Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
sipher - помощник
Здравейте колеги,
Наскоро ще завършвам еднофамилна къща в строеж и искам да променя част от покрива й от скатен в модерен плосък покрив.

Става въпрос за усвояване в плосък покрив на 16 м2 (4х4) от общия скатен покрив. При подобна площ и окантване с трегери отстрани се чуде обаче колко ще трябва да е минималната дебелина на плочата. Идеята ми е за максимално тънка плоча за обитаем плосък покрив
ribnikolaevi - майстор
Ти сам ли си я проектираш, нямаш ли проектант-конструктор?
zdravko_dimitrov1986 - специалист
За обитаема плоча ли говориш, или за покривна.
За обитаема - зависи от подпорните ти разстояния и от товарите, които ще действат на плочата.
Ако е за покривна - 10см. е добре.
А с такава промяна няма да минеш лесно. Питай си конструктора.
Обясни по-подробно какво искаш да правиш.
Плоският покрив създава и др. проблеми - оттичане на водата, задържане на снега и др. такива.
Помисли добре.
Поздрави.
sipher - помощник
за покривна плоча.

оттичане на вода няма да има, но верно ще се задържа сняг. става въпроса обаче за плосък покрив на стълбище, което все пак е търпимо.
иначе 10 см ми се вижда твърде много. Мисля, че -повече от 5 см. едва ли ще са нужни с армировка ф8

с акт 16 обаче нещата не съм сигурен как ще стоят, при вече одобрен проект
Значи пак не мога да те разбера напълно какво искаш.
Покрива ти е скатен, като над стълбището искаш да го направиш плосък ли.
И това от какъв зор.
Това е съществуна промяна от проектите, така че се консултирай с надзорника ти.
Дай повече инфо - покривната конструкция дървена ли е или не. Пусни поне снимки или някой от чертежите ти.
Пак ти казвам - дебелината на плочата зависи от много неща - можеш и до 8см да смъкнеш но зависи.
10см. е добра дебелина.
Дай повече инфо, снимки, чертежче. Планираната нова плоча на какво ще стъпи - на шайбите на стълбището ли /предполагам, че имаш шайби там/, или на какво.
Много си словоохотлив и така няма да стане.
Поздрави.
sipher - помощник
обектът е 5 категория и няма надзор. стр. техник съм аз

плочата мисля да стъпи върху 1 шайба и 3 колони свързани със солидни трегери. не желая обаче да правя солидна плоча, която би могло да се наложи да се разваля при надстрояване, а иначе би подобрила естетическия вид на сградата. Все пак 16м2 не са голяма площ и искам да попитам за практика на възможната минимална дебелина на покривни плочи за плосък таван, които да издържат само себе си
Начертай примерното положение на плочата, местата на подпиране, размери на колоните, дълбочина на гредите и така нататък.
Какви са подпорните разстояние.
дебелина на плочата 10см. не е никак много.
Ходи при к7онструктор да ти направи армировката на плочата. държиш ли да е плоча, не може ли да се измисли нещо гредоред..
Поздрави.
П.П. въпросната плоча с размерите, които ми описваш ще е кръстосано армирана - в долен ред се поставят железата по късата страна, после по-дългата, след това монтажна за усилителите над опорите.
Това е доста примерно казано.
Поздрави.

Тема "плосък покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: