Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ROBOT - напреднал
Избор на керемиди за покрив - бетонни или керамични?

Здравейте,

моля за съвети - искам да сложа керемиди на покрива (150кв м). половината е малко разчупен но не е нещо свръх сложно де. Въпроса ми е че от 11 години покрива беше изграден от хубави изсъхнали дъски, подсилен е на няколко места също и тогава бе покрит с посипка битумна, която не е мръднала и капка не е пуснала. Но не искам да чакам оше 11 години и искам да наредя керемиди.

1)Въпроса е дали керамични или бетонни и кои марки и модели. А някои има ли отзиви за пясъчно полимерните - никога не съм виждал ???

2)дали няма някакъв проблем да бъдат наредени върху посипката (с дървени летви и двойна скара естествено)

3)искам задължително летвите (казаха ми 3х4см били ОК) да ги импрегнирам с нещо против
изгниване, мухъл и т.н. Какво да използвам???

4)определено искам да е суха система за монтаж - Гледам БРАМАК, ТОНДАХ и ТЕХНО СИМ
обаче ТОНДАХ са скъпички (особенно елеменитите) , а бетоновите Брамак и техносим ме притеснява че ще избелеят . Техносим са български и са с хубав наситен червен цвят - сайта им е добър и са с най добри цени . Брамак имат обаче още един слои отгоре и са по лъскави и по малко вода задържали.

Всеки съвет и насока е добре дошъл
Прикачен файл:
15 AUGUST 2006 (13).JPG
Прикачен файл:
Villa 156.jpg
Прикачен файл:
21 DEC 2007 (93) FRONT.JPG
Прикачен файл:
Villa 243.jpg
Passa - специалист
1. Разликата между бетоновите и керамичните керемиди е теглото и броя на керимиди за кв.м. Бетоновите са по-тежки около 4 кг. за бр. (10 бр. за 1 кв.м.) , керамичните са по леки , но са повече бр. за м.кв. м/у 12-14бр. Пясачно полимерните са по-леки, но за тях трудно се намират аксесоари ( което налага комбиниране с други керемиди)
2. Единствения проблем е в теглото на покрива ( сега се предлагат подпокривни фоля за подкеремиди, те са леки и не пропускат вода) , но след като вече имаш изолация, не е проблем стига да се остават одушниците за покрива, защото иначе може да изгният дъските от долу, ако влагата няма откъде да излиза.
3. Предлагат се импрегнанти за дърво продив плесен и буболечки.( могат да се нанасят с четка, прскачка, или най-добре , через потапяне преди да се монтират)
4. Тондах не остъпват по качество на брамак ( а и са по-евтини) , но пък нямат толкова богата цветова гама, а "лъскавите" на брамак предпазават от мухал и са самоизмиващи, и по-дълго запазват цвета си от останалите модели.
Брамак дава гаранция само ако се използва тяхната система за сух монатж и техни материали за покрива. На пазара се предлагат алтернативни Полски материали за сух монтаж на по-добра цена , почти на половина .

Основно за избора на керемиди обикновенно е цената, а най- голяма разлика идва не от керемидите а от детайлите за сух монатж - той може да се направи освен и на бетонови и на керамичните керемиди.
ROBOT - напреднал
Благодаря за отговорите.
Много харесах ТОНДАХ туист но червените ... по скъпи са от Брамак и са 9-10 в квадрат.
Гледам химикал за импрегниране BOHEMIT ?

тука има малко общо инфо.
http://factortrade.net/pages-index-17.htm

Един авер ми казва да ги правя не с двоина скара ами единична ???

http://napravisam.net/?p=25773 полезно!!!
Последна промяна от ROBOT на пон авг 24, 2015 10:26 pm, променено общо 1 път.
egomen66 - майстор
Колега , ще те затрудни ли , да качиш снимки с конструкцията на покрива.На първата снима , ми направи впечатление, комбинирането на дърво и метал..... А ИЗБОРА НА КЕРЕМИДИТЕ ГО СЪОБРАЗИ С ТЕЖЕСТТА НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ КЕРЕМИДИ... И НАКЛОНА. #-o
ROBOT - напреднал
Ще кача , не е проблем. Но как да СЪОБРАЗЯ С ТЕЖЕСТТА НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ КЕРЕМИДИ... И НАКЛОНА - това ми е много сложен момент. Покрива го правихме ние (изкарах сума време на покрива ей ;) преди 11 години с насоките и помощта на майстора. Имам и няколко скици ама дотам.

Комбинацията е с железни правоъгълни профили на 4 места ако не греша за да подсили още конструкцията. За 11 год не е мръднал но няма керемиди ...
Прикачен файл:
46358_P1011706_122_945lo.JPG

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображение

Изображение Изображение Изображение
Изображение Изображение
egomen66 - майстор
Наклоните , ти са добри, от 26 до 32 градуса. С майстора който го е правил , не сте ли обсъждали с какво ще се покрива.... спрямо конструкцията. За 11 години , все пак си го наблюдавал , как се държи конструкцията , спрямо товар от сняг. Ако все пак те притеснява тежестта на керемидите , не си ли се замислял да сложиш метални керемиди , задължително комбинирани със снегозадържащи елементи , който са в пъти по леки , от керамичните или бетоновите.
ROBOT - напреднал
Ами тогава го покрихме с битумните рула с посипката - по финансови и времеви причини.
Не помня какво е говорено. Ентусиазирах се по Тондах но ме притеснява да не се чупят. Тоя модел ТУИСТ уж бил много корав и правн в наи новият им завод в Унгария - искам червени а къщата да е бяла с естествените златисти камъни като елемент.

http://keremidi.net/products-page/%D1%8 ... %81%D1%82/
egomen66 - майстор
До колкото разбирам , това е мансарден етаж. И до колкото мога да разбера от снимките , той в момента не е разделен , с вътрешни преградни стени.Ако е така , можеш да си предвидиш разпределението , което ще ти позволи да си подсилиш покрива. Позиционирай подсилването така , че да не ти пречи на вътрешното разпределение на помещенията . И всичко това , ако имаш някакви притеснения за конструкцията. От там нататък , слагай каквото ти душа иска. :partyman: МНЕНИЕ..... не обвързващо решение на въпроса ти. #-o
Passa - специалист
Металните керемиди са леки, лесни за монтаж, но при тях проблема е че са шумни по време на дъжд и гаранцията е около 15-20 години. Не се препоръчват за начупени покриви, защото ще има много фира. Цената им е близа до тази на керемидите 14-15 лв. за м.кв. (предлагат се на ширнина 1.17 м и дължина 5-6 м ). При тях също трябва да се направи летвена скара.
От керамичните керемиди Тондах ги хвалят най-много и за това има и такава голяма разлика в цената между тях и другите керемиди като Младост и Стралджа. По-добре малко по-скъпи, отколкото криви или ронещи се след първата зима керемиди. :2thumbs:
Дори и бетоновите керемиди се чупят при не правилно транспортиране или некачествен монтаж.
ROBOT - напреднал
Покрива е приключен и не мисля да пипам нещо повече по него. Поне не ми се ще.
11 години стои добре и капка не е капнала. Пространството отдолу искам да го използвам за натурии.

ето това са актуални снимки и отдолу една на въпросните тондах 4ервен туист

Предполагам че цвета не би трябвало да избелее скоро или въобще???

Изображение Изображение Изображение
Изображение

Тема "Избор на керемиди за покрив - бетонни или керамични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: