Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,

Не знам дали точно в този раздел е подходяща темата, но просто не знам къде точно да я пусна.

Искам да попитам има ли начин да се разбере дали пруския свод е строен с кръжило или не? Купуваме една къща от 1928 г. и брокерът каза, че е с пруски свод, но не мога да разбера дали е с кръжило - това е някакъв архитуктурен елемент, който правел подобни тип сгради устойчиви. Собственикът също не знае - къщата е строена по времето на прадядо му. На 2-та етажа, които са жилищни таваните са плътно покрити с гипсови декорации и корнизи и няма опадало, за да се види какво е отдолу. Подовете навсякъде са от дюшеме, върху което е залепен балатум и отогре залепен мокет :shock: Представа нямам как ще се чисти от дюшемето, ако купим къщата. :?
Единственият таван без гипсови декорации е този в мазето, но той е покрит от слой черни сажди, защото там са държали въглищата и е бил и котела за парното. Не се виждат видимо греди или нещо от този род.

Има ли някакъв начин да се разбере без да се къртят гипса и да се чегърсат саждите? Височината на таваните на жилищните етажи е 3,45 м. от пода, ако това има някакво значение. В мазето е 3,10 м. Стените на мазето са от големи камъни и нещо като вар в зидарията.
chapara - майстор
Каква е идеята на въпроса ти,стабилна е :?
inkovsv - специалист
А с какво друго да е?
ribnikolaevi - майстор
Аз съм срещал две подови конструкции, на които се вика пруски свод. Едната е някакаъв първообраз на стоманобетона, . Стоманени 2Т профили и между тях връзки със шини и запълнено с бетон. Но няма класическа армировка. Другия тип е отново с 2Т стоманени греди и между тях се изграждат сводове от тухли. И двата са достатъчно здрави, но подробна информация трудно може да се намери.
И малко отклонение от темата - често като се продава къща с гредоред, брокерите казват, че това е пруски свод. Преди доста години за малко и мен да ме прецакат така, затова по-добре викни някой твой познат, добре е да е СТРОИТЕЛЕН ИНЖЕНЕР (това не е за майсторята, или поне за повечето, без да се обиждат) и провери дали със сигурност е пруски свод или е гредоред.
Не че гредореда е лошо нещо, но е хубаво да знаеш какво купуваш. При тези височини, които имаш, може да се получи доста разчупено архитектурно решение, с полунива и т.н.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
... пруски свод не е ли онова яко нещо с металните релси и тухлени сводове между тях?
Ясно, това е. Никой никога не си е правил труда да крие сводовете в мазетата. Сиреч, ако таванът на мазето е на сводове, то, ясно.
Обаче нещо важно. Тези къщи не търпят реконструкции. Цялата работа е като кула от кибритени клечки. Всички големи къщи на гредоред са така, та ако си мислите тази стена да бутнете, онази да преместите, врата тук, прозорец там... просто се откажете.
То затова и са по-евтини такива къщи.
Последна промяна от n_a на чет авг 06, 2009 4:12 pm, променено общо 1 път.
ribnikolaevi - майстор
Това е един от вариантите, n_a. Има и друг вид, пак с "релси", шини перпендикулярно между тях и излят бетон върху шините.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
И може би "моят" вариант е именно с кръжилото? По-якият е. по спомени, по онези времена не са ползвали железобетон
ribnikolaevi - майстор
Казва се стоманобетон, щото желязото си е желязо, но е химичен елемент. А в строителството се ползва стомана.
Това което описах като друг вариант няма характеристиките на стоманобетон (армировката да е диспергирана в обема на бетона), а е някакъв много предварителен вариант на използване на бетона.
Както и да е, забиваме в глупости, най-важното е да не е гредоред, щото най-често при наличие на такъв под той се представя от брокери и продавачи като пруски свод.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Ако беха казали в кой град е къщичката на мечтите, щехме да познаем на гредоред дървен или джелезен е. Нооо тази информация я нямаме.
Да се фанем на бас, заинтересиованата ще си провери ли темата за отговори?
Благодаря за отговорите.

Къщата, според брокера е пруски свод. На един от етажите има малки тераски и отдолу се виждат в терасите едни метални - не знам дали греди е правилното им име - около 5 см. широки и минават под целия балкон. Перпендикулярно на външната стена на къщата. Мазилката се е отронила или цимента или каквото ги е покривало. Поне на външен вид не ми се виждат ръждясали.

Къщата е в София - около Женския пазар. Само дето съм объркала годината на строеж - не е 1928 г., а 1908 г. :roll:
Относно сводовете - в стаите на жилищните етажи има заоблени ъгли на стените с тавана, но дали са така зидани или е от гипсовите корнизи нямам представа. В мазето определено сводове няма в ъглите.

Относно стабилността - в мазето пода е здрав, но там е от големи камъни и някаква пръст или поне на мен така ми изглежда. На 1 жилищен етаж пода изглеждаше здрав, докато ходеме на него - не усетих нищо да се люлее или да пружинира. Нямаше и скърцане, но дали е от слоевете залепен балатум и мокет върху дюшемето или просто дюшемето си е здраво мога само да гадая. На 2 жилищен етаж - той е под таванския - пода в една от стаите леко се усеща пружиниране, но без скърцане. От покрива е имало теч и едната стена на стаята с пружинирането е мухлясала, но теча е отстранен.

За сега не смятаме да преместване местоположението на стаите. Знам, че стените са носещите конструкции на старите сгради. Харесват ми и високите тавани, въпреки че гипсовите амурчета и венци и други странии отливки по тавана леко стряскат. :shock:

Друго, което си спомням е, че външните стени са широки 70 см. Мерено е по ширината на прозореца. Вътрешните са 30 см. - касите на вратите.

Съжелявам, че не мога да кача снимки, но собственикът не бе съгласен да му снимаме стаите. :oops:

Тема "Как да разбера дали пруския свод е с кръжило?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: