Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте!
Ще помоля някой компетентни потребители на форума за съвет.
Искам да бетонирам площадка около 50 кв.м зад къщата си. Желателно е тази площ да бъде разделена на няколко по-малки квадратчета или правоъгълничета (както дойде). Въпроса ми е с какво да ги отделя едно от друго тези малките квадратчета? Виждал ли е някой в големите хипермаркети, молове, метро и др. големи помещения с бетонирани подове как голямата площ е разделена на по-малки квадрати с някакви пластмасови (или от някакъв друг материал) лайсни или нещо такова. Ще помоля някой ако знае за какво става въпрос да ми подскаже името на тези лайсни, а за снимка ще съм нмого благодарен.
Днес питах в БАУМАКС, БАГИРА, ПРАКТИС, ПРАКТИКЕР но получих само отговор, че трябва да търся специализирани магазини(а от тях по специализирани едва ли има).
Един приятел ми каза,че е виждал някъде на някакъв обект такива лайси и работниците са ги използвали за нивелация на майките (тоест прави се майката от бетон и тази така наречена от мен лайсна се слага от горе и се нивелира). Оставят ден два майките да засъхнат и после наливат бетона между майките, водят мастара по тези лайсни и така нататък. Тези лайсни после оставали в бетона.
Но проблема е, че незнам от къде да намеря тези лайсни :?:
Предварително Благодаря!
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Защо си мисля, че не питаш за лайстни а за дилатационни фуги. :?:
Ronin - специалист
Помисли дали наистина ти трябва да разделяш...аз правих около 40 кв.м и не съм разделял...по принцип наливат бетона...после с хеликоптерда стане равен и тогава с една машина с диск режат на квадрати и уплатняват с силикон......това го гледах преди година но площа беше огромна....производствена площадка над 2 декара....
kuuuuuul - майстор
Най-простия вариант е като с дъски си правиш кофражче на каквито искаш фигури около 3х3м и после като ги извадиш/преди да стегне съвсем бетона/получената фуга пълниш с разтопена дзив или хидроизолация на течна основа.
Стефан - майстор
nnikolov1976 написа:
..Ще помоля някой компетентни потребители на форума за съвет....
Не трябва да се молиш, а да питаш. И на мене ми предстои такава дейност. Но аз ще си я направя по мой вкус.

Обикновено, това се прави за по-големи площи. Преди това обаче има подготовка. Терена трябва да бъде със сравнително еднаква плътност. Трамбовай го на влажно, и го остави/ако имаш време/ няколко години естествено да се уплътни. След това наливай бетон.

Аз лично ще го разделя на площи от по 4-5 кв.м. Задължително армираща мрежа, и дебелина на бетона 10 см. Между отделните полета ще направя свързване нут-федер. В горната страна във фугите ще има еластичен елемент.
АЛФ - напреднал
Колега, ако ти трябват само сепариращи фуги /против напукване/, и ако остане само бетонова площадка/без спец. покритие/, ползвай дърво/летви,дъски/....и останалото казано от Стефан. :)
stanetzz - специалист
Дали ще стане да се ползват за такива фуги ивици фибран? :?
Ronin - специалист
stanetzz написа:
Дали ще стане да се ползват за такива фуги ивици фибран? :?
Става...!
HX_Vextor - специалист
Ако наистина площадката е 50 квадрата и е с отворени краища НЯМА НУЖДА от делителна фуга ... САмо като го направиш го нарежи на квадрати 3 на 3 или 4 на 4 с фугорез или ако нямаш с флекс с диамантен диск , на дълбо4ина 1-1,5 см. и след това УБЕЗАТЕЛНО си напълни фугите със силикон .
Ако все пак решиш да правиш фуга направи я с фибран и след това го залей с ацетон или корселин и ще из4езне :lol: . Няма смисъл да даваш 100-150 лв на линеен метър за готова фуга :oops:

Тема "Бетониране на площадка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: