• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
void - напреднал
Здраве желаем на всички майстори!
В момента правя двускатен покрив който обших с дъсчена ламперия и който ще покрия с битумна керемида тип "Пчелна Пита".
Отговора който искам да намеря е дали е необходимо да се монтират отдушници, или да взема впредвид това че между дъските съществувайки мънички фуги, ще се осъществява до известна степен някакво вентилиране на пространството между дъските и керемидите?
Ако е необходимо да бъдат поставени,моля ви посъветвайте ме за точния начин на изпълнението,брой на отдушници,и т.н.
Квадратурата на скатовете ми са по 60 кв.м. Между дъските и шиндлите мисля да постелям подпокривна мушама (от най обикновенните).

Благодаря ви много за отговора в аванс.
Поздрави!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Това между дъските и шиндлите е абсолютно излишно и даже вредно. Не измисляй топлата вода, ами все пак, прочети упътването за монтаж на шиндлите!
отдушниците не са за проветрение между дъски и шиндли. Шиндлите лягат плътно върху равните, без пролука дъски! Пак казвам, прочети упътването.
Отдушниците са за покривната конструкция. Напоследък се забелязва еднпо престараване, едно почти вакумиране при затваряне на разни пространства... Реално, можеш да оставиш под стряхата по някакъв начин отворено и подпокривното ти прострянство ще си диша.
8180 - майстор
На първо гледане си "далеч" от истината.
Виж това:
http://www.tegola.ru/simylator.html

и ако не ти се проясни - ще дискутираме.

Засега, че няма време - вентилацията се осъществява чрез специална междина (в случая под ОСБ) и служи да "суши" топлоизолацията основно (ако я има), да облекчава работата на битума и да подобрява климата вътре (ако е обитаемо) зиме и лете.

П.П. Добре дошъл!
Горе в менюто има едно "Търсене" - имаше няколко теми по въпроса. Погледни ги и пак питай, ако трябва.
void - напреднал
Лошото за мен в случая е че упътването от пакета е много постно.Значи в негоне се споменава текстово относно подложен пласт,но има картинки там на които ясно се вижда че над дъсчената обшивка се "мъдри" едно черно килимче наполовина развито,наполовина свито.Керемидите са чешки.В сайта на Изола П. прочетох че при по малки наклони на скатовете е задължително полагането на воалит,а при по големи наклони е препоръчително. Да разбирам ли че, самия отдушник преминава през ламперията и долния му край излиза под нея с оставен за целта отвор в нея,за да се проветрява от конденз като цяло, целия таван който евентуално ще се затопля?
Яро - помощник
Отдушници се поставят задължително. Бройката ако не се лъжа беше 1бр/60м2. Според мен е хубаво да са "билни" http://www.armormat.com/bg/accessgroupinfo_3.php
С какво ще "затвориш" конструкцията отдолу, защото може да се получи така, отдушника да вентилира само едно "междуребрие".
Какви са помещенията отдолу?
void - напреднал
Под покрива има две тавански стаи. Купих два броя отдушника,и мисля единия да разположа така, че да вентилира едната стая,а другия отдушник да проветрява другата стая. Принципно все още не съм мислил с какво да облицавам под дървенията.За момента ми е по важно да си пригодя 1-вия етаж.Тавана по натам. Когато му дойде времето. :roll:
8180 - майстор
Войд,
Споменах ти, че нещо грешно схващаш нещата.
Тази вентилация НЕ Е за стаите, а за самата конструкция на покрива, когато отдолу са тавански обитаеми помещения.
Ако е просто таван, топлоизолацията се полага на пода му, а целия таван се вентилира през прозорчета примерно.
Когато има стаи, топлоизолацията се интегрира в самия покрив заедно с вентилационна междина над нея - откъм стрехата влиза външен въздух и на "самотек" се качва до билото, вентилирайки покривната конструкция. Естествено са необходими входни отвори в стрехата, въпросните отдушници и междина в покривната конструкция (дават 3-5см по памет).
В сайта на Яро го има подробно описано:
http://www.armormat.com/pdf/BG.pdf
Успех,
void - напреднал
Стана ми ясно 8180. А по какъв начин да оставя отвори откъм стрехите?
Вече има наковани там челни дъски,и не знам дали няма да попречат евентуално на работата по направата на отвори.Напиши ако имаш отговор по подробно!
Значи най доброто местоположение на отдушника е близо до билото.Тъй като в моя случай са два отдушника трябва ли да ги монтирам примерно един срещу друг съответно на двата ската,или трябва единия да е в едната половинна част на единия скат,а другия в другата половина на отсрешния скат?
void - напреднал
ето тука намерих една снимка на която е дадена как въздуха се просмуква между улука и челната дъска,и преминава под надулучната пола:
http://www.tegolacanadese.com/en/ventilated_roof.aspx
8180 - майстор
Void,
За броя на отдушниците си има норми (не ги помня) - сигурно и в сайта, който даваш ще се намерят - на твоята картинка са на ВСЯКО ребро.
Апропо, там има и др. интересни картинки - чукни менюто в ляво от твоята картинка.
По горе колегата препоръча "отдушникът да се изпълни като "двойно било" - аз живот и здраве също го мисля така.
Не съм достатъчно добър да кажа точно как да стане най-лесно в твоята ситуация.
Дано колегите помогнат.
Не е лошо да дадеш нещо скица за тавана, стаите и покрива, къде ще слагаш ТИ - да е по-ясно.

Само да вметна, да затвориш междината с някакви решетки за птици/насекоми. Ако си с вата, ще ти трябват и два вида фолиа около нея + хидроизолацията над дървенията - има го при Тегола.
http://www.tegolacanadese.com/en/vapour_treatment.aspx
Преди го имаше някъде на БГ, ама сега не го намирам.
Ако внимателно рагледаш картинката на руснаците, която ти дадох ще видиш всички елементи на такъв покрив.
  • 1
  • 2

Тема "Запитване за отдушници за покрив с битумни керемиди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: