Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Задачата за мен е следната:
Ще се включва един котел - 20-30кВ , на дърва или пелети. Все още не се знаят точен модел на котела, мощност и др. важни неща. Но се прави покрива и е добре да има комин :shock: . Височината на комина ще е 7.60-8.00 м. Сечението, след съвети от форума ще е 200х200 или ф250. Мястото е ограничено и се търси минимална дебелина на комина след изолацията с вата.
За мен варианти са:
1. Евтин - бетонови болкчета. Идват около 15лв./метър.
2. По-скъп - сръбски, търски, гръцки керамични коминни тела, 25-30лв. метър. http://tuhli.net/kominni-tela-keramichni/ . Тук е неясно дали няма да прегорят, тъй като са относително тънкостенни. Също така се чудя как се уплътняват тъй като оребрението им не представлява гладка основа да прилепват едно към друго.
3. Най-скъп, но пестящ място, което е много важно за мен - иноксови тръби. Цена в бг терм 84лв. /метър за ф 250. Много качват цената отклонения, чупки и други. Ако има и други по-евтини иноксови варианти ще е добре.
В тази връзка не съм наясно какво точно е необходимо за един комин?
Например : долу на пода има отвор за източване на конденз, после тръба, Т-образно отклонение за включване на котела, после 7 метра права тръба и шапка. Това достатъчно ли е, за да мога да си смятам отделните компоненти. Видях на едни иноксови комини, глухи отклонения в долната част 135 градуса, долу под т-образното за котела, но не разбрах каква функция имат.
Сигурно много неща ми убягват, но затова питам, да не си сложа шапката сам.
preslav - майстор
radius написа:
Задачата за мен е следната:
Ще се включва един котел - 20-30кВ , на дърва или пелети. Все още не се знаят точен модел на котела, мощност и др. важни неща. Но се прави покрива и е добре да има комин :shock: . Височината на комина ще е 7.60-8.00 м. Сечението, след съвети от форума ще е 200х200 или ф250. Мястото е ограничено и се търси минимална дебелина на комина след изолацията с вата.
За мен варианти са:
1. Евтин - бетонови болкчета. Идват около 15лв./метър.
2. По-скъп - сръбски, търски, гръцки керамични коминни тела, 25-30лв. метър. http://tuhli.net/kominni-tela-keramichni/ . Тук е неясно дали няма да прегорят, тъй като са относително тънкостенни. Също така се чудя как се уплътняват тъй като оребрението им не представлява гладка основа да прилепват едно към друго.
3. Най-скъп, но пестящ място, което е много важно за мен - иноксови тръби. Цена в бг терм 84лв. /метър за ф 250. Много качват цената отклонения, чупки и други. Ако има и други по-евтини иноксови варианти ще е добре.
В тази връзка не съм наясно какво точно е необходимо за един комин?
Например : долу на пода има отвор за източване на конденз, после тръба, Т-образно отклонение за включване на котела, после 7 метра права тръба и шапка. Това достатъчно ли е, за да мога да си смятам отделните компоненти. Видях на едни иноксови комини, глухи отклонения в долната част 135 градуса, долу под т-образното за котела, но не разбрах каква функция имат.
Сигурно много неща ми убягват, но затова питам, да не си сложа шапката сам.
Инокса е практически вечен ако можеш да си позволиш цената и ако е наистина инокс! За ограничено пространство също е най-доброто решение. По отношение на изискванията за комина би трябвало производителя на котела да си е посочил минималните изискуеми диаметър и височина.
Tsilkov - майстор
Аз също съм се чудил кой е най-добрия вариянт за комин и каква е разликата в експлоатация ,но :?
radius - майстор
Своевременно намерих една статия в сайта "Направи сам", която дава обща представа.
Гледам някакъв междинен вариант ( по отношение на цената) - керамични коминни тела Шидел. Това са голи керамични тела, изглеждащи красиво на снимка. Харесват ми, че са доста компактни- при вътрешен отвор 20х20см, стената им е само 15 мм. Като ги облека с 5 см вата, ще се загряват доста бързо.
Чудя се където минава през спалнята на втория етаж, дали не е достатъчно и обличане само с 5 см итонг - струва ми се по-безопасен материал ( пожаробезопасен). Ватите уж са термоустойчиви, но над 240 градуса пише ,че се разваля свързващото им вещество ( а самите влакна държат много повече). А вече през студения покрив и отвън да има и вата за по-добра изолация.
Метъра им идва 47 лв с ДДС, което ги прави по-евтини от инокса и доста по-скъпи от турските керамични( но които са и по-големи външно, което е важно за мен).
Какво мислите за тези шиделски тела http://www.utilitiesbulgaria.com/produc ... el/RRQ.pdf

П.С. Чудя се където минава през спалнята на втория етаж, дали не е достатъчно и обличане само с 5 см итонг - струва ми се по-безопасен материал ( пожаробезопасен). Ватите уж са термоустойчиви, но над 240 градуса пише ,че се разваля свързващото им вещество ( а самите влакна държат много повече). А вече през студения покрив и отвън да има и вата за по-добра изолация.
kalin72 - майстор
Моя комин е Шийдел, Ф180, изолационната вата е в комплекта, доволен съм, засега, 2 месеца се ползва. Комплекта за 7 метра ми излезе около 1300 лв с доставката.
radius - майстор
Направиха ми впечатление примерите на сайта на шидел, струват ми се малко недооразмерени комините. Аз затова избрах голи керамични тела, да мога да купя с по-голямо сечение. Ватата и обличането ще е мое творение. Не се съмнявам, че готовата система е хубава, но и цената става доста висока ако търсим сечение 400 см^2 ( това е ф 220).
Никой нищо не каза за итонга - дали ще е достатъчен за изолация в стаята, а горе на тавана и отвън ще има 5 см вата.
Събирам и идеи за иззиждане от тавана нагоре. Ще стърчи ~ 220 см от плочата на тавана. Трябва да стане максимално компактна структура. Значи около керамичните тела слагам 5 см вата и се питам около ватата какво? . Ако се зида с единички на калъч (т.е. 6 см дебел "зид") дали ще стане здраво? Тук по варненско често си духа с пориви около 80-100 км/ч.
batsande - специалист
Аз също се замислям за коминните тела,направих покрива и съм предвидил място за комините, защото щяха да ме забавят допълнително а аз имам 2 х 8 метра.Май ще е или керамичните или бетоновите
radius - майстор
Да продължа с питането си:
Нужно ли е за котел на дърва (или пелети) да има отвор за източване на конденз?
Не съм предвидил ревизионен отвор, но за почистването ще е нужен май. Може ли ревизионен отвор да замести отвора за източване на конденз ?
За входен отвор кой елемент е по-добър - 90 градуса или 135? Тъй като котела ще е на по-ниско от този отвор :) , пътя на дима ще е по-прав при елемента със 135 градуса.

Изпускам ли някой важен елемент по коминната система.
Мерси на включилите се.

Прикачен файл

komin.JPG
komin.JPG (12.15 KиБ) Видяна 12950 пъти

Тема "Как се изгражда комин за котел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: