• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,

От години се каня да си построя къща, 2 години издирвах парцели и ето, че вече го имам(30-40 км от София), сега съм в процес на изваждане на нужната документация за строеж...

Започнах своевременно и да изготвям Количествено Стойностна Сметка и тук ме налегнаха тежки въпроси...

Имам желание за РЗП 104 м2,едноетажна постройка с дървен покрив с битумни керемиди, 13 метра дължина на 8 метра ширина, 0,6 метра над земята, мисля скелета на къщата да е от дървени греди изсушени до 12-15% и импрегнирани против гниене и бъгове, мисля си гредите да са разположени на 0,6 м и да са високи около 2,5 метра защото искам да имам поне 230 см височина от пода до тавана, в завършен вид, между гредичките каменна вата, около нея ПДЧ, вътре гипскартон а от вън, фибран/вата с винилов сайдинг/минерална мазилка, разбира се и нужните паро/хидро изолации...

1. Въпрос - колко да са дебели гредичките за скелета на къщата, мисля си за 140х70 см но май това е прекалено, ако са толкова на често 0,6 метра няма ли да мога да мина с 120х6мм примерно като само в ъглите на къщата/стаите сложа по-масивни греди ???

2. Въпрос - За покрива съм мислил да няма повече от 4 метра провисване на гредите никъде, така съм разположил стаите, че да има греди на 4 метра дължина най-много, как се смята за покрива дебелината на гредите ???

3. Въпрос - Нужно ли е да постна тук идейния си проект с точни размери за да ми бъде помогнато по-ефективно???

Осъзнавам, че съм далеч от професионален строител, но съм решил каквото мога да си направя сам, разбира се имам няколко професионалиста при нужда...

Предварително благодаря!

П.С. Разбира се документирам всичко с много снимки, така, че
очаквайте обстойни репортажи :)

Много поздрави,
miroslav_kn - специалист
Моя съвет е да си извадиш необходимата документация и след като ти направят плана на къщата , там в него в конструктивния план си е показано какви греди да слагаш и къде да ги слагаш. Мой съвет не променяй нищо от този план защото е доста опасно.
Благодаря Мирослав,

Но не смятам да чакам документите, те могат да се бавят с месеци ей така без причина, просто защото общинските са си мудни... аз искам да вляза в тази къща до края на 2008та година...

Разбира се архитекти и проектанти и инженери ще ми изготвят каквото е нужно като планове, чертежи, скици но, аз искам да имам идея, и готовност предварително, за да проуча и да не прибързвам в последния момент...,

По настоящем мисля съм на поне 2-3 месеца от разрешително за строеж + 30 дни за подготовка на дървения материал(вече съм проучил от къде за колко лв и т.н.) затова искам отдалече да подготвя всичко и да придобия малко по-реалистична идея за цени разходи, доставчици, количества и т.н...

Благодаря обаче за съвета!

Много поздрави,
miroslav_kn - специалист
Не съм искал да те бавя нито минутка. Аз само си давам мнението, че ако си сметнеш дървения материал преди конструктивния план и в конструктивния план ти посочат по дебели греди от колкото си смятал да сложиш ще ти излезне грешна сметката. От друга страна инжинерите пресмятат дебелина на греди и др.материали спрямо зоната на строеж а именно клим.условия,геодезия и сеизмологичност така че ако случайно подмениш гредите с по малки е възможно при земетресение или много силен вятър да останеш без къща а и обратното пък ако сложиш повече материал се нарушава тежестта на конструкцията което също е опасничко. А и преди да имаш разрешително за строеж не можеш да започнеш освен ако не ти се дават пари по глоби и актове.
Благодаря Мирослав!

Тогава ще се съобразя със съвета ти и ще действам по други задачки в това направление...

Много поздрави,
ribnikolaevi - майстор
Това което казваш за размера на "гредите" /май са колони/ би трябвало да ти стигне. Но все пак ще имаш нужда от конструктивен проект. Подписан и подпечатан. Аз не работя дърво за съжаление, но трябва да знаеш, че ти трябва опитен конструктор специално с дървото. Там най-важни са детайлите на връзване на отделните елементи един към друг и на анкериране на колоните към фундаментите!
Знам че е чного романтично това с дървената къща и не искам да те отказвам, но обмисли и другите алтернативи. Имам предвид просто да не ги изключваш предварително като възможност. Един от проблемите е къде да намериш квалифицирани строители за варианта с дървото. Пак ще ти повторя - там проектирането и изпълнението на детайлите е изключително важно.
Все пак успех и ако тръгнеш да я строиш - качвай снимки, за мен ще е много интересно.
Благодаря за съветите и за предупрежденията!

Квалифицирани и т.н. строители мисля да наема за нещо което не мога да направя сам или ако нямам данни как или ако е мега сложно и изисква супер експертни умения, които не мога да "открадна" за ден два :))

Снимки и описания ще има, нека само започна...

Още си чакам скицата на мое име, после следва узаконяване на сонда/кладенец после ако е писано временен ток и т.н....

Много поздрави,
Savov - специалист
Колега BatGeorgeone, когато пътуваш към Самоков, обади ми се да ти покажа моята дървена хоби къща. Още е далече от завършения вид, ще можеш да видиш цялата конструкция. Телефона ми е 0887 68 21 73.
Георги Савов
Благодаря Адашче за любезната покана!

А Самоков ми е на път, моя имот е в Ихтиман :)

До скоро!
8180 - майстор
BatGeorgeone,
Досто съм изчел за "американските къщи", към които се насочваш.
За въпросните греди - май по-вярното е рабра, по техните правила и норми има два варианта за типичната им двуетажна къща:
1. Ребра 100х50 през 400 мм. Това приблизително заради инчовете и др., като всичко е премислено за минимална обработка и фира от основните стандартни материали. Мисля че и нашите ОСБ, гипсокартон и вата са с техните размери. Правят сдвояване при отворите и по хоризонталите, а х4 в ъглите.
2. Ребра 150х50 през 600 мм. Т.н. "оптимизиран" вариант - хоризонталите х1, ъглите х2 или х3). За отворите също нещо спестяваха, но в момента не си спомням. Освен икономия от дърво, тук постигат по-добра изолация и относ. по-малък дял на ребрата (които се явяват термомост) в площта на стената.

Имаше и един комбиниран - вертикално 1, а хоризонтално 2, като разместват вертикалите навън/навътре през една заради термомостовете.

ОБАЧЕ - това при техните СЕРТИФИЦИРАНИ ЗА ЦЕЛТА МАТЕРИАЛИ.
Доколкото разбирам, там отиваш в стр. магазин и си купуваш тези ребра - стандарнто производство на 2-3 фирми - сушени, импрегнирани и т.н. със съответните печати върху всяко.

Тук май не се намират особено конструктори за да сметнат това с нашенски материали. За куриоз - на мен с подобни сечения ми насмятаха "пълнежа" между основните колони в метално-дървена конструкция !?
Както виждаш, има сериозни различия в дебелината на стените, което при всички случаи ще трябва да се запроектира още от фундамента - дано намериш кой да го направи.

Какъв вариант за греди си намерил, ако не е тайна?

Колега горе споменава за анкерирането на гредите.
Може и да не съм дочел правилно, но останах с впечатлиние, че американецът търси основното анкериране близо до ъглите (или в краищата на отделни части от стените), които разглежда като "корави". Последното понякога постига с ОСБ - то (и нормативното му наковаване) вместо с традиционните при нас диагонални елементи. Не гарантирам, че нашето ОСБ има същите конструктивни параметри. Там са нормирани също брой, тип и размер на пироните за всяка връзка.
И друг път съм го казвал - независмо от нашето, често насмешливо отношение към тази конструкция, считам че в нея са вложени много интелект, развой, типизация и стандартизация на коструктива (а не на къщата) и многогодишен опит. Надзорът също явно е "убийствен" - има норматив "колко пирона може да не са на место" !!??
Подчертавам - не съм специалист, нито с "блестящ" строителен английски, та може и да не съм абсолютно точен.
Успех в начинанието - ще следя с интерес.

Ето една начална точка за четене:
http://www.buildingscience.com/bsc/desi ... efault.htm
  • 1
  • 2

Тема "Сглобяема къща - какви параметри на гредите ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: