Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
spaskashv - напреднал
Здравейте,
Изправени сме пред следната дилема. Стром си едноетажна къща и изградихме комините с двойни коминни тела до първата плоча като сме оставили отвор в плочата. Сега предстои изграждане на надзид и след това покрива и строителя ни съветва изграждането на комина да продължим с тухли единички. Въпросът ми е кое е по удачно. Да продължим нагоре зидането с двойните коминни тела или да вземем тухли единички. И малко предистория. Коминните тела са двойни с един тесен и един широк отвор. Отвътре не ги измазаха като ни обясниха че нямало нужда. Иззидаха ги със смес от вар и цимент. Дали така се прави нямам представа, но си мисля, че нещо не е наред. :? Моля за съвет?
zdravko_dimitrov1986 - специалист
От вътре трябва да се измаже.
Строителят обоснова ли се защо да минете не единички.
bisplus - специалист
Правил съм комин с тела но отвън го изолирах с фибран защото иаче ще има голям конденз, и до сега няма проблеми.
Задължително е коминните тела да се лепят с циментово лепило, и това ти го казвам от личен опит защото предния месец се зблъсках с следния проблем.....значи на един приятел миналата година му правиха външен комин с горепосочените тела и през зимата спря да дърпа и тъй като не се диша от пушек изкара сезонона на ток. Та ситуацията е следната...комина е зидан и измазан с воро-циментова смес и тъй като е външен и неизолиран в следствие на температурата се е образувал мнооого голям конденз, разрушил се е пласта с който за залепени телата и са зейнали отвори на всякаде, а отделно комина и част от стената бяха целите л...но кафяви....абе направо страхотия. Измислих начин да го оправя но това е друга тема. Така, че или тела с изолация или единички.
tassel - специалист
Въобще няма проблем, ако се зида с варо-циментов разтвор и не е това причината да се образува конденз или да не дърпа комина. Добре е да се измаже отвътре и отвън. Когато се зида с тухли единички, се слага една бурия метровка по средата и около нея се зида. Като дръпне варта се издърпва леко бурията нагоре и така. :)
timo1 - специалист
spaskashv написа:
Да продължим нагоре зидането с двойните коминни тела или да вземем тухли единички.
Зидането с варосан и цемент не е грешка,изкараите си комина над билото и от тавана догоре го облицоваите с тухли единички(буломе)
и другото важно е да ви направят тапа!
...мога да ти покажа и снимки за направата на тапата.
bisplus - специалист
ъобще няма проблем, ако се зида с варо-циментов разтвор и не е това причината да се образува конденз или да не дърпа комина.
Не съм казал, че има роблем да се зида с варо-циментов разтвор но смо еиничките , пък и невиждам някаде да съм писал, че това епричината да се образува кондез! А сега искам да си представиш ако комина ти върви по външната стена на къщата и ти се наложи да го вдигнеш 2м. над покрива, зада стане над билото, тогава как ще го иззидиш с варо--циментов раствор без да падне при първия силен вятър!? :)
spaskashv - напреднал
Здравейте,
Благодаря на всички, които ми отговориха. Майсторите ни казват, че ако се продължи с коминни тела нямало да бъде устойчив комина и няма да "дърпа" добре. Друг пък ни посъветва да се подсили със желязо от четирите страни за да е стабилно и да си продължим зидането с коминните тела. Моля за снимка за да видя как се прави тапата от timo1.
timo1 - специалист
spaskashv написа:
Моля за снимка за да видя как се прави тапата
Тук се вижда как съм махнал преградката между двата отвора
Изображение
за тапи използвах ламарина 5-6мм. и се поставя върху тесния отвор на тялото....пушека влиза в по-малкия отвор и след 3-4 тела се поставя тапата да се прехвърле в широкия отвор
Изображение
тук нещо се опитах да видиш нагледно
Изображение
ето аз как го обших с единички в тавана
Изображение
ribnikolaevi - майстор
Не е ли по-добре да малкия отвор да продължи, както съм го дал със зеленото?

Прикачен файл

komin_002.JPG
komin_002.JPG (10.03 KиБ) Видяна 15980 пъти
spaskashv - напреднал
Много ви благодаря за информацията и схемата. Техничката обясняваше по същия начин да се изпълни , но сега като го видях на снимка ми стана по-ясно. Искам само да попитам и още нещо. Целия комин ли трябва да се облепи с тухли единички. Може ли да се ползва гипсокартон или той не е подходящ за изолиране? :?

Тема "Питане за комин!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: