Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stivemaster - майстор
Здравейте.Пускам такава тема а не примерно "за и против" защото не приемам да си против нещо просто така дори и да не знаеш какво е.Целта на темата е да обсъдим полезността на определени технологии и това да ги популяризира и разсее съмненията породени от субективни фактори от най различно естество.Взимам повод от негативното отношение на повечето колеги "по принцип"към темата изолиращ кофраж или "термоблок",макар че такова е и отношението към малко познатите на нашия пазар леки бетони ,добавки за бетони, фибри и др.Не смятате ли че е време да започнем да се интересуваме от новото от по доброто и да израстнем до там че информирано да вземаме решение кое е по добро, а не да решаваме под влияние или директна интервенция.За да не остават заблуди без да се извинявам ,ще споделя че се занимавам със строителство ,така че имам косвено професионален интерес , от друга страна всеки който ще прочете темата също има някакъв.Смятам да започна от това към какво трябва да се стремим:
1. Подобряване на качеството на строителство а от там директно на качеството на живот на обитаващите построените сгради.В този смисъл за да говорим за спазване на качество трябва да променим и отговорността на даващия гаранция.
2. Достигане на високите критерии заложени в директивата на европейския съюз за енергийна ефективност.Заслужава си да отбележим че макар че неглижираме темата спазването на директивата е неизбежно,а повечето от нас дори не знаят какви са стойностите които трябва да достигнем.
3. Запознаване с енергоефективните ,а в някои случаи и енергонезависими технологии и по този начин възприемането и популяризирането им и дай боже въвеждането им производство и у нас.
След всичко това трябва да признаем че да постигнеш такива резултати очевидно не е лесно . Като един добър пример в тази насока ,изпитан от мен лично ще посоча система от термоизолационен кофраж в комбинация с пенобетон.Ще онагледя примера със една редактирана чужда за съжаление снимка в атача (очертал съм обхванатата колона) ,тя не е от обекта който описвам от него снимки нямам.В този случай желанието на клиента ми беше много висока енергоефективност и едновременно ,ако може да не променяме конструктивния проект на сградата.Тъй като бях информиран за тази система от термоблокове и имах на разположение машина за пенобетон ,предложихме на клиента уникална за България система която включва:
Изляти конструктивни вертикали(колони) , обхващане на колоните с термоблокове - американска система произвеждаща се "у нас за радост",пълни с топлоизолационен пенобетон с фибри и относително тегло 400кг/м3 , отвътре покритие - лепен и навит след което шпаклован гипсокартон , отвън шпакловка върху мрежа с мразоустойчиво лепило с фибри и силикатна мазилка.
Примера става интересен след като ви дам калкулацията на труд и материали - за колони и оградни стени на едноетажна къща 90 лв./м2 материали и един час на квадрат труд при обучена бригада . Отбележете количеството труд.Не се ангажирам с точни данни за топлопреминаване ,но според собственика енергоефективността и шумоизолацията са феноменални.Така конструирана системата е приложима и при високо строителство включително на сгради по високи от познатите ни у нас .Това е така заради ниското тегло на пенобетона използван освен това и в замазките на сградата.
Надявам се темата да допринесе за информирането на колкото може повече хора .Освен това искрено се надявам аз също да науча нещо защото в дискусията между взаимно информиращи се възникват и нови идеи породени от личния опит на участващите.Като важна особеност искам да подчертая че описаните от мен строително монтажни работи могат да бъдат изпълнени от кой да е средносръчен но информиран участник във форум.
Бъдете здрави.

Прикачен файл

123.JPG
123.JPG (48.03 KиБ) Видяна 3333 пъти
Последна промяна от stivemaster на съб апр 10, 2010 4:54 pm, променено общо 4 пъти.
PIP - майстор
Старата песен на нов глас

Сега очаквам unior да стикне и тая тема като 'много важна', понеже гледам много се е писало откакто 'оважни' другите

Полезна е темата на ani69, останалото се е чиста проба реклама :evil:
jekasus - майстор
stivemaster написа:

Примера става интересен след като ви дам калкулацията на труд и материали - за колони и оградни стени на едноетажна къща 90 лв./м2 материали и един час на квадрат труд при обучена бригада . Отбележете количеството труд.Не се ангажирам с точни данни за топлопреминаване ,но според собственика енергоефективността и шумоизолацията са феноменални.Като важна особеност искам да подчертая че описаните от мен строително монтажни работи могат да бъдат изпълнени от кой да е средносръчен но информиран участник във форум.
Бъдете здрави.
Дай повече информация за квадратура на стените и в това един час на квадрат влизат ли заливане на бетон и наличие на плоча(полистиролни хурди или традиционен кофраж) или само стени (тавана с гредоред) ?
Колко човека е бригада и колко от тях обучени майстори ?
С каква дограма и с какъв стъклопакет ?
И за това в червено - ако не мога да чета проекти ? http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 33&start=0
Не се заяждам ,просто питам за да ми ясни нещата.
И последно -исползването на лекия пенобетон означава ли по-лек фундамент ,по-точно по-малко бетон (по-евтин) в него?
П.П.- Възможно тази седмица ще посетя обект,който се строи с Velox и ще ти дам отговор в другата тема . :)
stivemaster - майстор
Здравейте.Примера който дадох е в някаква степен частен случай за щото разликата с традиционен строеж е само в изпълнението на оградните или външни стени.Никъде не споменавам в приблизителното нормовреме работа по фундамент или покрив защото те могат да са изпълнени по различен начин.Плочата "междуетажната"ако има такава може да е с хурди в примера не говоря за това,там се опитах да обясня че в случая труда е ЧЕТИРИ ПЪТИ по малко !!! или по ефективен.Под обучени хора говоря за хора запознати със системата и изпълняващи нещо с нея не за първи път.Иначе това че всеки би могъл да се справи все пак не означава че може да постави и мярка за бързина.
По въпроса за "нечетящите чертежи" искам да кажа само следното :1.На вас ви трябва консултант още при проектирането ,защото могат да ви сътворят такъв проект че хонорара който ще платите за предпроектна консултация ще е нищо в сравнение с набутването ви от кофти проект.2. След като вече имате проект ,все едно имате рецепта която не разбирате ,ако никой не ви помогне как ще знаете дали сте я изпълнили коректно и кой мислите че ще ви разпише необходимите поетапно и за узаконяване документи.Мислите ли че аз бих си сложил подписа под плоча чиято армировка на съм видял?
Да не забравя и за разликата при използване на лек бетон - пенобетон или полистиролбетон.Разликата в тежестта на конструкцията ще е съществена защото относителното му тегло е повече от два пъти по малко от това на тухлите.Олекотяване и поевтиняване на фундамента особено при едноетажна къща обаче може и да няма .но то не е и съществено всъщност ,защото "икономията" в този случай не е сериозно число.Концентрирайте се върху по съществените икономии.
rumeniak - специалист
Здравейте колеги, всеки ден чета форума но рядко пиша. Първо искам да благодаря на колегата stivemaster че се включи в тази тема. Да PIP наистина Старата песен на нов глас и затова много се чудих дали изобщо да пиша но почнал съм вече....... Незнам как да го обясня но цена не може да се даде без примерен проект. Средна цена на квадратен метър жилищна площ излиза +- 300 евро на м/2, като в повечето случаи е + . Това е за не по малко от 70 кв.м. къща. Аз лично живот и здраве ще строя по тази система 140 кв. Много гледах много четох и съм 100% убеден че това е бъдещето. Някой писа че ставало като бункер... глупости на търкалета. Уюта е несравним, тишината е наистина тишина, не се усеща влагата която аз например усещам в жилище построено с итонг. На пипане стените са топли през зимата и хладни през лятото. Ама хайде да спра да тук че то стана рекламно каре.

Тема "Плюсовете и имат ли минуси новите технологии ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: