Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
SecondShoe - напреднал
На село има една къща, която е строена 1936 г. На два етажа е, първия етаж е с двоен кирпич, а втория единичен. Искам да пригодя за живеене втория етаж тъй като първия е много нисък и реално е правен с идеята да е маза. Трябва да се пипне тук там.

Въпроса е дали гредореда е в добро състояние защото разни хора ми казват, че видите ли, още малко гредореда ще се продъни докато ходя и ще пропадна от втория в първия етаж, само защото е стар. Тези хора нищо не разбират от строителство и говорят наизуст, но аз също нищо не разбирам и имам нужда от професионално мнение.

Така като гледам дървото ми изглежда в добро състояние, но не съм специалист и нищо не разбирам, затова направих снимки.

Първите снимки са на гредите от покрива:

Изображение Изображение Изображение Изображение

Следват снимки на тавана на първия етаж, който съответно се пада под на втория етаж. На мен ми изглежда много добре, но постоянно ме плашат, затова се допитвам до вас за да съм 100% сигурен, че си струва да правя ремонта и да живея там. Дебелото дърво на втората снимка е основната греда, която минава през средата на цялата стая. Ето:
Изображение Изображение

Не съм специалист, но на мен ми изглеждат добре. Предполагам, че няма да има проблем поне още 30 години, а ако се поддържа и по-дълго, но за успокоение имам нужда някой, който му разбира да потвърди предположенията ми :) .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Супер си е . Моята къще е от 32ра.
Номерът е да не задушиш гредите и изобщо дървенията с найлони и бетони.
Много е хубаво, че таванът ти е с тази кирпичена изолация.
По принцип отдолу можеш да си направиш обшивка дървена или гипсова.
housedoktor - майстор
Изглежда здрава конструкцията.А и къщата си е ново строителство.За да удължиш живота на гредите.Инспектирай ги,Гледай за загниване или дървояд.Ако няма проблемни участъци-импрегнираш ги.Ако дървото е било на сухо и не е пострадало много от дървояд- вземи един трион и дай на тези дето ти говорят да порежат някое пар4е .....С твърдоста на метал е .. :lol:
Понеже нямам все още собствен профил и използвам този на жена ми. По професия съм строителен инженер.

Според мен си е добре покрива, поне не се виждат лоши места и язви.
1. Вижда се, че покривното покритие керемиди и изолация са в добро състояние, не се констатират течове, както и следи от минали такива.
2. По всяка вероятност е правен някъкъв ремонт, за което говорят разликата в материалите, които са използвани (различните видове дърво).
3. Конструкцията на покрива е в добро състояние, макар да имам забележки към конструкцията по принцип. Добре е някой и друг подкос да се сложи. Щом е издържала обаче толкова време, ще изкара още. Все пак е добре да се сложат подкоси, за да се укрепи конструкцията хоризонтално.
4. Може да прегледаш конструкцията за деформации по елементите на покрива.
5. Все пак ще се наложи преправяне на покрива, че без прозоци не може.

Относно гредореда:
1. Струва ми се,че гредите са малко кривички. Не знам дали са провиснали, поне не се забелязва. Едната греда се е пукнала, но това не е голям проблем.
2. Имай предвид че ще промениш предназначението на покрива, респективно натоварванията, което е възможно да доведе до провисване на греди.
3. Ако се наложи, може да се увеличи броя на главните греди. Може да се направи двойна дъсчена скара (върху старите дъски).
4. Като ходиш по гредореда, ако има сериозни дефекти по дъските и гредите, ще си покаже.
5. Трябва да се предвиди и стълбата, ако няма такава.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Един Истински Строителен Инженер!
SecondShoe - напреднал
Благодаря за отговорите! Имам информация, че някъде около 60-те години е правен последния голям ремонт на къщата, от тогава нищо не е пипано, сигурно тогава са подменяли част от дървения материал на покрива. Поне се потвърждава моето впечатление, че къщата е в добро състояние. Течове по покрива наистина няма никакви, проверено е.

Тема "Два въпроса за къща с гредоред от 1936 г. (има и снимки)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: