• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pif4o - специалист
Колеги тъщата има една вила (силно казано по скоро груб строеж) преди 4 год. дядото бог да го прости хванал някъв мастор да слага улуци, така ги е сложил сякаш през плет не е виждал улуци. Течат от всякъде другаде ама не и от тръбите. Някои може ли да ме светне как са цените сега за труд и матеряли на метър улуци. Става дума за 17 метра улуци (две страни по 8.5 метра на височина около 4 метра от земята се намират). И евентуално ако се ползват старите улуци щото не са изгнили, просто са накривени щото сигур скобите са меки и са се огънали на вън, а до колкото разбрах имало некви скоби дето хващат и от горния краи към керемидите и няма как улука да се обърне на вън. Също така маи ще трябва и подулучна ламарина че керемидите не захапват улука и водата тече преди улука и олива всичко :) Майсторче бре да го фанеш да му изкривиш улуците по главата. Приемам също така и оферти за нови улуци труд и матеряли или по добре за ремонт на стария. Вилата се намира в покрайнините на Пловдив.
ArturDent - Почти Безобиден
pif4o, PVC улуците звучат добре като цена, но не са. На метър цената изглежда смешна, но като сложиш допълнителните елементи - разни там държачи, надки и т.н. става сума.
На мен за 60 м. обиколка + 5 х 3.5м вертикално ми излезе май към 1100 -1200 лв. с безшевни улуци. Цената за PVC идваше някъде към 950 лв.
Безшевните се монтират по-лесно, май.
Panzer - специалист
Безшевни улуци 16 лв с монтаж, водостоци - 16 лв. надулучна пола някъде към 8 лв. цени на линеен метър. Да те ориентирам в цените. :)
schuldiner - майстор
Хм, тъй става, като се правят икономии... На всяко ребро трябва да има скоба - дори и мека шина да е, като са нагъсто държат. Твоите сигурно са тук-там и като не са фалцвани парчетата улук, кривят се накъдето си искат... Увисването навън се получава и от неправилно поставяне на скобите - трябва да се съобрази с наклона на покрива, но често ги плющят както са си, т.е. улукът е с наклона на ската и естествено прелива. Лошата новина е, че имаш доста за правене:
1. Демонтаж на първите 2-3 реда керемиди. Ако има някаква покривна мембрана също да се освободи поне 50-60 см от стрехата.
2. Демонтаж на стария улук и скобите изцяло.
3. Задаване наклон на стрехата, за да се оттича улукът в желаната посока - това най-вероятно не е направено.
4. Нови скоби. Грундирани и боядисани (евентуално поцинковани, но едва ли ще намериш). Последно купувах по 2,80, но си бяха отврат, а да правя сам ме мързи... За 20-30 бройки не си струва. Излишно е да споменавам, че улукът върви по скобите и както ги сложиш, така ще стои и той.
5. Това не вярвам да ти го направят - на място метровите парчета улук се фалцват на 3 или 4 м. Ако са двуметрови - по двойки. То има и безшевни, но твоят май не е такъв?
6. Монтаж на улука. Обработка на снадките между нефалцваните парчета (полиуретан или припой и някакъв крепеж - самонарезни винтове или нитове).
7. Надулучни поли. Колко широки зависи от много неща, но обикновено 20-25 см стигат. Материалът е към 2 лв., заготовка и монтаж да речем левче и нещо, значи до 4 лв. е нормална цена за метър.
Тази пола трябва да се закопчае в подгъва на улука и, при добро желание, да се фиксира с поне един нит/винт в това закопчаване, щото изтърва, мамка му...
8. Оправяш водоотвеждането - казанчета, тръби и т.н.
9. Ако има мембрана, връщаш я, подлепяш към надулучната пола, нареждаш керемидите.

Цялата тая галимация е около ден работа за един човек. Имаш стотина кинта за материали, а труда - както го договориш... Аз лично не бих се хванал, щото съм 100% сигурен, че сегашното ти изпълнение е циганско, а по принцип след мангали не пипам нищо. В тази връзка - скоби, опасващи улука или конзоли също са цигански патент. За нормалните улуци (старите) единственият правилен монтаж е със скоби от шина поне 3 мм, обработени подходящо и достатъчно на брой.
pif4o - специалист
Колега по изчерпателен отговор не бих и мечтал да получа :) Работата е ясна, а със сигурност сегашния улук е бил циганска работа за това оферти от братя роми не искам :)
Явно със стария улук няма да стане работа ще трябва всичко на ново да се прави. Чакам някои да предложи оферта и да го направи по гореописания начин за да не го сърби дупето :-D
ArturDent - Почти Безобиден
pif4o написа:
Колега по изчерпателен отговор не бих и мечтал да получа.
Прибави и моя пост към този на schuldiner, защото каквото съм писал съм го научил от него.
Тъй че бонуса става двоен ;)
trolazol - специалист
№ Име на стоката Мярка Цена с ДДС
1 Водосточна тръба Ф100 метър 3.40 лв
2 Водосточна тръба Ф120 метър 4.10 лв
3 Улук 28.5/100 см бр. 2.60 лв
4 Улук 33/100 см бр. 3.00 лв
5 Улук 28.5/200 см бр. 5.80 лв
6 Улук 33/200 см бр. 6.20 лв
7 Кривки Ф100 бр. 3.20 лв
8 Кривки Ф120 бр. 3.70 лв
9 Ъгли за улуци 28.5 см бр. 6.50 лв
10 Ъгли за улуци 33 см бр. 7.50 лв
11 Водосборно казанче Ф100 бр. 5.50 лв
12 Водосборно казанче Ф120 бр. 6.50 лв
13 Гривни за водосточни тръби Ф100 бр. 0.90 лв
14 Гривни за водосточни тръби Ф120 бр. 0.90 лв
15 Скоби за улуци 28.5 см бр. 0.80 лв
16 Скоби за улуци 33 см бр. 0.80 лв
17 Над улучна пола 100 см бр. 2.80 лв
18 Под обшивка 100 см бр. 1.90 лв
19 Обшивка за челна дъска 100 см бр. 2.90 лв
20 Обшивка с чело 100 см бр. 3.70 лв
21 Коминна обшивка 100 см бр. 3.20 лв
22 Обшивка за изолация 100 см бр. 1.80 лв
23 Шорц 100 см бр. 3.30 лв

фирмата е в софия
pif4o - специалист
Цени слънце, сега остана да се намери и кои да го направи в Пловдив.
pif4o - специалист
Хайде няма ли мераклия за един ден да изкара някои лев?
EDI - майстор
Жалко, че си от Пловдив, ако беше по-близо, щях да ти ударя едно рамо.
  • 1
  • 2

Тема "Цени за улуци?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: