Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Здравейте,
Питането ми е за покрив на гараж 6,2 на 7.2 м. Гаража ще има и стаичка за майсторене( за „направи сам” :wink: ) . Чудя се кой вариант за покрив да избера. Ето важните за мен неща:
1. Няма да е за живеене, но все пак ми се иска лятото като напече, вътре да не става 50 градуса. Т.е. търся и някаква топлоизолация, но важността и ефективността и може да не е като в жилищна сграда.
2. Тъй като гаража ще е долепен до къща с керемиден покрив, е хубаво да има някакво сходство с изгледа на къщата.
3. Цената не е без значение.
С архитекта се чудя дали да има изобщо бетонна плоча над гаража или да е с някаква лека конструкция покрива му. Ето какви варианти прехвърлям:
1. Гараж с бетонна плоча отгоре, която е на нивото втората плоча на къщата, т.е. да се излее една обща плоча къща + гараж. В този случай може да имам:
1.1. Класическа покривна конструкция ( 2 или 3 скатна) за гаража. Външния вид на къща + гараж ще е завършен. Откъм топлоизолация не знам как се представя този вариант ( ако не сложа изолация на плочата).
1.2. Изливам плоча и я изолирам със 7см Фибран, замазка и правя хидризолация. Този вариант ми се струва некрасив, но покрива на гаража може да е тераса (тъй като има възможност за изход откъм къщата). Дали ще постигна някакъв комфорт само със 7 см Фибран.
2. Не правя бетонна плоча отгоре на гаража, а някаква стоманена конструкция ( или стоманено-дървена), като покривам с керемиди или термопанели (напр. 50мм). Ако не сложа ТИ под керемидите дали ще е много топло лятото вътре?

Варианти с ондулин ми се струват неудачни заради изгледа.

Има ли други варианти според вас и кое е оптимално, имайки предвид разходите и получения резултат?
Знам, че ще има различни мнения и това търся, тъй като ще ми помогнат да се ориентирам. Благодаря.
ArturDent - Почти Безобиден
А на какво ниво ти е плочата на къщата ? Плочата на гаража може да е по-ниско.
Вариант в който, гаража е под първата плоча на къщата, а върху гаража стая?
Разсъждавам на глас, като си мисля че си на етап проектиране.
Няма ли как да сложиш една скица на терена?

Варианта плоча на гараж, която се използва като тераса - заеби го.
Не си в апартамент. В къща никой не стои по терасите, а долу под асмата ;)

А за фибрана 7 см. ще ти е напълно достатъчен.
radius - майстор
Ами не написах за варианта за ползване на площта над гаража, тъй като ми е ненужна. Иначе и аз си мислех за по-нисък гараж, но по-добре да си е с височината на плочата на къщата, за да има място за окачени рафтове и др.подобни.
tetomaster - специалист
Виж това.

Прикачен файл

IMGP1226.jpg
schuldiner - майстор
Първо, независимо от топлоизолацията, гаражът е добре да бъде на северна стена (евентуално северозапад или североизток). Иначе яде от светлината на жилищни помещения. Моят е от север в сянката на къщата и държи прохладно само на керемиди, но ако ще го топлиш зимата, ТИ си трябва...
Като изпълнение аз предпочитам плоча с възможност за тераса. Във Варна асмалъкът на двора не е най-доброто място за отмора - от по-високото хем може да има гледка, хем се лови бризът. А най-добре е да имаш повече от едно място за софра и според кефа...
За скатен покрив на снимката на Тето добре е показано - от същия материал и със същия наклон като на къщата. С плоча или без - ами най-лесно е да кажа с плоча, че да се избегнат подпиранията на големите разстояния... Ама не е задължително, щото пък и плочата бая оребрение ще иска.
Вариантът стомана-дърво лично на мен никак не ми допада. Поне да бяха от леките керемиди, че то каквото желязо ще влезе... и не е да не го смята инжинерина. Ама аз не затова - просто връзката на дървото с метала ми е крайно съмнителна.
radius - майстор
Парцела е така разположен, че гаража ще е долепен до източната част на къщата и "плъзнат" максимално на север.
tetomaster е телепат, направо е уцелил конфигурацията гараж-къща 1:1 :prayer:
Гаража да е с покрив като на къщата е най-красивия вариант и за мен. Това май са метални керемиди, но визията е като керамични.
Въпроса е при този вариант какво да има под покрива на гаража - плоча или някаква метална или дървена конструкция. Ако сложността и цената на такава конструкция се доближават до цената на бетонова плоча, предпочитам да си сложа плоча.
Как би се представил покрив с керемиди и бетонова плоча, без допълнителни изолации - слънце ще го грее от сутрин до 15 -16 часа?
schuldiner - майстор
radius написа:
Как би се представил покрив с керемиди и бетонова плоча, без допълнителни изолации - слънце ще го грее от сутрин до 15 -16 часа?
Ами това е нормален "студен покрив". Дава се възможност на въздуха между плочата и покрива да се проветрява и отдолу нищо не се усеща от жегата. Студът повече се усеща, но пък застилането отгоре на плочата с вата не е нито трудно, нито скъпо на тази квадратура.
radius - майстор
Чудя се
Вариант 1:
Колко би излязъл покрива на 48 кв.м плоча, направен 2 или 3 скатен с керамични керемиди.
-Керемиди примерно Тондах за 60 кв. м са ~800Лв. ,
-за труд 60кв.*40лв =2400 лв :shock: ,
-колко би струвал дървения материал?

Вариант2:
-за фибран за 48 кв.м , 60 мм е 48*15лв=720 лв., труда не вярвам да е много
-замазка, колко би излязла?
-хидроизолация за 48 кв.м 1000 лв. труд и материали

И кое би било по-добре откъм топлоизолация фибран 60 мм или керемиден "класически " покрив , без друга ТИ?
schuldiner - майстор
Брей, то много излезе - 2,5 м3 за греди и 1,7-1,8 за дъски и летви.

Бе аз за себе си съм убеден как е по-евтино и по-функционално, ама да не ти се бъркам повече...
ArturDent - Почти Безобиден
Дървенията на schuldiner, поне 1400 лв., но той да ти каже как върви във Варна, нали с това се занимава ;)

Замазка, армирана, направена както трябва нали ще ходиш, поне 1000 с труда и материалите. Имаш поне 2 кубика материал, мрежа, транспорт и т.н.

Трябва за себе си да прецениш какво търсиш - да ти радва окото, да е функционално, да е евтино ...
Няма да можеш да направиш и трите.

П.П. Ебахти гаража 48 кв.м., хората в толкова живеят, че и по-малко.

Тема "Избор на покрив за гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: