Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mitko8103 - напреднал
Здравейте, много харесвам форума и мненията които дават добри съвети. Предстои ми строеж на къща близо до Варна, и искам съвет за покрива плосък или скатен да бъде това ми е дилемата в момента. проектанта ми препоръчва плосък бил по рентабилен от скатният и може да се използва за тераса, докато скатният е по скъп и не дотолкова използваем. моля за вашите съвети и впечатления. Благодаря предварителн.о
mitaka_vk - специалист
Скатен е истината :) :)
torbalan - Дървен философ
mitko8103 въпроса е как ти харесва повече на теб...

ако те кефи да е със скатове - прави го така...
ако те кефи плосък - прави го плосък...

направи го така, както ти харесва повече...

а като цена - не би трябвало да има съществена разлика между покрив със скатове и плосък...
markk - напреднал
Аз съм фен на плоските покриви.
Подходящи са за морето,за планински райони не толкова.
А и ще оползотвориш добре пространството,за гледката да не говорим.Можеш дори да го направиш озеленен.
Слабите места на плоските покриви са в хидро и топлоизолацията им,както и в отводняването.
Повечето проектанти и идея си нямат от плоски покриви и на първата такава къща,която построих брах големи ядове,щото ги слушах :wink:
Колкото до цената,грамотно направен плосък покрив с крайно покритие в никакъв случай не излиза по-евтин от скатен такъв...
mitko8103 - напреднал
Благодаря за отговорите, на мен плоскиат покрив ми харесва повече като функционалност, но ме притеснява точно топло и хидроизолирането му, т.е. доколко скатният покрив е по добър и по сигурен от плоския!?
markk - напреднал
Плоският покрив с нищо не е по-лош от скатния,пак повтарям-ако е грамотно изпълнен. Ако трябва накратко да се спра на основните положения,без да се спирам на марките на материалите(защото е важно да са качествени,а такива има много вече),то те биха изглеждали така:много отрано,още при грубия строеж,трябва да се предвиди какво ще е водоотвеждането-може да се заложат тръби в плочата,които впоследствие да се вържат към тръбите от покрива,а на повърхността да е със сифони,може да е повърхностно водоотвеждане,като оттичането да е през барбакани,които трябва да са много точно заложени,най-вече да не са по-високи от крайното покритие,може и периферно водоотвеждане,с канали по периферията,с много плавен наклон,да не се задържа никъде вода. В зависимост от това ,дали има странични скосявания на покрива,да се водоотвежда чрез сифони само в ъглите,като най-добре е най -високата част на плоския покрив да е в средата и да се оттича към ъглите. Борда(ако има такъв),все пак нали трябва да има и парапет покрива,трябва да се отлее заедно с плочата,за да няма прекъсване ,да е достатъчно висок,зада може да поеме дебелината на топлоизолационната система и при изолирането да се изолира отвсякъде и той,без да се получават прекъсвания,шевове или кръпки. Препоръчвам най-малко двупластова хидроизоизолация,независимо рулонна или мазана,като аз предпочитам мазаната именно защото се избягват шевовете.Топлоизолацията също трябва да е много ефективна ,за да не напича и да не е студено-поне 15 см XPS или Neopor,защото плоският покрив е най-уязвимото място на една сграда откъм хидро и топлоизолация.Тук е мястото да спомена,че бордовете трябва да са предвидени достатъчно високи,за да не останат по-ниски след полагане на системата,обикновено проектантите изобщо не ги мислят. Разбира се трябва да има и пароизолация,и армирана замазка,достатъчно дебела-5-8 см,в зависимост от наклона,който в никакъв случай не трябва да е много голям,за да се чувства комфортно човек,ако си сложи маса на покрива да речем.Ако ще озеленяваш целия покрив ,трябва да предвидиш достатъчно дебел хумусен пласт,в зависимост от това,каква коренова система има озеленителният материал,като в тоя случай трябва да имаш допълнително още един слой от няколко пласта хидроизолация,геотекстил и дренаж,който трябва да е вързан към водоотвеждаща система. Ако крайното покритие е от плочи или някакъв друг материал,трябва да се има предвид линейното му разширение в температурен диапазон и да се полага с подходящите за целта свързващи хигроскопични еластични материали,непозволяващи напукване.Самото крайно покритие се реди "по конец",като не трябва да се оставя никаква възможност да се задържа някъде вода ,и отгоре могат да се разположат саксии,кашпи или каквото друго се сетиш.
За крайно покритие на използваем плосък покрив не ти препоръчвам битумни рула с посипка,защото се топят от слънцето и се ронят ,като се ходи по тях .
Ако ти е достатъчно голям покрива,можеш да си направиш и басейн с шезлонги на него. :)
mitko8103 - напреднал
Много благодаря за изчерпателния отговор МАРСС явно разбираш от плоски покриви, а и имасх доста опит в това.

Като заключение бих казал че най важно е кой и как си върши работата. :lol:
markk - напреднал
mitko8103 написа:

Като заключение бих казал че най важно е кой и как си върши работата. :lol:
Именно-и най-добрата идея или проект могат да се орезилят,ако попаднеш на калпави изпълнители.
Желая ти успех! :2thumbs:
torbalan - Дървен философ
а вариант със сандвич панели?
наклон да кажем 5% и отводняване само в единия край на покрива?
при това положение и хидроизолацията ще се сложи лесно...
markk - напреднал
Варианти за отводняване има много,но всичко трябва да се заложи в проекта-тук разсъждаваме само теоретично,без да се конкретизира ,при положение,че не знаем точно за какво иска да го използва питащия,освен като тераса.
Варианта с 5% наклон и сандвич панели мисля,че може да се използва при положение,че иска да се любува на пейзажа от терасата,но не и ако се озеленява.
За хидроизолацията не мисля,че има разлика,дали ще е с панели,или не...

Тема "Плосък или Скатен покрив?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: