Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
muisan - помощник
Къщата се намира на 10 км от Берковица.Малко село , разполага с ток и вода.Проблема е че е направена от глина в смес със слама/плетарка/.Къщата е доста запазена , но има нужда от майстори , които разбират от работа с глина.Ако има интерес , мога да изпратя снимки.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Искаш реставрация?
Потърси ли местни майстори?
muisan - помощник
Не знам точно какво се разбира под реставрация,важното е да се направи къщата годна за живеене.Свързах се с местна фирма за реставрация, която ми поиска около 2000лв за ремонт до ключ на едната стая , която е 4,20-4,50/включително таван от сачак и замазка с дюшеме,мазилка /.След това се свързах с строителна бригада , която се занимава с мазилки,те огледаха къщата и решиха , че трябва първо да се замаже с глина, а после да се сложи рабица и да се направи варова замазка.За което поискаха 23лв. на кв. м.На мен ми се струва , че е доста.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Реставрация е възстановяване. Със същите материали, по същата технология.
"Местни майстори" не е строителна бригада. Това са Бай Марин и Бай Иван, стари смокове (не крий ракията, знаят си мярката) които общо=взето са построили или ремонтирали цялото село...
Дай снимки да видим за какво иде реч.
Някаква възможност сам да си я ремонтираш?
muisan - помощник
За съжеление не мога сама да я ремонтирам.А средната възраст на хората в селото е 70-90 години.
rendo - специалист
Дай да тръгнем малко по от далеч......

1- во снимки
2-ро стените в какво състояние са плетовете здрави ли са........
3-то как е мазано : само кал ; кал и слама , кал и вар
4-то какво искаш да направиш само да възтановиш стените или да измажеш или да се направи във градски стил.
5-то - раши каква ти е концепцията и я напиши за да може да ти бъде даден точен съвет.
6-то селските къщи имат специфики които ти НЕ ЗНАЕШ за това ще е най добре да се погледне от човек който разбира. Давам пример може къщата да изглеща супер но да са изгнили кушаците на зидовете .....
7 - Много е важно да се знае концепцията на ремонта за да не правиш излищни работи както и да не пропуснеш някой основни.

Дай повече информация за да можем да ти помогнем
rendo - специалист
Детайлни снимки !
Не говорим за пейзажни снимки - това е форум за строителство а не за художници :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
На първо време и тази снимка става.
Това с което е градена и измазана къщата, вероятно е някаква местна глина омесена с гюбре и слама. Това, че селяните са седемсегодишни не е лошо. Щом са на собствен ход. Пускаш се из селото и разговаряш с тях. Питаш как си поддържат къщите... отде материалите...кой... как и внимавай те да те разберат и ти да ги разбираш.
Имай предвид, че селянин н есе пенсионира. Работи докато умре.
Това е най-лесната за поддържане куща. фърляш, то залепва... с малки шепички... после с мистрия провлачваш, то се заглажда... Точно женска работа е. И всяка година преди цветница варосваш всичко. Варта държи стените. И избива гадинки. Но това после.
Имаш разместени керемиди, провери тече ли. Наместването им е първата ти грижа.
muisan - помощник
Имах затруднения с качването на снимките, надявам се да съм успяла .Първата снимка е стара, сега покрива е оправен има и олуци.Изображение

Тема "търся майстори за мазилка на къща на 100 години" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: