Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dino - специалист
Здравейте ,
Интересува ме кое е по- изгодно да се построи ,по- икономично и ще ми излезе по- евтино, къща на един или два етажа. Идеята ми е да направя малка къща в покрайнината на едно село . Парцела е извън регулация ,но със променен статут.Трябва ми разгъната площ за всички помещения от порядъка на 160-170 кв. м. Мога да направя всичко на едно ниво ,но може и на две (напр. спалните да са отгоре). На мен лично ми се иска всичко да е на един етаж. Но все пак , какви ползи имам в единя и в другия случай ? Ако е на два етажа ще трябва повече пари да вложа в основите заради по- голямото натоварване ,което ще поемат ,но в другия случай застроената площ ще ми е повече .
Ще ви бъда благодарен ако ми помогнете в този мои избор.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ми на малкия човек всичко му е малко. Яхтата му малка, къщата му малка. Няма да продължавам.
Така както питаш, мисля, ще е добре да напомня, че покривът ще е по-малък. Това стига ли ти?
n.nikoloff - специалист
На един етаж излиза по-скъпо заради 2 пъти по-голям покрив и 2 пъти по-голям фундамент. Но не е болка за умиране - важното е какво на тебе опонира повече.
ribnikolaevi - майстор
Да не забравяме гледката от по-голямата височина, особено като си пиеш ракията на добре засенчена тераса ...
Аз лично съм за това да има втори етаж.
silllveto - Майсторица
Аз съм за едноетажна. Много е удобно за ползването на двора и по принцип. Няма да правиш стълби и жена ти няма да ги чисти :-D
Master_Kenobi - V.I.P.
Е, колко са 170 квадрата за къща?! Като извадиш, тераси, навеси, гараж, мазе (склад) и пр., както си е по учебник, ще останат 100-тина квадрата - за никъде... :-D
Dino написа:
...Парцела е извън регулация ,но със променен статут...
Я пак кажи за това, че не разбрах, как ще строиш?! :?

А иначе, един или два етажа (щом има възможност за избор), си е въпрос на вкус и предпочитания, според мен. При еднотипно строителство сметката ще е горе-долу еднаква вероятно. Въпросът е, че при едноетажно строителство, по-безпроблемно можеш да строиш немонолитно. (С всичките му компромиси за къща за постоянно обитаване.) От това може да дойде по-чувствителна разлика в цената...
Последна промяна от Master_Kenobi на ср юни 24, 2009 12:17 am, променено общо 1 път.
shadowman - майстор
Моето мнение е едноетажна къща, щото тук при нас имаме двуетажни и триетажни къщи. И в повечето случай се оказва че третия и в по-редки случаи втория етаж се за паяците. За протокола аз съм в двуетажна.
Pooh - майстор
n.nikoloff написа:
На един етаж излиза по-скъпо заради 2 пъти по-голям покрив и 2 пъти по-голям фундамент. Но не е болка за умиране - важното е какво на тебе опонира повече.
Я пак?! Къде е по-голям фундамента, при 7м. колона или при 3м. колона? За едноетажна къща можеш чисто и просто да си копнеш стъпчици 1/1/1 метър. Носещите елементи са със значително по-малък размер. Да не говорим, че има и алтернативи на монолитното строителство - дърво и метал.

Личното ми мнение - при къщите почти всичко е субективно. Можеш да правиш къща на едно ниво, която да струва като MALL, може и да струва по-малко от автосервиз - зависи от вид на строителство, конструкция, цена на изпълнение, довършителни работи ... Все си мисля, че на 1 ниво може да се смъкнат много от разходите - бетон, армировка, кофраж /ако е монолитна/, но без никакъв идеен проект тук само си чешем езиците. Предполагам си имаш вече архитект, който да ти прави проекта - най-добре седни с него и на чашка разчепкайте темата.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Чешем. Нищо си няма. "Промяна статут" е малко странно. На земеделска земя знаем какво може и не може. Статутът е земеделска или в регулация. Ако прави чифлик е едно, ако прави фабрика е друго...
Сто и забравих колко квадрата са много за къща. Най-ми прилича на човек слязъл от апартамент и хабер си нямащ.
Да даде повече инфо, да се начешем качествено. Тъй не е работа.
Pooh - майстор
n_a написа:
Чешем. Нищо си няма. ... Да даде повече инфо, да се начешем качествено. Тъй не е работа.
Напълно ... ама напълно съгласен. Тук почнах да се чуствам като Кашпировски по едно време - "Олеле, помощ, дайте акъл?" А за какво и как - никой не ти казва. :wink:
В случая, човека е още на етап "мъдруване" и трудно ще даде повече инфо ми се струва... А и с тази "промяна на статута" ... без виза, каквото и да говорим - няма стойност.

Тема "Къща - на един или два етажа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: