• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
babati - специалист
Здравейте. Вече на 2-3 пъти имах проблеми с водопровода на къщата, поради некомпетентни "майстори" явно. Та исках да попитам, за да си знам и аз как се полагат тръби. Доколкото знам, добре е дълбочината на полагане да е около 40 см и да има пясъчно легло, за да не се сляга пръстта. Нещо друго има ли?

Благодаря!
housedoktor - майстор
Бих добавил: 60 см +изолация и на 20 см над тръбите сложи от предупредителните ленти,за да не се повреди при евентуално копаене след време
единак - специалист
Точно това се извършва в момента на моята вила.
Точката на замръзване в БГ е приета за 80см, тоест копаеш до 80см и можеш да не слагаш изолация. Зависи и от района, където живееш. Много хора всъщност споделят мнението, че 80см е презапасяване и всъщност няма регистрирани замръзи на дълбочина по-голяма от 60см.
Когато полагаш се опитваш да предвидиш къде би имало проблеми в бъдеще - примерно ти си полагаш тръбата както ти харесва на теб, комшията отдолу решава да строи след 1г и ти разказва играта. Стараеш се да не минаваш напречно под път, ако можеш. Избягваш многото чупки, колена и т.н., слагаш пясък(може и рохка пръст, ако ти е добра почвата), зариваш, като особно внимаваш да няма камъни или кофти буци върху тръбата (никога не знаеш какви машини ще минават от там).
Милен - майстор
80см не е презапасяване от студ. Голямата дълбочина е да не се повреди тръбата от евентуални бъдещи разкопки по терена, щото нали знаеш луд умора няма.
Стефан - майстор
Според мен, и 50 см са предостатъчни, ако върху тях сложиш пясък и стиропор с ширина поне 20 см.
единак - специалист
Напротив, точно от студ са. Водопровод се полага под точката на замръзване, която е 80см за Бг. Освен, ако не се е променила през последните 15г. Щот' нали ледовете се топАт и се 'дига градуса и вобще...
Като казах, че точно това се върши в момента на моята вила, не уточних защо. Пролетта се оказа, че досегашната тръба, поставяна кой знае от кого се е пукнала, поради замръз. Когато я изровиха установиха, че е била на 40см.
Deo-x - специалист
И аз съм на мнение,че нормалната дълбочина за полагане на тръбите са 80см.,без изолации.Ето и снимки на шахтата ми:

Прикачен файл

1.JPG
ясно се вижда-8осм.
1.JPG (76.41 KиБ) Видяна 10692 пъти

Прикачен файл

vodomerut.JPG
vodomerut.JPG (124.95 KиБ) Видяна 10692 пъти
Стефан - майстор
Показвам и моята шахта. Вътре подземната част е 1х1х1 м, която цялата е облицована със стиропор при строежа. Достатъчно пространство, а не просто дупка в земята. Както в горния пост. Остава шпакловката с мрежа, когато остане време. Отделно горната плоча на шахтата ще бъде 30 см под нивото на земята.

Прикачен файл

P8130069.jpg
P8130069.jpg (93.97 KиБ) Видяна 10684 пъти
goran2 - специалист
Тази зима моя спирателен кран замръзна и се спука на 80см.без изолация.Става въпрос за Софииско.Следва една изолациика :lol:
alexb - специалист
Стефан написа:
Показвам и моята шахта. Вътре подземната част е 1х1х1 м, която цялата е облицована със стиропор при строежа. Достатъчно пространство, а не просто дупка в земята. Както в горния пост. Остава шпакловката с мрежа, когато остане време. Отделно горната плоча на шахтата ще бъде 30 см под нивото на земята.

Стефане, какво означава дупка в земята, тая дупка е сигурно на 40 години, и няма място за сравнение с твоята която е ново строителство.
  • 1
  • 2

Тема "как се полагат тръби в двора?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: