• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Martin.P - специалист
Здравейте! Да споделя и аз един проект, който започнахме лятото и който в момента е пред завършване.

Имаме хубав имот с голяма задна градина - около 2 декара. Много стара къща(от турско още), която е следващия етап(като посъберем финансов ресурс дай боже :-D ) и преден двор, по-нисък от градината отзад с около метър и голям около половин декар. Между улицата и предния двор има хубава стара стряха и порта, която продължава в дам и завършва с плевник, който съборихме преди десетина години, тъй като беше пред разпадане и покрихме с керемидки за да запазим поне старите високи дувари от речни камъни.

Гледано от къщата от дясно на ляво -> Входната стряха -> дама -> предния двор и дървения матр'ял за плевника:

Изображение


Плевника беше вдълбан в земята, като денивелацията достигаше до повече от метър и започнахме с отливане на вътрешен пояс до дуварите , на височина до ниво терен( на снимката се вижда кофража):

Изображение


От плевника до градината, с граница дерето, което минава покрай имота имаше едно място с площ повече от половин декар, която влиза в имота, но представляваше огромен трап с денивелация до 3 метра, целия обрасъл със сливаци, салкъм и каква ли не друга растителност. Решихме да го отвоюваме, като се опитаме да го запълним и изравним нивата с останалата част на имота, а и да отворим втори подход към задната градина, предвид това, че през старата порта не могат да минават всякакви камиони или трактори.

Следващия етап беше да го почистим. Отне ни ден и половина и като резултат се получиха около 10-тина, 15 кубика складирани дърва за огрев.

Трапа, гледан от ъгъла на къщата:

Изображение

Изображение

Един строителен предприемач, закупил една от водениците в селото(много хубава сграда, която ще покажа по нататък) извършваше масивни земно изкопни работи на обекта си в същото време. Понеже има проблеми с безразборното изхвърляне на изкопаната пръст, на драго сърце се съгласи камионите да идват и да изсипват в нашия трап.

И се започна...

Първо няколко камиона разстлани на ръка, за да се позаравни терена:

Изображение

А после първия ред камари:

Изображение

Нямаше как да мине всичко само с по едно шише ракия за шофьорите на камионите и се наложи да извикаме машина, за да заравни терена и да се насипят още един ред камари:

Изображение

Ситуацията след заравнянето на първата серия камиони:

Изображение

Изображение
housedoktor - майстор
Сега творя подобно нещо,ще е завършено юни месец и ще кача снимки
Martin.P - специалист
Следва декофриране на вътрешния пояс:

Изображение

Изображение


Майсторите правят кофража на една външна колона, която да подпре ъгъла на дувара, който беше започнал леко да поддава. Догодина, живот и здраве, като фугирам и дувара ще я облицовам с камъни и ще изглежда като подпора на крепостна стеничка :-D :

Изображение

Изображение
Martin.P - специалист
housedoktor написа:
Сега творя подобно нещо,ще е завършено юни месец и ще кача снимки
Нашето е почти готово :) Ще кача следващите етапи по-късно. Ние май в един и същ район действаме - като гледам сме земляци ;)
housedoktor - майстор
В Боженци е моя обект сега. Затисна ме лошото време обаче.. :?
ArturDent - Почти Безобиден
Токо да задам два въпроса: От къде си и к'во правят тия саксийки там и ми просветна - нали се занимавате с озеленяване. Поне със зеленото няма да имаш проблем.

Нали няма да бетонираш, хубавия дувар, изглежда в много добро състояние.
А на снимката където дувара (плевнята) е заоблен, това нов каменен зид ли е или си е оргиналния?
laki1968 - специалист
МАЗОХИСТИ,не съсипвайте дувара с тоя бетон бе :evil: :evil: :evil:
Martin.P - специалист
Значи облия дувар на една от снимките е от ъгъла на старата къща. Него като му дойде време да реставрирам(или направо да я събаряме и строим наново) къщата ще държа много да си остане и да се вмъкне по някакъв начин. Къде другаде сте виждали стар дебел и заоблен като бойница дувар? Преди години си поиграх да му сваля калта, с която беше замазан и да го фугирам(на ръка съм правил бавно-бавно цялата процеруда ... с ръкавици :-D ) . Същата работа смятам да направя и с дуварите на плевника от външната страна напролет, така, че не се бойте, и аз съм голям фен на старите дувари! :-D

В ъгъла се наложи да отлеем тази стабилна подпора. Просто беше поддал дувара в основата и нямаше друг начин. Дори като се отлива вътрешния пояс на 3-4 места потече бетон от външната страна точно в този ъгъл - смятайте за какво иде реч.

След като фугирам отвън смятам и тая колона/подпора в ъгъла да я облицовам някак с камъни. Идеята ми е да заприлича на нещо като това ограденото в червен кръг на снимката:

Изображение
ArturDent - Почти Безобиден
Martin.P написа:
....или направо да я събаряме и строим наново...
САКЪН, не бутай!
Мислиш ли да оставиш камънака да се вижда отвътре (в стаите). Аз лично бих го оставил - добро запълване на фугите отвън и от вътре и нямаш грижи - сигурно зида е поне 50 см.

Нали идеята е за къща за гости. Не ангажирам никого с мнението си, но аз като ходя на такива места, търся по-екзотично, по-селско... да има бербекю, пушек и ракия. Ако искам гипскартон, лунички, лъщящи работи и т.н. отивам на n-звезден хотел.

Къде всъщност се намира това?
laki1968 - специалист
има една тема-ЗИДАРИЯ КАМЪК ,прегледай я
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7

Тема "От стар Плевник - Стая за гости" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: