• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ARTU - специалист
Та значи оказа се, че на жената родителите притежават едно място с кирпичена къща в някакво село. Не съм ходил да го видя, но къщата била две или три стаи, едноетажна, кирпич. Покривът - гредоред и керемиди. Само че едната стена нещо поддала и покривът от единият край е хлътнал.

Сега са получили някаква бележка от кмета, че трябва да се събаря, защото била опасна сграда... Аз пък не знам по какъв начин ще влязат в двора за да съборят нещо. Както и да е...

Стигнахме до някаква идея да я бутнем и да построим нещо на един етаж плюс жилищен таван. Обаче хич нищо не ми е ясно откъде се почва. Като е в село и като има съществуваща къща трябва ли да се правят планове и разрешителни? говоря наизуст, защото нищо не съм строил и не ми е ясно откъде се почва. Някой ще помогне ли с насоки?
masteradmin - майстор
приготви се за много пари. Задължително ти трябва да план от инжинер и наи важното - Печет на същия. Тои трябва да предцени колко да е дебела плочата на основата и дали може да използаш съществуващата. И един съвет от мене - архитектите и повечето институции вземат по малко пари ако неси започнал. Ако почнеш незаконно ще ти струва повече.
ARTU - специалист
Естествено е , че ще има план.
Но в селото говореха, че ако съм започнел преустройство - т.е. ремонт на къщата, не ми трябвало нищо.
Акщо го пиша преустройство (укрепване), а на практика изградя наново къщата? Естествено е, че ще го мина през инженер за сметките...
В зависимост от това какъв вид ремонт ще правиш, ще се определи и дали имаш нужда от строително разрешение (в т.ч. и други документи и строителни книжа). В твоя случай са възможни и трите хипотези на ЗУТ (Закон за устройство на територията), а именно текущ, основен ремонт и реконструкция:
1. "Текущ ремонт" на строеж е подобряването и поддържането в изправност на сградите, постройките, съоръженията и инсталациите, както и вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях. - НЕ СЕ ИЗИСКВА СТОРИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ!
2."Основен ремонт" на строеж е частично възстановяване и/или частична замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации на строежа, както и строително- монтажните работи, с които първоначално вложени, но износени материали, конструкции и конструктивни елементи се заменят с други видове или се извършват нови видове работи, с които се възстановява експлоатационната им годност, подобрява се или се удължава срокът на тяхната експлоатация. - ИЗИСКВА СЕ !
3."Реконструкция" на строеж е възстановяване, замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации и изпълнението на нови такива, с които се увеличават носимоспособността, устойчивостта и трайността на строежите. - ИЗИСКВА СЕ!
Според мен, тъй като за такива сгради обикновено няма никакви съществуващи книжа, първо се опитай да се сдобиеш от съответната община с удостоверение за търпим строеж (издава се за сгради без книжа и построени до 07.04.1987г. от главния архитект по молба) и с него и документ за собственост да поискаш разрешително за строеж за основен ремонт или реконструкция. Единствено в първата хипотеза са прави хората от селото, а за кмета не се притеснявай, ако си вземеш въпросното разрешение.
Извинявам се за многословието, но въпроса е правен.
ARTU - специалист
Много благодаря за разяснението!
В моят случай обаче явно няма да се касае за реконструкция, а ще трябва да се започне от нулата - т.е. кирпичът да се събори и да се положат основи, после да се зида. Та значи започвам от нулата. Разрешително за строеж и т.н. :?
XS09 - напреднал
Може ли един бърз въпрос по тази стара тема - колко излиза на м2 архитектурен план и различните му планировки там и чертежи със заверките?
Примерно за извън София, без земетръс може би...
Ориентировъчно ме интересува?
rendo - специалист
Ами аз не съм бил в форума когато тази тема е била актуално но имам предложение за човека преди мен.Виж Що се отнася до плановете едно приятелче си намери няколко архитекти които работят от доста години и взе вече готови строени планове които му излязоха по евтино ако искаш индивидуално ще е доста скъпо.

Ако искаш нещо индивидуално за да ти излезне по евтинко можеш да отидеш до ВИАС и там да говориш с някой от предподавателите .

Там преподавателите дават проектите на студентите във високите курсове и по този начин ти излиза по евтинкоА що се отнася повечето хора с такива стари къщи ги бутат и правят или от сандвич панели или от ламарина , или от Осб и ги пишат като сезонни постройки и по този начин се вади по лесно разрешително
XS09 - напреднал
Да де, аз питам ако случайно някой е имал сблъсъци с реалността по тоя въпрос.
Питам защото обикалях някакви мушмороци които за един типов проект леко барнат и ориентиран на аутокад за половин ден работа ми искат между 10 и 13 евро на кв. м. което грубо излиза цената на една плоча без кофража и е абсурд да я платя на когото и да е, още повече пък за типов проект без никаква сложност, а само за едната заверка.
Levee - специалист
На мен преди 3 години ми излезе 4 евро на квадрат пълна документация, барабар със заверките и разрешителтното за сроеж. Е, архитектата ми не беше от тия, дето ги пишат по списанията, но се получи прилична къщура.
Сега да взима двойно примерно....знам ли...
  • 1
  • 2

Тема "Откъде да започна" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: