Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Korohulio - специалист
Здравейте,
Изграждам си гараж представляващ 3 помещения с дълбочина 5 метра. 1-вото ще бъде гараж 3.20 метра широко; 2-рото помещение също гараж 2.80 метра и 3-тото помещение нещо като работилничка 2.50 метра. Общо цялата работа ще излезе около 50 кв.м. До тук съм излял 12 броя носещи бетонови колни 0.25х0.20, по 3 колони на стена защото ми се ще да имам стабилна основа. Колоните за ляти на стъпки 50х50х50. Планирам да иззидам стени в дълбочина м/у помещенията но все още не съм започнал. Вече зимата наближава, така че започвам да се интересувам от покрива, а зидарията ще оставя за протетта, така или иначе покрива ще "легне" на колоните, а не на стените.
Моля за вашите предложения какъв покрив да изградя? Особното в случая е, че покрива ще бъде 1-но скатен и наклона ще е около 5°. Това е така защото зад гаража се намира съседа :-D. Между мен и съседа има стена 2.40 висока и аз смятам да започна от там и след 5 метра да завърша минимум на 2 метра т.е. максимум 8° наклон. Първоначалния замисъл бе да излея плоча, но нещо ми се струва, че ще стане много грозно.
Предложете ми някаква друга алтернатива, на разумна цена :-D ?
Korohulio - специалист
Обмислям вариянта да направя дървена "скара". Да пусна да легнат върху по 3 колони 5 метрови греди 0.12х0.12. После напреки през 0.50 или 0.60 м. ребра 0.1х0.05. Как Ви се струва достатъчно здраво ли ще стане? С какво мога да го покрия отгоре?
JORO - напреднал
Направи един чертеж с размерите и го пусни тук, защото така не се разбира кое, къде и какво!
А идея за покрив:
1. Върху ребрата ковеш ОСБ.
2. Върху него може някаква рулонна хидроизолация от по-евтините, но изобщо не е задължително.
3. Ондулин и всякакви негови производни.
Остават въпросите:
Искаш ли топлоизолация?
В кой район на страната си и как стои положението със снеговете? - при такъв малък наклон е добре да се вземе предвид снегозадържането и усилване на дървената конструкция.
В сайта на ондулин има и техн. документация - разгледай я, ако искаш.
АЛФ - напреднал
Според както те разбирам по цифрите които споменаваш, постройката ще бъде около 43кв.м. Щом си решил за покритие в/у дървена конструкция, мисля че трябва да е нещо по леко/напр. ламарина/, но със сериозна изолация против студ и пек. :-D А и снегът ще "бяга" по бързо по ламарината, защото наклона на покрива е незначителен. Не жали напречни греди, и ги слагай по нагъсто в зависимост от дебелината им. Съветвам те да оставиш арматурата на колоните по дълга/да стърчи над циментовия пояс/, за да вържеш с нея хоризонталните греди, които опасват външните страни. Успех!

Тема "Идеи за изграждане на покрив на гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: