Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Ще ви цитирам точното обяснение преписано от проекта:"Земетръсните сили от 8 степен по НПССЗР-87 с Кс=0,15 ще се поемат от шайби,зидани от YTONG,клас B5, D600 кг/м3 на циментоваропясъчен р-р марка 5МРа с дебелина на фугата до 10мм и означени на чертежа с Ш".Става въпрос за едноетажна къща 88кв/м.Пред избиване съм на долна плоча и трябва да почна да зидам,но имам някои колебания към тоя YTONG.Питах техничката дали не може да се замени с друг материал-напр.-тухли POROTERM или единички-отговори ми че материала трябва да отговаря на посочените изисквания. Рових се из сайтовете на най-различни производители но нищо не можах да схвана. Помогнете !
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Питай си проектанта.
И се хвани си прегледай всичко. Малко късно се усещаш, но не е фатално.
inkovsv - специалист
Можеш да замениш с плътни единични тухли ,където е означено като шайба,а на другите места зидай с каквото си искаш.
Яро - помощник
Много внимавай ако ще зидаш с Итонг, защото масово се продава по-нисък клас от този който ти трябва .Аз лично въобще не бих се притеснил да си зидам итонгова шайба на едноетажна къща. Виж ако ше е по-височка тогава е друга бира. Както е посочил колегата единичките са най-добри за тухлени шайби.
ribnikolaevi - майстор
jonny33 написа:
Ще ви цитирам точното обяснение преписано от проекта:"Земетръсните сили от 8 степен по НПССЗР-87 с Кс=0,15 ще се поемат от шайби,зидани от YTONG,клас B5, D600 кг/м3 на циментоваропясъчен р-р марка 5МРа с дебелина на фугата до 10мм и означени на чертежа с Ш".Става въпрос за едноетажна къща 88кв/м.Пред избиване съм на долна плоча и трябва да почна да зидам,но имам някои колебания към тоя YTONG.Питах техничката дали не може да се замени с друг материал-напр.-тухли POROTERM или единички-отговори ми че материала трябва да отговаря на посочените изисквания. Рових се из сайтовете на най-различни производители но нищо не можах да схвана. Помогнете !
Първо, този правилник вече не е актуален, има по-нов - от 2007г. Това обаче не е фатално в твоя случай. Относно ИТОНГА, съмнявам се, че произвеждат масово такъв с клас на якост съобразно предписания. Най-вероятно масовия не е такъв. Все пак може да проверш - на опаковката на палетата трябва да го пише. Не видиш ли В5 - бягай надалеч. Относно замяната му - да може. Зид от прътни "единички" би трябвало да е по-здрав от този с ИТОНГ. Така че - зависи дали ще се иззида добре (фугите да са ПЪЛНИ с качествен разтвор и зидарията да е наредена по правилата). Относно замяната от документална гледна точка - тук вече си зависи какъв ти е случая. Ако смяташ, че някой може да се заяде, намери проектанта и му поискай да осъвремени документацията на проекта. По-скоро очаквам, че няма да имаш проблеми, но ти си знаеш конкретно твоя случай най-добре.
Успех със шайбите :-D
Благодаря ви много за съветите.Аз все си мисля за замяна с poroterm 25 n+f.
YTONG клас В5 ще рече ,че издържа на натиск 5MPa,на поротерма декларират якост на натиск 10N/mm2,което е 10MPa-значи двойно повече от итонга.Изчитайки доста неща из интернет разбирам че за противоземетръсната устойчивост от значение е и хоризонталната якост на стените-в частност на тухлите и свързващия ги материал.Не съм сигурен, няма данни,но все си мисля че и тука поротерма ще е по-здрав.
Стефан - майстор
jonny33 написа:
...на поротерма декларират якост на натиск 10N/mm2,което е 10MPa-значи двойно повече от итонга...
Аз ли криво чета, или някой криво се изразява? За мен от равенството 10 N/мм2 = 10МРа е вярно само числото 10. :? :? :? Още - това са различни мерни единици, за различни неща. Някой ще ме ограмоти ли? Извинявам се, ако греша.
Стефан - майстор
Знам руски писмено и говоримо, но не го предпочитам. И не ме препращай към разни сайтове, ако обичаш. За мен налягане и натоварване са различни понятия. Не ми се иска да вярвам, че съвременното образование е деградирало до такава степен.
Добре, "майсторе" може и да си прав.

Тема "Помогнете-Зидани шайби с YTONG" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: