Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vlad0 - специалист
Здравейте майстори, сигурно ще ви се стори глупав въпроса... Сега зидаме втория етаж на къщата, но ми се ще да намаля две от шайбите. По проект са дадени с плътни единички а аз искам да ги направиме с четворки/щото е по-евтино и по-бързо/. Останалите 4 шайби сме ги направили с единици, има и 13 колони и всичко това за една таванска плоча която не носи нищо. На първия етаж и шесте шайби са направени по проект. Давайте съвети и най-вече ме интересува дали след това може да има проблеми при акт16.

Поздрави.
Георгиев - специалист
Проблем ще имаш още като дойде конструктора на авторски надзор. Как ще зидаш шайба с кухи тухли... целия ти земетръс ще иде на кино. Недей прави глупости :). Шайбите не са да ти носят таванската плоча, а за да не ти се разпадне къщата при земетресение, има си нормативи които трябва да се спазват.
vlad0 - специалист
Благодаря ти за бързия отговор :2thumbs: . На мен идеята ми тръгна от там че къщите наоколо масово нямат даже колони. До нас е една триетажна по 120 кв. етаж и е само от четворки. Вярно че говорим за къщи на 30+ години и че нещата от тогава доста са се променили ама комшиите ме мислят за луд вече - основите са дълбоки 1.5м като от долу е мергел - багера копа 2 дни и си изпочупи зъбите, на първия етаж има 19 колони и 6 шайби и т.н. Ама то се е видяло, ще ги правя по проект 5-6 стотин лв. къде не заминали..
Георгиев - специалист
Къщата може да е със стоманобетонова конструкция, може да е и с тухлена. При тухлената конструкция е изцяло (почти) от плътни тухли единички без стоманобетонни колони. При стоманобетонова конструкция задължително имаш колони, греди и шайби. Шайбите са или стоманобетонови или от плътни тухли. По принцип малко инженери дават тухлени шайби понеже няма контрол върху качеството на материала, но щом са ти дали такава, трябва да я изпълниш максимално качествено. Важен елемент е :)

Шест шайби са безумно много за еднофамилна двуетажна къща... :?
jekasus - майстор
vlad0 написа:
комшиите ме мислят за луд вече - основите са дълбоки 1.5м като от долу е мергел - багера копа 2 дни и си изпочупи зъбите, на първия етаж има 19 колони и 6 шайби и т.н. Ама то се е видяло, ще ги правя по проект 5-6 стотин лв. къде не заминали..
Имало е една сграда в центъра на София ,която "сините" едвам събориха :lol:
Участвал съм в строеж на едноетажна къща с 28 колони.
vlad0 - специалист
Шест шайби са безумно много за еднофамилна двуетажна къща... :?[/quote]

Е това ми беше идеята и на мен освен колони има и греди и шайби, май доста се е презастраховал тоя проектант ама нали за сефте се занимавам с груб стоеж и си нямах и представа какво значат тея неща в чертежите и докато разбера вече беше късно. Освен това по проект беше дадено всички останали стени да се правят с решетъчни единички с кухинност до 25%, а с кухи четворки само преградните. добре че се усетих навреме та поне това спасих.
Георгиев - специалист
Колоните, гредите и шайбите са съвсем отделни елементи и всеки си има своя функция. В една конструкция задължително ги има и трите.
Освен шайбите би трябвало всички останали стени да са преградни. Със или без тях сградата да стои, тоест може да ги правиш с четворки. Шайбите се правят както са по проект, така ги е сметнал проектанта, той знае по-добре :)
vlad0 - специалист
Честно казано ме е страх да рискувам и всичко ще направя по проект макар и да не съм убеден че това е правилно.
ArturDent - Почти Безобиден
Абе и при мен ситуацията е същата, 132 кв. - 19 колони и около 30% от стените са тухлени шайби. Основите са на 1.7 м. Основите не са на камък, та едвам ги убедих да не са на 2.2 м.
Но правилно реши - прави както е по проект. Все пак ти разбираш по-малко от конструктора. Или би трябвало да е така ;) Пък и в тебе е хляба но в конструктора е ножа.
Освен това, дори и конструктора да не ти ги е сложи, то този проект минава през фитма за строителен надзор и през общината. Там е можело някой да се заяде.
Изискванията за земетръс са се променили от преди 30 години.

П.П. А и разликата в цената, на фона на целия строеш не е толкова голяма.

Тема "Чудене относно тухли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: