалба от съсед и отиваш в джаза, къщата ти става незаконен строителен обект, могат да те принудят (изнудват) да си местиш къщата. Ще ти спрат строежа и става страшно - спокойно меже да посрещаш следващата зима без покрив.

Проучи всичко много внимателно преди да махнеш и една керемида.

п.п. Пиша ти това, защото на тъста ми таз работа му струваше 10000$, за да оттедгли милият съсед жалбата.
Стефан - майстор
EmoZ написа:
п.п. Пиша ти това, защото на тъста ми таз работа му струваше 10000$, за да оттедгли милият съсед жалбата.
Дано не предизвиквам дявола да ми се случват такива злобни съседи. Затова гледам да поддържам добри отношения с всички. Просто нямам какво да деля с тях. Всеки си гледа живота.

А не знам как ще реагират, ако по някакъв начин съм им направил мръсотия? Сигурно ще търсят начин да си го върнат. Хора всякакви, и всеки се пише на ангел. :lol: Помисли какви ги е вършил тъста ти в миналото, за да има такива неприятности. Дано не съм прав, и наистина да е добър човек. :?
stanetzz - специалист
Със съседите няма проблеми, но знае ли човек...
Къщата е в двор, с достатъчно разстояние във всички посоки.
Аз не че не искам да ми е законно всичко, но като съм чувал и чел какво ходене по мъките е документацията, зле ми става. Иначе не мисля да надстройвам етаж, просто промяна на покрива.
А е наложително да се направи, защото къщата е строена ~1970г, тече от 1000 места, керемидите са в ужасно състояние.
Matchless - специалист
Има адвокати дето само с такива глупости се занимават и си имат вече "пътечки".Виж около някой нотариус адвокатска кантора...Адвоката ще ти каже какво му трябва и после направо ти носи всичко готово;)
kaltchevmg - специалист
Да предположим че правиш ремонт на покрива, всички греди са изгнили и искаш да ги подмениш. В такъв случай не би трябвало да се прави никакво проектиране или каквото и да е било. Идеята ми е да излолзваш именно този режим. Като разтуриш покрива никой няма да знае как е изглеждал, доколкото знам точно тази техническа документация не се съхранява в съответните служби освен при теб. Или с други думи просто си правиш ремонт а не преустройство.
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси за преустройство на покрив..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: