• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dimitur - специалист
Здравейте колеги съфорумци,искам да питам знаещите за съвет.Налага ми се да къртя една стоманобетонна плоча която доскоро се ползваше да стои една барака отгоре и на парцела на който се каним да строим плочата има и стени(основи) отстрани дебели около 20см и високи 1,20см от земята плочата е дебела 12см и площа и е около 8м2.Засега не мога да си позволя да наема машина с хидравличен чук,но имам яки авери които ще ми помогнат ако трябва да я разбием.Въпроса ми е преди да почнем да я блъскаме с големи бойни чукове дали няма някоя хитринка да се разпробие тук таме и така по лесно да се изкърти???
Предварително благодаря на отзовали те се!!!
jekasus - майстор
Акъл не ти трябва ,яки авери и големи бойни чукове ,това стига и да се молеш бетона да е слаб.
Dimitur - специалист
Там е работа че бетона е много корав правено е като трябва преди 12г.
шоп - майстор
Вземи си под наем къртач. Не се мъчи с чукове
АЛФ - напреднал
jekasus написа:
Акъл не ти трябва ,яки авери и големи бойни чукове ,това стига и да се молеш бетона да е слаб.
На този арсенал от яки авери, им забий една бутилка "огнена вода" насред площадката, и ги остави да действат :-D Според мен ще ви е по лесно, ако подкопавате помалко бетона отдолу, и след това бъхтате с чуковете. Дано да е по слабо армиран. Мисля, че след това може да го използваш за пълнеж, ако дигаш над кота 0. Успех! :)
ArturDent - Почти Безобиден
Върти ми се една идея в главата, откакто е пусната темата и сега ще я споделя, въпреки че пак може да ме уплюят.

Що не вземеш да понадупчиш плочата с един перфоратор с голямо свредло. После запълни дупките с вода и чакай зимата да си свърши своето.
Другия вариант е да начукаш дървени клинове в дупките. Клиновете трябва да са сухи. После ги потдържаш постоянно влажни, което не е трудно в това време. От раздуването на дървото ще се понацепи плочата. По този начин са отделяли навремето мрамора за гръцките амфитеатри. Дървените клинове ще трябва да ги доначукваш всяка сутрин и да ди поливаш с малко водичка ако е сухо времето.
vipltd - специалист
Преди всичко спазвайте правилата за безопасност.
Решението е правилно.Пробивате си на едно -две места и почвате
с малко по-голям чук.За 8 м2 не си струва ходене за къртачи под наем и т.н.
Лека работа.
ArturDent - Почти Безобиден
Абе защо всички си мислите за тия големите хидравлични къртачи.
Нали има едни такива обяви "кърти бетон...". На мен преди няколко години за цяла стена + изхвърлянето ми вземаха 85 лв. - 2.6х2.30 м - това са си 6 кв.
Незнам колко струва сега ама трябва да се обади човека. Нека му я раздробят плочата, пък с приятелите да изхвълят, или да ползват материала за пълнеж (по-доброто).
piron45 - майстор
Пич, това лято за две съботи и недели с едно Хилти / къртач / разбих 60 квадрата бетон и мозайка сам. Машината я взимах назаем от завода в който работя. Така че действай смело, няма нищо страшно.
Stanislav Stefanov - специалист
ArturDent написа:
Върти ми се една идея в главата, откакто е пусната темата и сега ще я споделя, въпреки че пак може да ме уплюят.

Що не вземеш да понадупчиш плочата с един перфоратор с голямо свредло. После запълни дупките с вода и чакай зимата да си свърши своето.
Другия вариант е да начукаш дървени клинове в дупките. Клиновете трябва да са сухи. После ги потдържаш постоянно влажни, което не е трудно в това време. От раздуването на дървото ще се понацепи плочата. По този начин са отделяли навремето мрамора за гръцките амфитеатри. Дървените клинове ще трябва да ги доначукваш всяка сутрин и да ди поливаш с малко водичка ако е сухо времето.
Идеята е добра.
Сега и аз малко да допълня.
Преди да се напълнят с вода дупките,има едни триъгални пиратки с фитилче, продават ги в всички магазини за фоерверки.Много са силни,пробвал съм пукат тротоарни плочки.Нека да пробва с тях.Няма да е опасно,буташ в дупката и палиш .А ако може да удължи фитилчето и да се затапи ще има 100% резултат :-D
  • 1
  • 2

Тема "Искам съвет за къртене на стоманобетонна плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: